İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer? Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. Takipli vergi borcu için icra tebligatının ardından 15 gün içerisinde işlem yapılması gerekir.
Borçlu olan esnaf dükkanını kapatmış olsa bile vergi dairesine olan borcu aynen durmaya devam edecektir. Yani borç silinmesi gibi bir durum olmayacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
“Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.” Bu maddeden de anlaşılacağı üzere şirket bütün borçlarından kendi malvarlığıyla sorumlu olacaktır. Ödenmeyen kamu borçlarının da icra yoluyla şirket malvarlığından tahsili bu şekilde mümkün olacaktır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12. maddesi, “Ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer. Ancak, mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri nisbetinde sorumlu olurlar.” Şeklinde düzenlenmiştir.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
2.VERGİ BORCUNDAN DOLAYI HACİZ
Borçlunun mal bildiriminde gösterdiği veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunabilmektedir.
Haciz işlemi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 54/2. Maddesi kapsamında yapılmaktadır. Eğer devletin vergi dairesi dahil herhangi bir kuruluşuna borcunuz varsa Maliye Bakanlığı'nın e haciz yapma imkanı ile maaş hesapları dahil tüm banka hesaplarınıza bloke konulabilir.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Ve hukuken ödemek zorunda olmadığı ancak kendisine tebliğ edilen vergi borcunu ortadan kaldırabilir. Tabii süresi içinde dava açması koşuluyla. Ahmet ödeme emrini tebliğ aldığı tarihi takip eden günden başlamak üzere 15 gün içinde Vergi Mahkemesinde dava açmalıdır. Bu davayı bir dilekçe ile (dava dilekçesi) açmalıdır.
Şirketin kapatılabilmesi için hem ticaret sicil müdürlüklerine hem de vergi dairelerine şirket kapatma bildiriminde bulunulur. Bildirim sürecinde ticareti ya da işi bırakma, tasfiye edilme ve feshedilme belgeleri sicil müdürlüğüne teslim edilir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlanırken vergi affı borç yapılandırma düzenlemesi Genel Kurul'da kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
Plan ve Bütçe Komisyonu'na kadar Meclis'te hızlı bir şekilde ilerleyen “Vergi Af ve Yapılandırma Kanunu” yapılan birçok değişiklikle beraber Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir.
2023 VERGİ AFFI BORÇ YAPILANDIRMA NE ZAMAN BİTİYOR? Vergi borcu yapılandırma başvuru tarihi daha önce 30 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak 2023 vergi affında son başvuru tarihi uzatılarak 30 Haziran'a ertelendi. Ancak Kurban Bayramı nedeniyle 30 Haziran resmi tatil kapsamında yer alıyor.
Hem şahıs, hem de sermaye şirketine ortak olanların şahsi alacaklıları TTK'nın 133/3. fıkrasına göre, alacaklılar, tüm ticaret şirketlerinde alacaklarını, ortağın şirketten olan diğer alacaklarından da alabilme ve bunun için haciz yaptırabilme yetkisini de haizdir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Zamanaşımından sonra mükellefin rızaen yapacağı ödemeler kabul olunur." hükmüne amirdir. Yani vergi borçları 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Borcunu yıllardır ödenmeyen mükelleflerin borçlarının ödenmesinde aciz durumunda olmaları halinde gelir idaresi tarafından terkin edilerek kaldırılması gerekmektedir.
Türk Vergi Sisteminde Zamanaşımı
Bu çalışmada 6183 sayılı kanunda düzenlenen Tahsil Zamanaşımı kurumu üzerinde durulacaktır. Buna göre İlgili kanunun 102. Maddesine göre¸ – Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.
Böylece ortağın ölümü üzerine payın miras yoluyla geçişi halinde esas sermaye payının kanunen mirasçıya intikal edeceği düzenlenmiştir. TTK m. 596 gereği esas sermaye payının, miras yoluyla geçmesi durumunda tüm hak ve borçlar, genel kurulun onayına gerek kalmaksızın esas sermaye payını iktisap eden kişiye geçer.
Borçlar Konusu
İşletmenin pasifleri, yani sermayesi ve borçları ile toplam kaynakları da devralana intikal eder. Bu intikal için bütün alacaklıların görüşünü almak gibi bir zorunluluk yoktur. Herhangi bir başka işleme gerek duyulmadan işletmeyi devralan kişi ya da kurum bütün borçlarını da üstlenmiş olur.
Eşin borçlarından dolayı sorumluluk 1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu'nun 224. maddesinde şu şekilde belirtilmiştir: “Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri