Suyun kimyasal formülü H2O'dur. Bunun anlamı bir su molekülünün iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluştuğudur. İyonik olarak da, (H+) bir hidrojen iyonuna bağlanmış, (OH-) hidroksit iyonu; yani HOH şeklinde tanımlanabilir.
Su, kohezyon kuvvetine (aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvveti) sahipsiz, renksiz, kokusuz ve tatsız sıvı bileşiktir. Kimyasal formülü (H2O) olup, 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur.
Su Buharı (H2O)
Her sıcaklıkta buharlaşabilen suyun gaz haline su buharı denmektedir.
Hidroklorik asit, hidrojen klorür adlı maddenin, suda çözülmesiyle elde edilir.
H2O, HF ve NH3 maddelerinin üçü de hidrojen bağı içeriyor olmasına rağmen suyun kaynama noktası neden diğer maddelere göre daha yüksektir?
İlgili 30 soru bulundu
H2O bileşiğinin asit mi yoksa baz mı olduğu merak konusu olmaktadır. Bu maddenin ismi dihidrojen monoksit şeklindedir. Genellikle su ismi ile bilinmektedir. Bu madde nötr özellik göstermektedir.
Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H2O) bileşiğini oluşturur. Bileşikler Homojendirler.
Elektroliz, suya doğru akım uygulanarak suyun, hidrojen ve oksijene ayrılması işlemidir.
Moleküllerden oluşan bileşiklere molekül bileşikleri adı verilir. Moleküler (Bileşik) Formülü: Moleküllere ait formüller ya da bileşik formülleri bir molekül yapısında yer alan atomların türü ve sayısı hakkında bilgi verir. H2O, CO2, CO, CH4, H2O2, O2, C2H4.
Dolayısıyla 1 mol suyun ağırlığı 18,01508 gramdır.
Kalıcı dipol
Molekül içinde kutuplaşma sürekli olduğu için polar moleküller kalıcı dipollerdir. Örneğin HF, NH, H2O, NH3, C2H5OH molekülleri kalıcı dipoldür.
Molekülsel kristallere örnek olarak,CO2 (kuru buz), H2O (buz), C12H22O11 (şeker-sakkaroz) , I2 , organik bileşikler… vb verilebilir.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Bazların Özellikleri
❄ Bazlar kırmızı turnusolu maviye çevirir. ❄ Tatları acıdır. H2O oluştururlar. iyonlaşan baz kuvvetlidir.
Asitlerin suda çözünmesi “ekzotermik” yani ısı veren bir olaydır. Derişik asit üzerine az miktarda su eklendiğinde reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı eklenen az miktardaki suyu buharlaştırır.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır. Bunun ardında temel fizik nedenleri vardır. İnsan gözü 380-700 nanometre arası dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabiliyor.
Plastik üretiminde, soğutma sistemlerinde, ilaç üretimlerinde, araçların akülerinde, ütülerde ve birçok alanda saf su kullanılmaktadır. Canlılar kesinlikle saf su tüketmemelilerdir. Saf su tüketimi tüm sindirim sistemini bozmakla beraber aynı zamanda vücudumuzun elektroliz dengesiyle oynamaktadır.
Vardıkları sonuç, içtiğimiz suyun çoğunun yaklaşık 4.5 milyar yıl önce Güneş Sisteminin erken oluşumu sırasında oluştuğudur.
Suyun molekül yapısı düzgün dörtyüzlü şeklindedir. Bu geometrik şeklin tepesinde oksijen atomu, birbirlerine komşu olmayan alt iki köşede oksijene bağlanmış iki hidrojen atomu ve diğer iki köşede ise ortaklanmamış elektron çiftleri bulunur. Hidrojen atomları oksijen atomuna 104,5 derecelik bir açıyla bağlanmışlardır.
Suyun, kimyasal formülü H2O'dur. Bunun anlamı bir su molekülünün iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluştuğudur.
Su molekülleri polardır (hidrojenlerin bulunduğu tarafı kısmi pozitif, oksijenin bulunduğu kısmı ise kısmi negatif yüklüdür) ve bükülmüş bir yapıya sahiptir.
) olarak da bilinen sodyum hidroksit (kostik soda veya sud kostik de denir), NaOH formülüne sahip bir inorganik bileşiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri