Mimarisi. Tamamı düzgün kesme taştan yapılmış Niğde Alaeddin Camii kuzey- güney yönünde dikdörtgen planlı, çok destekli ve çok bölüntülü, mihrap önü yan yana üç kubbeli ve avlusuz plan tipindedir. Büyük ölçüde dışa kapalı olan camide kuzey ve doğu cephelerine taç kapılar hâkimdir.
Caminin iç avlusunda Selçuklu sultanları; I. Mesut, II. Kılıçaslan, II. Nükrettin Süleyman, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, Alaaddin Keykubat, II. Gıyasettin Keyhüsrev, II. Kılıçaslan ile III. Gıyasettin Keyhüsrev'in mezarları yer alır. 📌 Alaaddin Cami, Anadolu Selçuklu Devleti'nin en büyük yapılarından biriydi.
Selçuklu Sarayı'nın yakınında yapılan bu caminin kuzeye açılan kapısı üzerindeki dört satırlık kitabesinden Sultan Alâeddin Keykubat tarafından tamamlandığı yazılıdır. Bunun sağ tarafındaki mermer üzerine iki satırlık kitabede ise mimarının Dımaşklı Mehmet bin Havlan, mütevellisinin de Atabeg Ayaz olduğu yazılıdır.
Caminin güneyinde, kıble duvarının hemen yanında bulunan ve 10. veya 11. yüzyıllarda tepede inşa edilen kiliseden günümüze hiç bir iz gelmemiştir. 13. yüzyılda yazılan bazı kaynaklara göre bu kilisenin içinde İlkçağ'ın tanınmış filozofu Eflatun'un mezarı bulunmaktadır.
Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Konya'nın en eski camilerinden birisi olan Alâaddin Tepesi üzerindeki Selçuklu Sarayı içine 1221 yılında yapılan Alâaddin Camii'nin restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümü tamamlandı.
Tandırlar avlularda olmayıp, işliklerde ve saçak altında ise, üst kısımlarında, dumanı çeken bacaları, ocaklık kemerleri bulunur.
Ramazan Bayramı'nın üçüncü günü Kayseri'de huzurunda bulunan yabancı elçiler için büyük bir ziyafet verdi ve bu ziyafette yediği kuş etinden zehirlenerek o gece öldü (31 Mayıs 1237). Oğlu Gıyâseddin Keyhusrev tarafından zehirlendiği ileri sürülmüştür.
Yapının Yeri ve Konumu:
Alaaddin camii, İnönü ilçesinde Mustafa Çamaz caddesi ile kale sokağın kesiştiği köşede yer almaktadır.
Rivayet odur ki, Konya Selçuklu İmparatorluğu'nun başkenti iken Sultan Alaeddin bir cami yaptırmak için halktan şehrin ortasına bir tepe yapmalarını istemiş. Bunun üzerine şehirdeki herkes şehrin ortasına toprak getirip bir tepenin oluşmasını sağlamıştır.
Cami olduğunu biliyor muydunuz?
Türkiye Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad. Türkiye Selçukluları'nın onuncu hükümdarı olan I. Alaeddin Keykubad, Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev'in ortanca oğludur.
Komşusu olan Ayasofya'dan bazı Bizans esintileri içermesinin yanı sıra geleneksel İslami mimari de ağır basar ve klasik dönemin son büyük camisi olarak görülür. Caminin mimarı, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'nın "boyutta büyüklük, heybet ve ihtişam" fikirlerini yansıtmada başarılı olmuştur.
Alaaddin, bir Çin şehrinde yaşayan Mustafa adlı terzinin serseri oğludur. Babası ona mesleğini öğretmek istese de onu eğitmeyi başaramaz, yoksul terzinin üzüntüsünden hastalanıp ölmesinden sonra Alaaddin, sorumsuzca sokaklarda oyun oynayarak günlerini geçirir.
Gıyaseddin Keyhüsrev I. Alaeddin Keykubad'ın büyük oğludur. Babasının kendisinden küçük olan kardeşi İzzeddin Kılıç Arslan'ı veliahtlığa atamasına karşın, babasının ölümü üzerine Sadeddin Köpek önderliğindeki bazı emirlerin desteğiyle Anadolu Selçuklu tahtına çıktı.
Dünyanın en büyük döner kavşaklarından biri olan bu tepe (Alaaddin), yığma, yani yapay bir tepedir.
Beyşehir Kubadâbâd Sarayı - Konya
Kubadâbâd Selçuklu Saray Sitesi günümüze ulaşabilmiş tek Selçuklu Saray yapısı olup, I. Alaaddin Keykubad'ın (1220-1236) emriyle yapılmıştır. Külliye, Beyşehir Gölü'nün hemen yanında ve Anamas Dağları'nın eteklerindedir.
Alâeddin Tepesi, Konya'nın merkez ilçesi olan Karatay'da yer alan 20 metre yüksekliğinde bir tepedir. Höyük olarak adlandırılan tarih öncesi yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Alâeddin Tepesi, günümüzde tarihî değerinin yanı sıra bir mesire yeri olarak işlev görür.
Türkiye Diyanet Vakfı ve Sabancı Vakfı'nın ortaklaşa yaptırdığı Sabancı Merkez Cami'nin mülkiyeti Adana Diyanet İşleri Vakfı'na ait olup, kullanım hakkı Adana İl Müftülüğü'ne devredilmiştir.
Ana giriş kapısı üzerinde bulunan 0.57 X 0.51 metre boyutlarındaki birinci yazıtta, Sultan I. Murad 1362-1389 döneminde Ali bin Halil'in izniyle 1378-79 tarihinde inşa ve imar edildiği belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri