Bir günahkâr insan için Mekke'ye veya Kâbe'ye girme yasağı yoktur. İlgili yasaklayıcı âyet müşrikler için inmiştir. Ancak 'İman edenler ile Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve Sabiilerden kim Allah'a ve ahiret gününe iman ederek salih amel işlerse onların Rableri katında mükâfatları vardır. Onlar için korku yoktur.
Peygamber (s.a.s.), Kâbe'nin içerisine girip namaz kılmıştır (Buhârî, Hac 51, 52, Salât 30, 81, 96; Müslim, Hac, 388-394; Muvatta, Hac 193). Dolayısıyla Kâbe'nin içinde kılınan namaz geçerlidir.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Bu nedenle Kabe örtülerini, Rukn elyemani'yi ve Kur'an-ı öpmek caiz değildir.
Tabíîn- den Hz. Said ibni Müseyyeb rahmetullahi aleyh buyuruyor ki; “Kim iman ve tasdik ile Kâbe'ye bakarsa, o bugün doğmuş gibi günahlarından temizlenir.” Ebû's Sâib Medenî rahmetullahi aleyh diyor ki; “Kim iman ve tasdik ile Kâbe'ye bakarsa, onun günahları, ağaçtan yaprakların dõküldüğü gibi dökülür.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
İlgili 26 soru bulundu
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
Kabe'nin içinde kimsenin mezarı yoktur.
(Efendimiz SAV'in kabri Medine'dedir.)
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Kabe ile ilgili bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: " Allah (C.C) bu ev için (Kabe) her gün 120 rahmet indirir.
Tahmazoğlu, “Kabe'ye gitmek, Peygamber Efendimizin mescidini ve kabrini ziyaret etmek herkese nasip olmuyor. Eğer Allah (Celle Celaluhu) oraya gitmeyi nasip ediyorsa, O'nun daveti ve izniyle gidiyoruz.
Tavaf mahalli tenha olur ve Hacer-i Esved'e yaklaşmak mümkünse öpülür; öpme imkânı bulunamaması hâlinde bu sünnet uzaktan eller kaldırılıp, “Bismillahi Allahu ekber” denilerek selâmlamakla yerine getirilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/493).
Mekke'ye girip Kâbe görüldüğünde şöyle dua etmek müstehaptır: "Ey Allah'ım! Bu beytin (Kâbe'nin) şeref, azamet, kerem ve yüceliğini artır."
Âdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra âdet görmeye başlayan kadınlar, tavaf dışında haccın bütün vazifelerini yerine getirebilirler. Ancak tavaf edemezler. Çünkü Resûlullah (s.a.s.), Hz. Âişe'ye, “Bu, Allah Teâlâ'nın, Hz. Âdem'in kızları üzerine yazdığı bir şeydir (senin elinde olan bir şey değildir).
Kavga etmek, Münakaşa ve mücadelede bulunmak, Sövüp saymak, hakaret etmek, gönül kırmak.
Hac ve Mekke'nin tarihinin konuşulduğu programda Kâbe'nin içinden görüntülere de yer verildi. Küçükaşçı Kâbe'nin içindeki üç direğin; Hannan(merhametli), Mennan(ihsanı bol), Deyyan, (herkese hakkını veren) anlamlarına geldiğini söyledi.
Mekke fethedilmeden önce Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran, temizlik ve bakımını yapan kişi Osman B. Talha adında bir gayrimüslimdi. Mekke fethedildikten sonra İslam Peygamberi, Kabe'nin anahtarını yine (gayrimüslim olduğuna aldırış etmeden) Osman B. Talha'ya verdi.
2023 yılı için Hac fiyatları belli oldu. Kuralı Hac Fiyatları 2023 yılı için başlangıç fiyatı 5861 Dolar. Bu fiyat 4 kişilik oda konaklama bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Hac Fiyatları 6000 doların, Türk Lirası olarak karşılığı ise ortalama 114 - 115 bin TL aralığındadır.
Aşağıdaki duaların biri veya hepsi yapılabilir: 1- Ya Rabbi, bundan sonra, rızana uygun yapacağım her duamı kabul eyle! [Her duamız kabul olunca, imkân dâhilindeki her nimete kavuşmuş oluruz.] 2- Hakiki imana kavuşmamı nasip eyle!
Yağmur altında 7 kere tavaf edenin geçmiş günahları mağfiret edilir. Kabe'yi çok tavaf edin! Zira kıyamet günü amel defterinizde bulacağınız en kıymetli amel bu olacaktır. Şu Beyt'e hergün 120 rahmet iner. 60'ı tavaf edenlere, 40'ı namaz kılanlara, 20'si de Kabe'ye bakanlara verilir.
Kabe Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi; Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
16 parçadan oluşan 47 metre uzunluğundaki Kabe kuşağı, 4 yandan tüm Kabe'yi kuşatacak şekilde sarılıyor. Kuşağın hemen altında İhlas Suresi'nin işlendiği dörtgen şeklinde bölümler bulunuyor. Ayrıca kuşağın altına Allah'ın 99 ismi (Esma'ül hüsna) işleniyor.
Kâbe'nin içinde dokuz adet oyma, bir adet altın kabartma ayet, işlemeli tahta bir sandık, oymalı ve içinde tütsü yakılan tarihi bir ocak, metal zemzem testileri ve kandiller bulunmaktadır. 1626'daki şiddetli yağmurlar ve selde Kabe'nin duvarları çökmüş ve hasar görmüştür.
Allahu teâlâ, Kâbe'yi taşlarla birlikte semadaki Beyt-ül Ma'mura ilhak edecek. Habeşli bir dazlak adamın Kâbe'nin taşlarını sökeceği ve Kâbe'nin tavaf edilmeden boş kalacağı da kıyamet alameti olarak bildiriliyor.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri