Siper ayağı; ayağa giden sempatik sinirlerin ve vasküler yapıların hasarı ile karakterizedir. İlk olarak 1914 Birinci Dünya Savaşı'ndaki siper savaşları sırasında tanımlanmıştır. Ayağın uzun süre nem ve soğuğa maruziyeti sonucu gelişir. Sıkı olan botlar durumu ciddileştirir.
Siper ayağı (trench foot)
Islak bot ya da ayakkabının uzun süre çıkarılmaması, havanın soğuk olması ve kişinin uzun süre hareketsiz kalması siper ayağının oluşmasında önemli etmenlerdir. Başlangıçta karıncalanma ve uyuşukluk görülür. Zaman içinde bu tablo ilerler, ödem ve büller (kabarcık) gelişir.
FROSTNİP ( İmmersiyon Ayağı )
Ellerin ve ayakların soğuktan çatlayıp şişmesidir. Uzun süre soğuğa maruz kalma sonucu olur. Uzun süre soğuk su içinde kalma, avcı ve uzun yol yürüyen yayalarda gelişir.
Trench foot (soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı) Soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı, soğuk ve nemden el ve ayaklarda oluşan kızarıklık ve şişliğe benzer bir süreçtir. Bu durum, ayaklar sürekli ıslak olduğunda 15.5°C'de bile oluşabilir.
Akut formu; soğuk ve nem koşullarına temas sonrası kliniğinde doku iskemisi ve nöropatik belirtileri ortaya çıkan erken formu. Ayaklarda başlangıçta deride beyazlaşma, buruşma, yanma, batma ve kaşıntı gelişirken ayaklarda ilerleyen bir soğukluk hissi ortaya çıkmakta.
İlgili 28 soru bulundu
Tarak, ayağın yere temas ettiği, en geniş ölçünün alındığı alana deniyor. Taraklı ayak, baş parmağın biraz aşağısındaki kemiğin dışa doğru eğilmesi ile görünür oluyor. “Ayaklarım taraklı” diyebilmek için kemiğin çıkıntısının rahatsız edecek düzeyde olması, nasır, tahriş gibi sorunlar yaratması gerekiyor.
Ayakların büyümesi genellikle ergenlikten birkaç yıl sonra durur. Yine de yaklaşık bir zaman aralığından bahsetmek gerekirse, kızlarda 14 ila 15, erkeklerde ise 16 ila 17 yaş civarında ayak büyümesinin sonlanacağını uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Burkulma gibi nedenlerle ortaya çıkan şişliklerde buz tedavisi önemlidir. Buzu bir havluya sarıp şişlik olan yerde bekletin böylece hem şişliğiniz inecek hem de intihaplaşma riski azalacak. Eğer şişliğiniz geçiciyse bacaklarınıza yapacağınız egzersizler ayaklarda oluşan şişlikleri geçirecektir.
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
İnsanların aşırı soğuk hava koşullarına uzun süre maruz kalması sonucunda el parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde görülen ciltte solukluk veya morarma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına Donma denir.
Derinin -2 ile -10 C dereceler arasında soğuk ısırığı olarak tanımladığımız deri yanığı yaşadığını biliyoruz.Soğuk ile tamasın süresinin kısa olması deride gelişen hasarı etkilememekte.
Soğuk ısırması sorununu yeniden ısıtarak tedavi edebilirsiniz. Diğer tüm donma cilt, kas, kemik ve diğer dokulara kalıcı hasar verebileceğinden tıbbi müdahale gerektirir.
Perniyonun anahtar tedavisi soğuk maruziyetinden kaçınılmasıdır. Nifedipin, tedavide ve relapsların önlenmesinde etkili bulunmuştur. Diğer tedaviler topikal florlu kortikosteroidler, nikotinamid, sempatektomi ve ultraviyole B tedavisini içerir.
Hipotermi Geçiren Kişiye Ne Yapılır? İlk olarak kişiye nazik davranmalı, kişi ile iletişime geçilerek veya hafifçe sarsarak bilinci kontrol edilmelidir. Bilinçsizlik durumu varsa hastanın nabzı kontrol edilmelidir. Gerekli olan durumlarda bu konu üzerine eğitim alan kişiler kalp masajı ve suni solunum yapabilir.
Hipotermi oluşmuş kişiler hemen oda sıcaklığında, kapalı bir yere alınmalı ve üzerindeki ıslak kıyafetler çıkarılmalıdır. Acil müdahale ile kişiyi battaniyeye sarmak, kafein ve alkol içermeyen sıcak içecekler içirmek gerekir. Vücudun, baş, ense, göğüs ve karın gibi orta kısımlarının ısıtılması gerekir.
Hipotermi, vücudun en hızlı kapasitede üretebildiği ısıdan çok daha hızlı şekilde ısı kaybedilmesi sonucunda vücut sıcaklığında ciddi şekilde azalma görülen ve acil şekilde müdahale edilmediği takdirde ölüme neden olabilen oldukça tehlikeli bir durumdur.
Kalp, karaciğer veya böbrek hastalığı gibi hastalıkları ayak şişmesine neden olabilir. Özellikle akşamları şişen ayak ve ayak bilekleri kalp yetmezliği nedeniyle ortaya çıkan vücutta tuz ve su tutulmasının belirtisidir. Böbrekler düzgün çalışmadığında ayaklarda şişmeye ve vücutta sıvı birikmesi oluşturur.
Ayak, bacak ve ayak bileği şişmesi, vücudun bu kısımlarında sıvı birikimi anlamına gelen periferik ödem olarak adlandırılır. Sıvı birikmesi, yaralanma nedeniyle olmadıkça genellikle acı verici değildir. Şişlik, yerçekiminin etkisiyle vücudun alt bölgelerinde daha belirgin olma eğilimindedir.
Ilık ve Tuzlu Suda Dinlendirme: Özellikle uzun sürelerde ayakta kalan kişiler akşamları eve döndüğünde ayaklarını ılık suda on dakika boyunca bekletebilir. Şiddetli ağrılarda ise suya tuz ilave edilebilir. Bu ayakların ağrılarını azalttığı gibi şişkinliği de alır.
Çocuklarda ayak boyu 18 yaşına kadar büyümeye devam edebilmektedir. Genellikle ergenlik döneminde, vücut gelişimi tamamlanmaya başlayan Çocukların ayak gelişimi de tamamlanma aşamasına gelir. Çocukların ayak gelişiminde ve ayak boyu uzamasında çocuk ayakkabıları seçimi oldukça önemlidir.
Normal şartlarda ayak kemikleri gelişimi 15 yaşının sonuna kadar tamamlanır, erkeklerde ayak ölçülerinde değişim olmaz ancak kadınların ayak ölçüleri değişebilir.
Kemik gelişimi 15 yaşına kadar tamamlanan ayak ölçülerinin erkeklerde sabit kaldığı ancak bazı kadınlarda 2 numara daha büyüyebildiği belirtildi.
Taraklı ayak sorununda kesin çözüm doktorlar tarafından sağlanabilmektedir. Bilindiği kadarıyla basit bir ameliyat olan bu işlemlerde kemik belirli oranda törpülenebilir ya da bir miktar konumu değiştirilir.
Tarsal tünel sendromu (TTS), tibial sinirinizin ayak bileğindeki kemik ve bağların arasında tünel gibi bir kanaldan geçerken sıkışmasına bağlı gelişen; ayak tabanında ve ayak parmaklarının altında ağrı, yanma, karıncalanma hatta sinirin sıkışması daha da ilerlerse güçsüzlüğe neden olan bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri