Bir diğer şekilde anlatılacak olursa 'sirke', şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren sulu çözeltidir.
Sirkenin içerisindeki tüm maddeler eşit bir miktarda dağıldığı ve tam olarak çözüldüğü için homojen maddeler arasında yer almaktadır. Sirkenin içindeki tüm maddeler çözülür ve aynı özellikleri gösterir. Homojen karışımların aynı zamanda çözelti oldukları da bilinmektedir.
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır. Genellikle yemek hazırlama sürecinde, turşu-konserve yapımında, ev temizliğinde ve tarımsal faaliyetlerde kullanılır.
1) Sirkeli su vitamin ve mineral açısından zengin bir karışımdır. Bu özelliği ile tüketilen besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar.
Beyaz sirke, su gibi saydam sıvı bir maddedir. Özünde şeker bulunan tarım ürünlerinin fermantasyonu ile elde edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan elde edilen bir çözeltidir. Standart bir beyaz sirke genellikle % 4-7 arası asetik asit ve %93-96 oranında su içerir. Temizlik işleri veya tarımsal amaçlar için kullanılan beyaz sirke, % 20 asetik asit içerebilecek kadar yoğun olabilir.
Sirke. Sirke genelde %4-5 oranında asetik asit içerir ama turşu kurmak için kullanılan sirkelerde bu oran %18'e varır. Sirkenin oluşturduğu asitli ortam gıdaların bozulmasına neden olacak çoğu mikroorganizmanın büyümesini engeller.
Sirkeli Su Tarifi
Bu tarif 1 bardak su, 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı bal ile hazırlanır.
Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır. karışımlara çözeltiler de denir. Bir çözelti çözücü ve çözünende oluşur.
Bir diğer şekilde anlatılacak olursa 'sirke', şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren sulu çözeltidir.
Günlük hayatta en fazla karşılaşılan emülsiyon türü yağ ve su karışımları ile meydana gelmektedir. Mayonez ve süt de emülsiyon karışımına örnek olarak verilebilir. Zeytinyağı ve sirke de emülsiyon karışımlar arasında yer alır.
Bu nedenle homojenin diğer adı çözeltidir. Heterojen karışımlarda ise karışımı oluşturan maddeler her tarafa eşit olarak dağılmamaktadır. Bunlardan birisi de ayrandır. Ayran heterojen bir karışımdır.
Çay, deniz suyu, kola, mürekkepli su, alkollu su, şekerli su vb. çözeltiye örnek verilebilir.
*** Sirke zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Antioksidan özelliği güçlüdür. Yapısında yüzde 4-7 asetik asit, yüzde 93-96 su bulunur. Yaygın olarak tercih edilen elma sirkesi; fenolik bileşiklerden, pektin, organik asitler, antioksidanlar ve vitamin/minerallerden zengindir.
SİRKENİN ANTİMİKROBİYEL ETKİSİ
Sirkede bulunan asetik asit, düşük; %0.5 konsantrasyonlarda bile pek çok mikroorganizma üzerinde antimikrobiyel etki gösterebilmektedir (Şengün ve Kılıç, 2018).
SİRKE: Câbir -radıyallâhu anh- demiştir ki, bir defasında Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ehline evde bir katık bulunup bulunmadığını sorduklarında: “– Evde sadece sirke var.” denildi. Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- onu isteyip: “– Sirke ne güzel katıktır.” diye yemeye başladılar.
Dinlendirme işlemi sonunda süzülüp filtre edilen sirke cam veya plastik şişelere tam dolu olacak şekilde doldurulup şişelenir. Son üründe asitlik %4, kül miktarı 0,8 g/l ve alkol miktarı da %0,1 dolaylarındadır.
Tuz daha da yavaşlatıyor. Fermentasyonu uzatıyor. 4- Sirkeye tuz atılmazsa şarap ya da alkol olması mümkün değil.
Yani sirkeli suyun kalorisinin çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
İdrar söktürücü olan ve vücutta biriken ödemin de atılmasına yardım eden alıç sirkesi faydaları arasında şişkinliği giderme de sayılır. Ödem ve şişkinliğin azalması tartıda görünen kilonun da hızla düşmesini sağlar. Alıç sirkesinin zayıflama için haftada üç gün tüketilmesi yeterlidir.
Evet; yapılan çalışmalar, sirkenin faydaları arasında kilo kaybına yardımcı olmasının da yer alabileceğini göstermektedir. Örneğin yapılan bir araştırma, yüksek karbonhidrat içeren bir öğünle birlikte sirke tüketildiğinde deneye katılanların, günün geri kalanında, 200-275 kalori daha az aldıklarını belirtmektedir7.
Sirke örneklerinin pH değerleri 2.63 ile 3.27 ara- sında değişmiştir. Gerbi ve ark. (22), 65 farklı sir- ke örneğinde pH değerlerinin 2.36-3.0 arasında de- ğiştiğini belirlemişlerdir. Sirkelerin kül miktarları 0.74 g/L ile 3.56 g/L ara- sında bulunmuştur.
İlk adım, ezilmiş elma ve kabukları mayalanmaya bırakılır. Mayalanma sırasında elmanın içeriğinde bulunan şekerler fermente olarak alkole dönüşür. Ortamdaki alkol konsantrasyonu %11-13 seviyelerine çıkar. Daha sonra oluşan etil alkol, asetik asit bakterileri tarafından asetik aside dönüştürülür.
Ayrıca, elde edilen sirkelerde pH değerleri 3.25-3.41, toplam asitlik 15.3-23.07 g/L, antioksidan aktivite 68.3-90 µl ve toplam fenolik madde 259.8-387.1 mg GAE/L arasında belirlenmiştir. Bu çalışmada ülkemizde ilk defa elma atıkları sirke üretiminde değerlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri