Sirken Otu Nedir? Sirken otu bitkisi, ıspanağa benzeyen bir görünüme sahip olan bitki olmakla birlikte oldukça yararlı bir sahiptir. Doğada kendiliğinden yetişmekte olan bu ot genel olarak Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde yetişmektedir. Ilıman bir iklime sahip olan bölgelerde zahmetsiz biçimde yetişmektedir.
- Sirken otu, insan vücudundaki kirli kanın temizlenmesine yardımcı olur. Bu yararı sayesinde de insan vücudunda oluşan iltihapların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine destek olur. - Sirken otu, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olurken boşaltım sistemi için de olumlu etkilere sahiptir.
Chenopodium album L bitkisi, ülkemizde ak kaz ayağı, ak pazı, sirken veya yabani ıspanak isimleriyle anılabiliyor.
Sirken otu tıpkı ıspanak gibi pişirilerek tüketilebilir. Yemeklerde, böreklerde iyice temizlendikten sonra kullanabilirsiniz. Yiyecek olarak tüketiminin dışında ispirto yapımında ve sabun yapımında da kullanımı mevcuttur. Sirken otunun tohumunun bağırsakları yumuşatıcı özelliği vardır.
Sirken otu dünyanın her yerinde doğada kendiliğinden yetişebilen bitki türüdür. Ülkemizde daha sık olarak, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Kavurup yemeklerde ara sıcak olarak sirken otu kavurması tüketebilirsiniz. Tıpkı ıspanak gibi, bolca yıkadıktan sonra dilediğiniz yemeğe ekleyip yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz. Sulu şekilde tüketmek isteyenler sirken otu yemeği ile sofralarını şifalı hale getirebilir.
Sirken otu çiçekleri açmadan önce toplanır ve nisan ayı ile ağustos ayları arasında semt pazarlarında ve manavlarda kolaylıkla bulunabilir.
Sirken otu; besin lifi, protein, A, B ve C vitaminleri, demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi yararlı mineraller bakımından oldukça zengin bir bitki olduğu için mutfaklarda ona sık sık yer verilmesi öneriliyor.
Anavatanı Avrupa ve Asya olan sinir otu uzun bir tarihsel geçmişe sahiptir. Fars tıbbı ve geleneksel tıpta kullanılmış olan ot, çay, şurup ve merhem gibi formlarıyla reçete edilmiştir. Yüzyıllardır kullanılan ve yaraları iyileştirmesi, sindirim sorunlarına iyi gelmesi ve vücuttaki tahrişleri gidermesiyle bilinir.
Halk arasında daha çok çıban otu, sinir otu ve yara otu olarak bilinen damar otu, kalsiyum, potasyum gibi mineraller açısından zengindir. Alternatifin kullanım olarak tercih ettiği damar otu, C ve K vitaminleri bakımından çok zengindir. İlaç sanayinde en çok kullanılan bitki türlerinden birisidir.
Cilt sağlığı üzerinde de oldukça yarar sağlayan otun sivilce oluşumunu önleyerek cildi güzelleştirdiği görülür. Emzirme döneminde olan annelerin sütünü artırmaya yardımcıdır. İshal ve mide bulantısına iyi gelen ot, aynı zamanda kireçlenmeyi, romatizmayı ve eklem ağrılarını da büyük ölçüde azaltır.
Evelik otunun görünümü kuzukulağına benzediği için genellikle de kuzukulağı ile karıştırılmaktadır. Ancak bu ot, kuzukulağına göre daha geniş yapraklı olup daha koyu yeşil tonlarına sahiptir. Yeşil ve ufak çiçek açan ot, çiçeklerinde olgunlaşan tohumlar ile yayılarak yetişir.
İdrar söktürücü, gaz giderici, spazm önleyici ve ishal engelleyicidir.
Tatula bitkisinin yaprakları, çiçekleri ve tohumları kullanılır. Tohumlarından elde edilen tentür ya da yağ kullanılabilir. Sigara şeklinde nefes darlığını gidermek için kullanılabileceği gibi merhem halinde ağrı giderici olarak da kullanılmaktadır.
*Sirken otunu, çok az sapı kalacak şekilde, yapraklarını makasla keserek temizleyin; zira bazı sapları sert lifli olduğundan pişmiyor ve çiğneyip yutması zor oluyor. *Kestikten sonra iyice yıkayın. *Tencerede tuzunu eklediğiniz suyu kaynatın ve sirkenleri atın ama sadece bir dakika kadar haşlayıp kevgirle çıkarın.
Sinir Otunun Zararları
Eğer alerjen hassasiyetiniz var ise sinir otunun doktorunuza başvurmadan kullanmamalısınız. Bunun yanı sıra kronik rahatsızlıkları bulunan, hamile olan ve emzirmeye devam eden kadınların da sinir otunu kullanmaması gerekmektedir.
Sarısabır, Asphodelaceae familyasından Aloe cinsini oluşturan anavatanı Afrika olan bitki türlerinin ortak adıdır. Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır. Jel oksijenle temas ettikten sonra bir çeşit oksitlenme yapmakta ve yaklaşık 5 saat içinde şifa özellikleri ortadan kalkmaktadır.
Sinir otu, Plantaginaceae (Sinirli otgiller) familyasına ait; Türkiye'de sinirli ot, balaz ağva, damarlı ot, damar otu, ayak tabanı gibi isimlerle de anılan çok yıllık otsu bir bitkidir2. İran'ın çoğu yerinde eski çağlardan beri kullanılan bu bitki, esas olarak Avrupa ve Asya'nın belirli bölgelerine özgüdür.
Sirken otu içeriğinde bulunan A vitamini, B vitamini, C vitamini, protein, kalsiyum, lif, potasyum ve demir gibi birçok yararlı mineraller açısından da çok zengin olup mutfaklarda sık sık yer almaktadır. Sirken Otunun Faydaları Nelerdir? Sirken otunun günümüzde çok fazla faydası bulunmaktadır.
Iğdır ve çevresinde salmanca olarak isimlendirilen, Sirken bitkisi (Chenopodium album L. ) Chenopodiaceae (Ispanakgiller) familyasından genellikle 150 ila 200 cm kadar boylanan Türkiye'de farklı yörelerde Ak Kazayağı, Ak Pazı ve Sirken olarak isimlendirilen ve yabani ıspanak olarak adlandırılan tek yıllık otsu bir ...
Kendine özgü bir ekşiliği olan bu ota özellikle yaygın olarak tüketilen Ege bölgesinde ekşi ot ismi de verilmektedir. Ekşi ot ya da kızılbacak otunu tek başına tüketmek çok lezzetli gelmeyebilir. İçerisine konan ilave malzemelerle oldukça lezzetli hale gelecektir.
Uzmanlar, vücuttaki birçok sisteme ve organa etki eden altın otunu yine aynı şekilde hamilelerin, şeker hastalarının ve tansiyon sorunu yaşayanların doktor kontrolü olmadan kullanmalarının sakıncalı olduğuna dikkat çekmektedir.
Esrar: Kannabis, marihuana, haşhaş, kendir, yabani ot
Bu madde kullanıcısında sarhoşluk ve keyif hissi oluşturuyor. Esrar tütünle birlikte, kağıda sarılarak yada nargile şeklinde içilebiliyor; sıvısı ise damara ya da deri altına enjekte edilebiliyor.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen çiriş otu; sarızambak, dağ pırasası, yabani pırasa, gülik, güllük, kirkiş otu, kirgiç ve çiviş olarak da bilinen zambakgiller ailesinden sarı çiçekli ve çok yapraklı bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri