Harç: 1275 TL. Ticaret Sicil Tasdiknamesi: 65 TL.
Tasfiyeli Şirket Kapatma Nasıl Yapılır? Şirketinizi kapatmak istiyorsanız bağlı olduğunuz ticaret sicilmüdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirimde bulunmanız gerekir. Bu süreçteticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme vefeshedilme belgeleri teslim edilmelidir.
Şirketini kapatacak olan kişilerin, ticaret sicil müdürlükleri ve vergi dairelerine bildirimde bulunması gerekmektedir. Şirket kapatma işlemlerinde ticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme veya feshedilme belgesi şeklinde verilir.
Haklı neden olması ve ortakların kabahatinin olmaması halinde ticaret mahkemeleri başvuru üzerine şirketin infisahına karar verir. Tasfiyesiz şirket kapatma süreci de en az 1 yıl sürmektedir. Şirketlerin borçlarını ödeyememesi gibi durumlarda şirket kapatılma süresi uzayabilmektedir.
Şirket kapatmak ne kadar sürer? Limited şirket kaç yılda kapanır? Tasfiyeli ya da tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri 1 yıl sürer. Şirketler tasfiye kararının ardından sadece şirket kapatma işlemleri için 1 yıl daha varlıklarını devam ettirebilirler.
İlgili 45 soru bulundu
Limited Şirketin Sona Ermesi. Limited şirketin sona ermesi, infisah ve feshi kapsar. İnfisah, yasada veya şirket sözleşmesinde öngörülen sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile herhangi bir karar alınmasına veya ihbarda bulunulmasına gerek olmaksızın limited şirketin kendiliğinden sona ermesidir.
karşılaşmadan dükkanlarını kapatabilirler. Ayrıca vergi dairesine de bu bilgi verilip vergi mükellefiyetinden düşürülme talep edilmelidir.
Tasfiye edilmiş şirkete karşı bir alacak ileri sürülmesi durumunda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (“TTK”) düzenlen hükümler doğrultusunda şirket ihya edilebilir. İhya, tasfiyesi tamamlanmış ve ilgili ticaret sicilinden terkin edilmiş olan bir şirketin yeninden canlanması olarak tarif edilebilir.
Tasfiyeli şirket kapatma işlemlerinin yapılması için ikamette bulunan vergi daireleri ile ticaret sicil müdürlüklerine başvuru yapılır. Resmi başvurunun yapıldığı gün tasfiye sürecinin başlangıcı olarak kabul edilir. Şirketlerin kapanış işlemleri tasfiyeli ve tasfiyesiz olarak yapılabilir.
Limited şirketlerde ortaklık ilişkisinin sona erme halleri 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (“TTK”) (1) ortağın kendi isteği ile çıkması (2) ortağın diğer ortakların isteği ile çıkarılması ve (3) şirketin feshi olarak düzenlenmiştir.
Tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri, mahkemelik durumlarla başlar. Mahkeme, haklı nedenler sunulduğu taktirde tasfiyesiz şirket kapatma işlemini gerçekleştirebilir. Ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar, mali yetersizlik ve benzeri durumlar, mahkeme kararı ile tasfiyesiz şirket kapatmaya neden olacaktır.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
NOT:TASFİYE SÜRECİ 06.11.2021 TARİHİ İTİBARİYLE 6 AYDAN 3 AYA İNDİRİLMİŞTİR.(3 AYLIK SÜRE ,TÜRKİYE TİCARET SİCİLİ GAZETESİ'NDE 1'ER HAFTA ARAYLA 3 KEZ İLAN EDİLEN ALACAKLILARA ÇAĞRI İLAN DUYURUSUNUN 3.İLAN TARİHİNDEN BAŞLAYACAKTIR.)
Limited Şirketten Çıkma
TTK m. 638 limited şirkette bir ortağın çıkması için iki temel olanak düzenlemektedir. Bunlar, (i) şirket esas sözleşmesinde çıkma hakkı öngörülebilir ve bu hakkın kullanılması belirli şartlara bağlanabilir veya (ii) haklı sebeplerin varlığı halinde mahkemeden çıkma talep edilebilir.
Şirketin kapatılabilmesi için hem ticaret sicil müdürlüklerine hem de vergi dairelerine şirket kapatma bildiriminde bulunulur. Bildirim sürecinde ticareti ya da işi bırakma, tasfiye edilme ve feshedilme belgeleri sicil müdürlüğüne teslim edilir.
S.Ç. Ne Türk Ticaret Kanunu ne de vergi kanları açısından, şirketlerin faaliyeti geçici olarak durdurulamaz. Şirketin aktif faaliyeti sona erip gayri faal duruma gelse de tasfiye edilmediği sürece yasal yükümlülüklerini yerine getirmek zorundasınız.
Bir işyerini kapatmak için öncelikle vergi dairesine işi terk dilekçesi vermek ve bu durumu işyerinden dolayı ilk kayıt yapılan diğer varsa kayıtlı olunan oda, sosyal güvenlik kuruluşları, işçi çalıştırılıyorsa bölge çalışma müdürlüğü gibi kuruluşlara yazılı dilekçe vermeli ve kayıtlar sildirilmelidir.
Şahıs işletmenizi kapatabilmek için yapmanız gereken tek şey bağlı bulunduğunuz vergi dairesine gidip kapanış dilekçesi vermektir. Dilerseniz bilgisayarınızın başından kalkmadan Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesinden de bu işlemi yapabilirsiniz.
Aylık ödeme gününüz henüz gelmemiş olsa bile şirket kapanışı yaptığınız ay için de ödemenizi yapmanız gerekmektedir. Şirket kapanışı yaptığınızda Mükellef'in size sunduğu ön muhasebe programına erişiminizi kaybedeceksiniz.
Bir şirketin aktif işlemleri veya yatırım geliri gibi başka gelir kaynakları olmadığında bu şirket pasif olarak nitelendirilebilir fakat pasif şirket ile uykuda şirketin aynı anlama gelmediği unutulmamalıdır.
Sicilden terkin edilmesi nedeniyle tüzel kişiliği sona eren şirket adına ya da aleyhine icra takibi başlatılabilmesi için, ihya davası açılarak şirketin ihyasına karar verilmesi gereklidir. İhya kararı neticesinde taraf teşkili sağlanmış olacağından şirket alacaklı ya da borçlu sıfatına sahip olabilecektir.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Tahsil zamanaşımı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 102'nci maddesinde düzenlenmiştir. Madde 102 uyarınca “Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.”
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri