Sinüzitin oluşmasının birçok sebebi olabilir. Burun eğriliği, geniz eti, , kistik fibrozis, bağışıklık sistem yetersizliği, kuvvetli sümkürme kronik sinüzitin nedenlerindendir. Bunun yanı sıra yüzücülerde sürekli su altında kaldıkları için sinüzit gelişebilir.
Özellikle kişide 12 haftadan daha uzun süren kronik sinüzitin meydana gelmesinin nedenleri arasında enfeksiyonlar, virüsler, bakteri, mantarlar ve toz, küf gibi alerjenlerle birlikte sigara dumanı gibi çevresel faktörler yer alır.
Sinüzit ile en fazla karışan hastalıklar alerjik nezdde, burun tıkanıklığına neden olan burun içi eğiklik ya da burun eti büyümeleri, baş ve bölgesinde ağrıya neden olan migren, diş enfeksiyonu gibi hastalıklar ve başlangıç aşamasındaki viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.
Burun içinde et büyümesi, deviasyon gibi şekil bozukluklarından dolayı sinüzit atakları artabilir. Bu nedenle polip, burun eti büyümesi ve deviasyon gibi burun içinde darlık yaratan durumların tedavilerini ertelemeyin.
İlgili 38 soru bulundu
1- Tuzlu - karbonatlı su: Sinüzitin çok daha kısa sürede geçmesini isteyenler tuz ve karbonat ile hazırladıkları suyu burunlarından içeri çekebilir. 4 -5 kere üst üste yapılması kafidir. 2- Burun spreyi: Burun tıkanıklığını gidermek ve sinüsleri rahatlatmak için kısa aralıklarla burun spreyi kullanılabilir.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Akut sinüzit erken teşhisle antibiyotik kullanımına gerek kalmadan büyük oranda tedavi edilebilmektedir. Eğer enfeksiyon bakteriyel kaynaklı ise ve geçmiyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Yine dekonjestanlar, ağrı kesiciler, burun spreyi ya da damlaları tedaviye yardımcı olur.
Bahar ve yaz aylarında sinüzit tetikleniyor.
Akut Sinüzit
Oluştuğu zaman kişide burun tıkanıklığı, elmacık kemiği, göz çevresi ve alında doluluk hissine neden olur. Meydana gelme sebebi genel olarak viral solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ancak bu duruma her zaman virüsler neden olmayabilir. Bakterilerin ve mantarların da akut sinüzite neden olduğu bilinmektedir.
Koyu burun ve geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku-nefes alamama ve bilhassa geceleri artan öksürük bulguları görülebilir. Sinüzit ne zaman artar? Kış mevsiminde ve kasımdan mart-nisan aylarına kadar olan zamanda en sık biçimde olarak görülür.
Akut sinüzit; 4 haftaya kadar süren. Subakut sinüzit; 4 ila 12 hafta süren. Kronik sinüzit; 12 haftadan daha uzun, aylarca hatta yıllarca sürebilen. Birkaç yıl içerisinde ataklar şeklinde tekrarlayan.
Genel olarak viral solunum yolu enfeksiyonları ile meydana gelen ve alında doluluk, yüzde basınç hissi, burun tıkanıklığı gibi semptomlar gösteren sinüzit türüdür. Akut sinüzit genellikle 7 ila 10 gün arasında sürer.
Alerjiler aynı zamanda kronik sinüzit gelişimine de neden olur. Geniz eti, burun eğriliği, kistik fibrozis, bağışıklık sistem yetersizliği, kuvvetli sümkürme bir diğer kronik sinüzitin nedenlerindendir. Bunun yanı sıra sürekli su altında kalan yüzücülerde de sinüzit gelişebilir.
Tedavi edilmeyen kronik sinüzitlerde sinüslerden geniz, boğaz ve alt solunum yollarına sürekli iltihaplı akıntı gelmesi hem bu bölgelerde de tekrarlar enfeksiyonlara neden olabilmekte hem de geniz bölgesine açılan kulak havalanma kanallarını etkileyerek kulak hastalıklarına yol açabilmektedir.
Soğuk algınlığı ya da enfeksiyonel burun tıkanıklığı durumları sinüzite neden olabileceği için, bu tip rahatsızlıklar için önlem almak ve bunun içinde C vitamini ya da C Vitamini barındıran yiyecekleri tüketmek.
Bu dört ana belirti;
– Koyu, renksiz burun akıntısı ve geniz akıntısı, – Burundan nefes almayı oldukça zorlaştıran burun tıkanıklığı, – Gözlerde, alında, yanaklarda ve burunda acı, hissizleşme ve şişme, – Yetişkinlerde tat ve koku almada azalma, çocuklarda öksürüktür.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
Sinüs tedavisi, ilaçlı ya da cerrahi yöntemlerle yapılabilir. 4 hafta süren akut sinüzit, çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır. Bu şekilde sinüsler de doğal yollar ile temizlenir.
Yapacağınız zencefilli çay da sinüzit ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit ağrısı çektiğiniz noktalara ıslak sıcak bir havlu koymanız da fayda olabilir. Buna ek olarak biberiye, okaliptus, mentol, karanfil yağı, çay ağacı ya ve nane yağı gibi yağlar da sinüzit ağrınızı hafifletme yardımcı olacaktır.
Geniz akıntısının sinüzit ile bağlantısı nedir? Akut sinüzitlerde sinüs boşlukları iltihapla doludur ve sinüs kanallarından burun boşluğuna iltihap akışı olur. Burun boşluğundan da genize ve boğaza sarı-yeşil renkli balgam gelişi olur. Üst solunum yolu infeksiyonlarında hissedilen burun-geniz akıntısı bu şekildedir.
Ayrıca akut sinüzit hastalığın kendiliğinden de geçebilen bir türüdür. Ancak kronik sinüzit hastaları için süre bu kadar kısa değildir. Kronikleşen hastalıklarda sık sık tekrar eden kesintisiz belirtiler görülür. Kronik sinüzit hastalığında da hastalığın belirtileri en az üç ay kadar kendini göstermektedir.
Akut sinüzitler, yaklaşık 4 hafta sürmekte, ilaç tedavisiyle ya da kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Subakut sinüzit, akut sinüzitin henüz tam olarak iyileşmediği, kronik sinüzitin ise tam olarak oluşmadığı geçiş evresidir.
Akut sinüzit hepimizin bir nezle veya grip sonrası senede 1-2 defa yaşayabildiği geçici iltihaplanmalardır. Çoğu kez antibiyotik tedavisiyle kısa sürede en fazla 1 ay içinde düzelir. Subakut sinüzit 1-2 ay arası süren sinüzitlere denir. Kronik sinüzitler genel olarak 2 ay veya daha uzun sürerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri