2023 itibarıyla binek otomobillerin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 440.000TL'ye kadar olan kısmı gider olarak dikkate alınabilecektir.
Şirket üzerine araç almak önemli bir gider kalemi olan vergi konusunda firmalara avantaj sağlar. Firma üzerine alınan araç, şirketin muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterilebilir.
Şirket aracı kiralayarak sermayenizi şirket aracına değil işinize yatırabilir ve vergi avantajı sağlayabilirsiniz. Fakat şirket üzerine araç almak, şirket araç satarken şirketin vergi ödemesine sebep olur, şirket aracı için operasyonel giderlerin üstlenilmesine neden olur ve bu da şirket kârlılığını düşürür.
Ticari otomobiller açısından ise; Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nda ticari araçlar için ödenen MTV'lerin gider yazılmasını engelleyecek bir düzenleme olmadığından aktife kayıtlı ticari araçlar için ödenen Motorlu Taşıtlar Vergileri gider olarak dikkate alınabilecektir.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Binek otomobillerinin giderlerinin en fazla %70'i gider olarak gösterilebilir. Kalan %30'luk kısım ise KKEG kapsamındadır.
Öte yandan, KDV Kanunu'nda binek otomobiller dışındaki diğer araçların KDV'sinin indirimini sınırlayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla, işletmelere ait veya aktife dahil bulunan binek otomobili dışındaki taşıtların alımında ödenen KDV, genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.
ÖTV Muafiyetli Araçlar Hangileridir? Motor silindir hacmine bakılmaksızın hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 330.800 TL altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep,station wagon gibi taşıtlar ÖTV muafiyeti veya indirimi kapsamındadır.
Şirket Ortakları
Bir kez daha özetleyecek olursak, şirket aracını eşim kullanabilir mi ya da şirket aracı başkası tarafından kullanılabilir mi gibi sorulara, şirket araçlarının yalnızca şirkette sigortalı çalışan olarak gözüken kişiler tarafından kullanımı daha doğrudur yanıtı verilebilir.
Tıpkı şehir içi taşımacılık alanında olduğu gibi ticari araçlar da binek araçlardan farklı bir ÖTV indirimine tabi olur. ÖTV indiriminin hesaplanmasında içinde bulunulan sene için sunulmuş olan ÖTV oranları baz alınır.
Şirket üzerine araç almak vergi avantajı başta olmak üzere pek çok açıdan çeşitli faydalar sağlar. Özellikle taşıt tanıma sistemi kullanan şirket araçları ile %15'e kadar akaryakıt tasarrufu sağlamak mümkündür. Muhasebe, ödeme ve yakıt alım kolaylığı sayesinde şirketler yakıt maliyetlerini belli ölçüde azaltabilir.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
Buna göre 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sıfır araçların 6.000 kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışının önüne geçilecek. Böylece arz-talep dengesinin kurulabilmesi sağlanacak. Şartlar ise şöyle sıralanıyor: Ticari faaliyet olarak gerçekleşen araç satışlarında ekspertiz raporu zorunlu tutulacak.
Şirket tek ortaklı ise sorun yok, iki veya daha çok ortaklı ise , şirketin zarara uğratılmaması için ( menfaat çatışması) olmaması için aracın kasko değerinden yüksek bir satış bedeli girmeksizin işlemin yapılmasında bir sakınca yoktur.
Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir. İlgili sektör üzerine kayıtlı olan ve işletme adına satış yapan bireylerde ise bir sınırlandırma bulunmamaktadır.
Şirket aktifine kayıtlı taşıtların artık şirket ile ilişkisi olmayan kişilere verilmemesi gerekiyor. Nedeni ise sgk'nın 2015/25 sayılı kayıt dışı istihdam ile mücadele genelgesi.
Araç yabancı şirket adına tescilli ise şirketin yetkilendireceği 3 kişi tarafından kullanılabilmesi mümkündür.
Değerli okurlar, Şirketler ister ortak , ister ortağın eşi ve isterse ortak olmayanlardan kazancın elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olmak ve aşağıdaki şartların varlığı halinde araç kiralayabilir ve kiralanan araca ait giderleri kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapabilir.
Otomobil, panelvan, arazi taşıtı, ATV, jeep, station wagon ve pick-up gibi taşıtların tümü ÖTV indirimi kapsamında bulunmaktadır. Otomobilde ÖTV indirimi için engel oranı dikkate alınmaktadır. Yeni ÖTV düzenlemesi ile karavan dönüşümlü yapılan 0-5 yaş arasında bulunan araçlar için ÖTV oranı %45'e düşürülmüştür.
ÖTV muafiyetinden yararlanmak için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık raporunda engel oranı %90 ve üzeri, ÖTV indirimden faydalanmak için ise en az %40 olmalıdır. Ayrıca “ağır engelli” ya da “sürücü belgesi alabilir” ifadelerinin yer alması gerekmektedir.
Maliye Bakanlığı, milyonlarca serbest meslek erbabının binek türü otomobil alımlarına ilişkin KDV yi indirim konusu yaptırmamaktadır.
g) 2023 yılında satın alınan binek oto için amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; ÖTV ve KDV hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL (GVK Md. 40/7, 68/4).
– Kiralama faaliyetin dışında şirket adına kayıt ve tescil ettirerek işletmede kullanılan binek otomobillerinin alımında ödenen ve KDV'si indirim konusu yapılamayan araçların nihai tüketicilere veya ticari işletmelere teslimi ya da işin terk edilmesi durumunda, %1 oranında KDV hesaplanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri