d) Hırsızlık Suçu ve Cezası (Hadd-i Sirkat): Başkasına ait koruma altındaki belli bir değerde bir malı mülk edinme kasdıyla gizlice almaya hırsızlık denir. İslam hukukçuları, hırsızlığı ikiye ayırırlar: Birisine adi veya basit hırsızlık, diğerine büyük hırsızlık adını verirler.
Sirkat kelime anlamı bakımından çalmak demektir. Yani herhangi bir şeyi sahibinden izinsiz ya da habersiz olarak bir karşılık ödemeden geri vermemek üzere almaktır.
Fail işi yapan kişiler için kullanılmaktadır. Genel kullanımda fail kelimesini suçu işleyen kişiler için kullanımı yaygın şekilde olmaktadır. Örneğin olayın failleri henüz bulunamadı cümlesindeki failler kelimesi olayı yapan veya işleyen kişiler anlamına gelmektedir.
Bazı kaynaklarda ''furkat'' şeklinde geçen firkat Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu kelime divan şiirlerinde ''visal'' sözcüğüyle birlikte kullanılır. Visal kavuşmak, özlem gidermek anlamına gelir. Firkat ise ayrılık demektir.
Hükümlü, mahkemede yapılan yargılama neticesinde hakkında verilen mahkumiyet hükmü kesinleşen kişidir. Tutuklu ile hükümlü arasındaki temel fark, hükümlü hakkında kesinleşmiş bir ceza mahkumiyeti kararı olması nedeniyle hükmün infazı aşamasına geçilmiş olmasıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Pek çok şeyden genelleştirilemeyen ve ayrı tutulması gereken çeşitli olaylara “münferit” adı verilir. Münferit olay ise, herhangi bir çokluğun ya da grubun eylemlerini ve fikirlerini temsil etmez.
İlam, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “ bildirme, anlatma, bir davanın mahkemece nasıl bir hükme bağlandığını gösteren resmî belge “ demektir. İlam, Adalet Bakanlığı sözlüğüne göre ise “ bir davanın mahkemece nasıl bir hükme bağlandığını gösteren resmî belge “ demektir.
Sıkıntı, üzüntü anlamına gelir. Cümle içinde kullanımı: Her mihnet kabulüm yeter ki gün eksilmesin penceremden.
HURÛŞAN. (ﺧﺮﻭﺷﺎﻥ) sıf. (Fars. ḫurūşіden “coşmak”tan ḫurūşān) Coşan, çağlayan: “Seyl-i hurûşan: Coşan sel.” Neden öyleyse mâtemlerle eyyâmın perîşandır / Niçin bir katrecik göğsünde bir umman hurûşandır (Mehmet Âkif).
Hilkaten TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf,eskimiş Yaradılıştan.
Özgü suç: belirli kişiler tarafından işlenebilen suçlardandır. Suçun temel şekli bakımından failde insan olmanın dışında bazı nitelikler aranmışsa “gerçek özgü suç” söz konusudur. Zimmet ve işkence gibi, sadece kamu görevlilerinin fail olduğu suçlardandır.
Zanlı, hakkında bir suçtan dolayı soruşturma yürütülen ve şüpheli olan kişiye denilir.
Bir işe ortak olmak, katılmak anlamına gelen iştirak kelimesi, ceza hukukunda bir suçun işlenmesine birden çok şahsın katılmasını ifade etmektedir. Suça iştirak, bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçun aralarında iş birliği yaparak birden fazla kişi tarafından işlenmesidir.
Başkasına ait bir söz veya şiiri sahiplenmek anlamında edebiyat terimi. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Hac ibadeti yapılırken tamamlanması gereken bazı görevleri ifade etmek amacıyla şavt terimi kullanılmaktadır. Şavt Ne Demek? Hac ibadeti sırasında, Hacerülesved bölgesinden başlayarak Kabe'nin etrafında dolaşarak tekrar aynı bölgeye dönülmesi olarak ifade edilebilir.
Savat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Gümüş üstüne özel bir biçimde kurşunla işlenen kara nakış
Bir kişinin başkasının ya da kendini diğerlerinden aşağı görmesi bu kelime üzerinden ele alınır. Türkçede günlük yaşamda hala yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Hakir Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Aşağı görülen ya da değersiz olan durum hakir olarak bilinir.
hüşyar / hüşyâr
Uyanık, akıllı, zeki. Ayık.
ahzan / ahzân / احزان
(Tekili: Hüzn) Hüzünler, kederler, sıkıntılar, tasalar, gamlar.
Cevap: Korkum yok verdiğin acıdan demektir. ➛"Pervam yok verdiğin elemden" sözü Cahit Sıtkı Tarancı'ya ait bir sözdür. Cahit Sıtkı Tarancı bu sözüyle verdiğin acıdan korkmuyorum demek istemiştir.
Keder duyma, Ayrılığın verdiği büyük üzüntü. Hicran Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Türk Dil Kurumu sözlüğünde geçen Hicran kelimesinin manası; bir yerden yada bir kimseden ayrılma durumu, ayrılık, ayrılığın getirdiği büyük acı olarak geçmektedir.
basübadelmevt - Nişanyan Sözlük. Arapça baˁs̠u baˁda'l-mawt بعث بعد الموت “ölümden sonra diriliş” deyiminden alıntıdır. Bu deyim Arapça baˁs̠ بعث “kalkma, dirilme” ve Arapça baˁad بعد “sonra” ve Arapça al-mawt الموت “ölüm” sözcüklerinin bileşiğidir.
Muhakeme; usa varma, hüküm verme ve bir durum karşısında sorunu çözmek için çıkar yol arama anlamlarında ifade edilmektedir. Muhakeme Etmek Ne Anlama Gelir? Muhakeme etmek, bir konu hakkında iyice düşünerek ve detaylı bir inceleme yaparak karar verme olarak ifade edilmektedir.
Temel anlamı “bir şeyi kesmek ve içini açığa çıkarmak” olan “şerh” sözcüğü daha sonra ilk anlamını korumakla birlikte anlam genişlemesi ile “bir durumu açıklığa kavuşturmak, müşkil bir meseleyi açıklamak, kapalı ve gizli şeyleri ortaya çıkarmak” gibi farklı anlamlar kazanmıştır.
Müzekkere Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Bir iş veya bir durum hakkında makam fark etmeksizin bir üst makama yazılan yazıdır. Başka bir anlamı ise yargılama makamının, bir durumdaki kararın yerine getirilmesi için herhangi bir makama yazılan yazıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri