Gözlerde oluşan rahatsızlıklardan dolayı hastalara lens verilebiliyor. SGK'ya bağlı devlet hastanelerinde muayene olan hastalar için gözlük, lens vb. ücretlerini devlet ücretsiz olarak yapmaktadır.
Gözlük camı, çerçeve, lens ödemesini SGK ücretsiz olarak gerçekleştirmektir. SGK hakkınızdan faydalanabilmek için SGK anlaşmalı hastane, polikliniklerden resmi reçete almalısınız.
Akıllı lens ameliyatları SGK kapsamında değildir ve bu sebeple sigorta karşılamamaktadır. Pek çok hasta bu durumda özel hastaneleri tercih ederek akıllı lens ameliyatı yaptırabilmektedir.
Lens reçetesi verir, sorun olmaz.
Kontakt lensler göz hekimi tarafından reçete edilmeli ve bunları satmaya yetkili optik mağazalarından satın alınmalıdırlar.
İlgili 25 soru bulundu
SGK'ya bağlı devlet hastanelerinde muayene olan hastalar için gözlük, lens vb. ücretlerini devlet ücretsiz olarak yapmaktadır.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Devlet hastanesinde çalışan göz sağlığı uzmanı doktorları elbette lens yazabilir; ancak bunlar lens reçeteleri yazsa bile, buna istinaden SGK lens ödemesi yapmamaktadır.
Günlük numarasız renkli lens fiyatı ortalama 75 TL'den başlar, lensin yapısına göre 800 TL gibi rakamlara bile ulaşabilir. Aylık ve 3 aylık numarasız renkli lens fiyatları ise genelde 140 TL ile 300 TL arasındadır. Yıllık numarasız renkli lens fiyatları ise 150 TL'den başlayıp 800 TL gibi rakamlara ulaşabilir.
Bildiğiniz gibi, 5193 Sayılı yasaya göre; Her türlü(numaralı-numarasız) kontakt lensler sadece optik mağazalarında satılır optik mağazaları dışında kontakt lens satmanın cezası Otuz bin TL dir. Evet, Gözlükçüler dışında hiçbir kurum, kuruluş, şahıs ve meslek erbabının kontakt lens satış yetkisi yoktur!
Kalıcı lens ameliyatı gözün içine ömür boyu kalacak ve devamlı takılıp çıkarılması gerekmeyecek bir yapay lensin göz içine yerleştirilmesi anlamına gelmektedir. Kalıcı lensler başlıca iki grupta incelenebilir. Tek odaklı lensler ve çok odaklı lensler (akıllı lensler).
Yaşa bağlı görme sorunu olan hastalara uygulanan uzak-yakın 'supracor' tedavilerinde uzak görme netliği birkaç aylık zaman alabilir” diyor. Lazer operasyonu uygulanamayan 10 ve daha yüksek numaralara sahip hastalara artık göz içi lensi uygulaması yapılıyor.
Akıllı lensler için erken yaşlarda takılmayacağını belirtmiştik. Çünkü en az iki açıdan (yakın ve uzak) görme bozukluğunuzun olması gerekiyor. Ancak yine de en erken takılabilecek yaş sorulduğunda buna 45 yaş yanıtını verebiliriz. Orta yaş olarak geçen 45 yaş ve üzeri kişilerin ihtiyacı halinde akıllı lens takılabilir.
Göz sağlığınız için bir göz doktoruna muayene olmadan lens almak tehlike arz eder. Öncelikle gözünüzün lens kullanımına uygun olup olmadığını, lens gözüne hangi değerlerde ve hangi çap ta olması gerektiğini göz hekimiz karar vermelidir.
Kontakt lens kullanımı için uygun göz yapısına sahip olup olmadığınızı ve kullanacağınız kontakt lensin numarasını, çapını ve eğrilik özelliklerini tespit etmek için mutlaka bir göz hekimine muayene olmanız gereklidir. Doktor muayenesi olmadan alınan kontakt lensler ile kalıcı kornea sorunları yaşayabilirsiniz.
Oysa bunun yanı sıra birçok kişi gözleri ile ilgili herhangi bir sorunu olmamasına karşın, estetik açıdan güzellik için kontakt lens kullanmayı düşünüyor. Bu sırada da akla reçetesiz lens satışı geliyor. Ülkemiz sınırları içerisinde artık hiçbir yerel satıcıdan reçeteniz olmadan kontakt lens satın alamazsınız.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür. 7 gün boyunca kullanılan lenslerin 7. Günün sonunda değiştirilmesi gerekmektedir. Lenslerin kullanım süresi siz gözünüze lensi taktığınızdan itibaren başlamaktadır.
Kontakt lens ya da gözlük kullanırken yapılacak olan kontrolde her iki gözün görme derecesinin toplamı en az 16/20 olması gerekir.
Uyumadan önce lensinizi mutlaka çıkarın
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir.
❌ Hekiminizden aldığınız gözlük reçetesi ile lenslerimi alabilirim. ✅ Lens muayenesi ayrı bir takım parametrelerin de işin içine girdiği farklı bir reçete ile alınır ve gözlük reçetesi ile lens reçetesi numaraları birebir aynı değildir. Hekiminize muayene olurken lens alacağınızı ayrıca belirtmeniz gerekmektedir.
Yanlış: Gözlük veya kontakt lens takmak, gözlük kusurunun ilerlemesini önler. Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Gözlükler genellikle kontakt lenslerden daha ucuzdur. Kırılmadıkça ve göz numaranız büyümedikçe yenisini almaya gerek yoktur.
Lens Numarası: Lens numarası ile gözlük numarası 4 numaraya kadar birbirine yakındır. Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75'den başlar ve 2.75'e kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri