Sağnak, özellikle fazla kardiyo antrenmanı yapmanın erkeklerde testosteron hormonunun düşmesine yol açtığını ifade etti ve ekledi; “Uzun süre kardiyo yapan erkeklerin testosteron hormonu seviyesinde düşmeler meydana geldiği gözlemlenmiştir.
Yapılan çalışmalar, düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu kanıtlamaktadır.
Çünkü testosteron, yağ dağılımını düzenler, kas kuvveti ve hacmini artırır. Ayrıca cinsel güç, sperm sayısı, kemik yoğunluğu, kırmızı kan hücresi sayısını etkiler ve hatta kireçlenme ve Alzheimer'a karşı da koruma sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Sonuç olarak bacak/kalça antrenmanlarının faydaları ekstra etkisi olduğu düşünülen testosteron arttırma etkisinden kaynaklanmamaktadır. Ancak bacak/kalça çalışmaları daha kuvvetli bir vücut, daha dengeli bir postür, daha iyi bir performans ve daha estetik bir görünüm için olmazsa olmazdır.
Bu araştırmada, 60 metre sürat koşu testi öncesi total testosteron değeri 7,13±2,13 ng/mL iken, koşu sonrası 7,53±2,17 ng/mL olarak bulunmuştur. Dolayısıyla kısa süreli yüksek hız koşusu, serum testosteron düzeyini yükseltmiştir (p<0,01).
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Ağırlık kaldırma gibi direnç gerektiren sporlar hem kısa hem de uzun vadede testosteronu arttırmak için en iyi egzersiz türüdür. Yüksek yoğunluklu ve aralıklı ağırlık kaldırma çok etkili olabilir. Ancak her türlü egzersizin bir dereceye kadar çalışılması gerektiği unutulmamalıdır.
6. Libidoyu Artırır. Soğuk suda yüzme, östrojen ve testosteron üretimini artırarak doğurganlığa ve libidoya bir avantaj sağlar. Artan libido ile birlikte kendine güven, benlik saygısı ve ruh halinde iyileşmeler gözlenebilir.
Sağlıklı bir erkekte günlük testosteron üretimi 5-12 mg arasında değişir (Şekil-2). Testosteron salınışı biyolojik ritim farklılığı gösterir. Sabah daha yüksek oranda salınır ve kan düzeyi daha yüksek ölçülürken, öğleden sonra ve akşama doğru testosteron düzeyi azalmaktadır.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Alkol ve Sigara Kullanımını Azaltma: Aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı, testosteron seviyelerini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bu alışkanlıkları azaltmak veya bırakmak faydalı olabilir.
Internation Journal of Sports Medicine'de yayınlanan bir makaleye göre, balık ve kuruyemiş gibi tekli doymamış yağları tüketen erkeklerin, oldukça kısıtlı yağ tüketimi yapan erkeklere göre daha yüksek testosteron seviyesine sahip olduğu ortaya çıkmış durumda.
Vücuttaki testosteron seviyesi ergenlik dönemiyle birlikte yükselir. Testosteron hormonunda görülen bu artış; ses kalınlaşması, kas kütlesinin artması, cinsel arzunun oluşması, sperm üretimi, kemik yoğunluğunun artması gibi durumlara yol açar.
Bu hormon androjenler arasında bulunarak, ergenlik dönemi içerisinde daha fazla salgılanır ve erkeklerde genel sağlık üzerinde etki gösterir.
19-40 yaş arası erkekler için hesaplanmış free testosteron alt sınırı olarak 70 pg/ml (242.7 pmol/L) önerilmiştir. Total testosteron ölçümü olarak da 300-1000 ng/dl (10-35 nmol/L) arası normal kabul edilmiş ve < 230 ng/ml (8 nmol/L) ise testosteron düşüklüğü vardır veya hipogonadizm vardır olarak kabul edilmiştir.
Testosteron, erkeklerde daha fazla bulunduğu için erkeklik hormonu olarak bilinir. Testosteron hormonu aslında az miktarda kadınlarda da üretilir. Testosteron, ergenlik döneminde daha da fazla miktarda salgılanır ve erkeklerde sağlıklı büyüme, üremeyi sağlar.
Testosteron, cilde uygulanan bir jel veya yama, kasa enjeksiyon , yanağa yerleştirilen tablet veya ağızdan alınan tablet olarak kullanılabilir. Testosteronun yaygın yan etkileri arasında akne, ödem ve erkeklerde meme büyümesi yer alır.
Erkeklerde testosteron hormonu seviyesi 40'lı yaşlarda başlayan ve 50 yaştan sonra daha fazla belirginleşen bir düşüşe geçer. Erkeklik hormonu olarak da bilinen bu hormonun seviyelerindeki azalma, andropoz adlı sendromun başlangıcına neden olur.
Sağnak, özellikle fazla kardiyo antrenmanı yapmanın erkeklerde testosteron hormonunun düşmesine yol açtığını ifade etti ve ekledi; “Uzun süre kardiyo yapan erkeklerin testosteron hormonu seviyesinde düşmeler meydana geldiği gözlemlenmiştir.
Stres durumunda katekolamin denilen adrenalin ve noradrenalin, kortizol, endorfinler, büyüme hormonu, prolaktin ve testosteron hormon düzeylerinde değişiklikler görülebilir. Beyinde bulunan hipotalamus isimli bölge böbrek üstü bezlerini uyararak buradan adrenalin ve kortizol hormonlarının kana salınmasını sağlar.
Cinsel Yaşamınızı Doğal Yollarla Destekleyin
Egzersiz yaparak cinsel isteğinizi artırabilirsiniz. Fakat, çok fazla vücudunuzu zorlayan sporlardan kaçınılmalıdır. Sürekli uzun mesafe koşmak damalarınızı genişleterek genital bölgeye giden kanı azaltabilir. Kilo vermek kan bulunan testosteron seviyesini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri