Sirkeli boğaz gargarası yapmayın Sirkeli gargara, boğaz ağrılarında sıkça başvurulan yöntemlerden biri. Ancak sirke gibi güçlü asidik kimyasallar mukozal yangıyı artırabiliyor. Bu nedenle sirkeyle boğaz gargarası yapmak, özellikle reflü zemininde gelişen boğaz ağrılarında durumu ağırlaştırabiliyor.
Boğaz mukozası tahriş olduğu dönemlerde bu tuzlu suyla ya da sirkeli suyla gargara yapmak boğaz mukozasındaki tahrişi artırır. Bundan dolayı hastanın hem seyrini ağırlaştırır hem de iyileştirmeyi geciktirir. Bundan kaynaklı olarak da kişinin bu sirkeli su ya da tuzlu su gargarasını yapmasını önermiyoruz” dedi.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Elma sirkesi oldukça asidiktir. Sık sık veya çok miktarda içerseniz boğazınızı tahriş edebilir. Elma sirkesi, diüretikler ve insülin dahil olmak üzere belirli takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilir.
Bol miktarda sıvı, özellikle su içerek boğazı yumuşatmak. Sıcak su, bal ve limon karışımı hazırlayıp, tüketmek. Tuzlu suyla gargara yapmak. Boğaz pastili kullanmak.
İlgili 23 soru bulundu
Virüs ve bakteri gibi mikrobiyal ajanlar, öğretmenlik gibi çok konuşmayı gerektiren meslekler, sigara kullanımı, saman nezlesi, alerji, yeterli sıvı alınmaması, reflü, aşırı soğuk veya sıcak besinler tüketilmesi, yoğun baharat kullanımı farenjite neden olan etmenler arasındadır.
Boğaz yanması; reflü, geniz akıntısı ve başta viral olmak üzere çeşitli enfeksiyonların sebep olduğu bir belirtidir. Tek başına görülebildiği gibi boğazda ağrı, kuruluk, yutkunma güçlüğü ve burun akıntısı gibi diğer belirtilerle ortaya çıkabilir.
7. Boğaz ağrısı
Birçok araştırma, elma sirkesinin aşırı şekilde tüketilmesinin boğaz tahrişine yol açabileceği sonucunu ortaya koyuyor.
Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak. Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır.
Tek yapmanız gereken bir bardak suya önce elma sirkesini, ardından tuzu eklemek. Acıdan hoşlanıyorsanız dilerseniz yarım çay kaşığı acı biber de ekleyebilirsiniz. Ardından bardağı bir çay kaşığı yardımıyla iyice karıştırın. Bu karışımla ağzınızı gargara yaparak 3-4 dakika boyunca çalkalayın ve lavaboya tükürün.
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
1) Doğal Ağrı Kesicidir
Vücutta ağrıya neden olan etkenleri ortadan kaldırma konusunda etkili olan üzüm sirkesi, salatalarda tüketilebilir. Çok yoğun ve hareketli geçen günlerin sonunda içme suyunuza birkaç damla üzüm sirkesi ekleyerek, baş ve beden ağrısını vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz.
Balın boğazı yumuşatma özelliğinden, limonun antibakteriyel özelliğinin yanı sıra içindeki C vitamininden ve toz zencefilin balgam söktürücü özelliğinden faydalanabilirsiniz. Birkaç kaşık bal ile yarım limonun suyunu, bir çay kaşığı toz zencefille karıştırıp, buna az miktarda ılık su ekleyin.
Elma sirkesi: Elma sirkesi, antibakteriyel özellikleri ile bilinir. Bir çay kaşığı elma sirkesini bir bardak suya ekleyin ve gargara yapın. Sarımsak: Sarımsak, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir.
Limonlu ve ballı çeşitli bitkisel çaylar veya et suyu gibi besleyici sıvılar tüketilebilir. Kişiler düzenli olarak oda sıcaklığında su içmeye dikkat ederek gerekli sıvı alımını sağlayabilirler. Buz uygulaması: Buz parçası veya dondurma emmek boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Boğaz enfeksiyonu belirtileri altta yatan nedene bağlı olarak genellikle 5 ila 10 günde iyileşme eğilimi gösterir. Bununla birlikte süre etken mikroorganizmaya bağlı olarak kısalıp uzayabilir. Örneğin gribe bağlı boğaz enfeksiyonu semptomları 5 günde geçebilirken öpücük hastalığında bu süre 4 haftaya kadar uzayabilir.
Tütün çiğnemek, sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir. Uzun süre dinlenmeden ve/veya yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazdaki kasları gerer ve boğaz tahrişi yaratabilir. Boğaz, dil ve gırtlakta bulunan kanserli tümörler de yutkunurken boğaz ağrısına sebep olabilir.
Bakteri Düşmanı: Elma Sirkesi
Enfeksiyonlarla mücadele edebilen elma sirkesi, ayrıca asidik bir yapıya da sahip. Böylece boğazda ağrıya sebep olan mukusun parçalanmasına etki edebiliyor. Bakterilerin yayılmasını da engelliyor.
1) Elma Sirkesi
Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Bal, öksürük ve boğaz ağrısını dindirmede etkilidir. Bu nedenle çay ya da ılık suya karıştırılarak içilebilir. Tuzlu su da bu dönemde ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice karıştırılabilir ve bu su ile gargara yapılabilir.
Limonda bulunan sitrik asit durumu ağırlaştırabilir. Limon suyunun bu yan etkisi, bu aşamada bazı kadınlarda boğaz ağrısının başlamasına neden olabilir.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri