Yasa ilk çıktığında bin liradan toplamda 2 bin lira olan bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl toplamda 2.200 TL olarak ödendi. Böylece ikramiyeye yüzde 10 zam yapılarak 1.100 TL'ye çıkartıldı.
Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere 3.000 TL ikramiye ödemesi yapılacak. İkramiye ödemelerinden SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileriyle beraber dul ve yetim maaşı alanlar, şampiyon sporcular, şehit yakınları, gaziler, 65 yaş aylığı alanlar yararlanabilecek.
Emekli bayram ikramiyesi ve net asgari ücret*
2024 yılında emekli ikramiyesi 3 bin lira olurken asgari ücret 17 bin liraya yükseldi.
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 3.000 LİRA OLDU
Yeni yıl ile beraber SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin aldığı bayram ikramiyeleri %50 artışla 3.000 liraya yükseltildi. Emekliler Ramazan Bayramı'nın yanı sıra Kurban Bayramı'nda da ikramiye ödemesi alacak. 2024 yılında Kurban Bayramı 16 Haziran tarihine denk geliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ikramiye ödeme programını duyurdu. Bayram ikramiyeleri, 2024 yılında 3.000 lira olarak hesaplara yatırıldı. 4A, 4B ve 4C emekli bayram ikramiyesi sorgulama işlemleri telefon ve internet aracılığıyla yapılabiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Emekli Sandığı emeklisi olan ve maaşlarını her ayın 1'inde ve 2'sinde alanlara bayram ikramiyeleri 2 Nisan Salı günü yatırılacak. Maaş ödemelerini 3,4 ve 5'inde alanlara ise ikramiyeler 3-5 Nisan tarihleri arasında yatacak.
Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi. Bayram ikramiyeleri, SSK kapsamında emekli olanlara 2, 3 ve 4 Nisan, Bağ-Kur'dan emekli olanlara 5 Nisan, Emekli Sandığı kapsamındakilere ise 2, 3 ve 5 Nisan'da ödenecek.
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 3.000 LİRA OLDU
Emekli bayram ikramiyesi ödemeleri geçtiğimiz yıl 2.000 lira olarak hesaplara yatırıldı. Yeni yıl ile beraber SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin aldığı bayram ikramiyeleri %50 artışla 3.000 liraya yükseltildi.
ÖZEL SEKTÖRDE EMEKLİ İKRAMİYESİ
Memurlardan farklı olarak İş Kanununa tabi çalışan işçilerde emekli ikramiyesi uygulaması yoktur. Bunun yerine işçilerin yine toplu ödeme alabilecekleri kıdem tazminatı uygulaması vardır.
Örneğin bir kişinin aynı yerde 25 hizmet yılının olduğunu düşünelim. En son aldığı maaşın da 1000 TL olduğunu düşünürsek emekli ikramiyesi bu bilgilere göre 25 x 1000 olacaktır. Bu işlemin sonucunda emekli ikramiyesi bu vatandaşın 25 bin liradır.
Emekli ikramiyesi, uzun çalışma hayatının sonunda kamu görevlilerine ödenen toplu paradır. Pek çok memur, doğal olarak, emekliliğe yaklaşırken bu toplu ödeme üzerine planlar yapmaya başlar. Mevzuattaki şartlar sağlandığı taktirde ikramiyenin alınması basit bir rutin işlemden ibarettir.
Yıllık çalışma sürelerinin 180 gün ve altında olması halinde kazançların iki katı alınarak (Yıllık Kazanç = Kazanç x 2) prime esas yıllık kazanç tutarı tespit edilir. 4447 sayılı Kanunla getirilen aylık bağlama sisteminde Aylık = Ortalama Yıllık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı/12 formülüne göre hesaplanmaktadır.
2024 OCAK GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI TABLOSU
Yüzde 49,25 zam oranı hesaplandığında ise maaş zamları şu şekilde oluştu: 7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak.
Bu bilgiye göre emeklilik ikramiyesi brüt toplam aylık tutarın her tam hizmet yılı toplamına çarpılmasıyla hesaplanmaktadır. Örneğin bir kişinin 25 hizmet yılının olduğunu düşünelim. Emekli aylığının da 1000 TL olduğunu düşünürsek emekli ikramiyesi bu bilgilere göre 25 x 1000 olacaktır.
Dolayısıyla, konu 4/A (işçi) statüsünde çalışan herkesi ilgilendiriyor. Kıdem tazminatı alabilmek için aynı işverene bağlı işyerlerinde en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Son işyerindeki çalışmalar için ödenen kıdem tazminatı, her hizmet yılı için en son 30 günlük brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
Yapılan yüzde 50 artış ile birlikte emeklilere 3 bin lira bayram ikramiyesi ödenecek.
4B Bağ-Kur emeklileri, bayram ikramiyelerini 5 Nisan'da alabilirler. Emekli Sandığı emeklisi olup maaş ödemelerini her ayın 1'i ve 2'sinde alanlara 2 Nisan tarihinde, 3, 4 ve 5 olanlara ise 3-5 nisan tarihleri arasında bayram ikramiyeleri yatırılacak.
Emekli Bayram İkramiyeleri 14-19 Nisan Arasında Zamlı Olarak Hesaplara Yatırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2023 yılı Ramazan Bayramı Emekli Bayram İkramiyelerinin zamlı olarak bayramdan önce 14-19 Nisan tarihleri arasında hesaplara yatırılacağını duyurdu.
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 3.000 LİRA OLDU
Yeni yıl ile beraber SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin aldığı bayram ikramiyeleri %50 artışla 3.000 liraya yükseltildi. Emekliler Ramazan Bayramı'nın yanı sıra Kurban Bayramı'nda da ikramiye ödemesi alacak. 2024 yılında Kurban Bayramı 16 Haziran tarihine denk geliyor.
Ramazan Bayramı bu yıl 10 Nisan tarihinde idrak edilecek. Bayram tatili öncesindeki arefe günü ve 1.5 gün idari izne dahil edilecek. Emekli aylıkları, normal ödeme takvimine göre her ayın 17'sinde yatırılmaya başlanıyor.
DUL VE YETİM MAAŞI BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR? Eşinin veya babasının vefatı sebebiyle emekli maaşının yüzde 75'ini alan dul ve yetimlere 2250 lira, yüzde 50'sini hak edenlere 1500 lira, yüzde 25'ini hak edenlere ise 750 lira ikramiye yatırılacak.
Maaş ödemeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığıyla yapılırken bakanlık çalışanları bu tarihlerde izinli olacak. Bayram sonrasında yaşanabilecek yoğunluğun önüne geçilmesi için memur ve emekli maaşı ödemelerinin 10 Nisan'da başlayacak bayramdan önce yatması bekleniyor.
Normal zamanda memur maaşları her ayın 15'inden itibaren hak sahiplerinin hesaplarına yatırılıyor.
Aslında halen kök maaşı 5500 lira olup da yasal düzenleme sonucu eline 7500 lira geçen emekliler için yasal düzenleme kesinlikle şart. Çünkü bu durumda olan emeklilerin maaşlarına yapılacak yüzde 37.5 zam ile birlikte ellerine yine 7500 lira geçecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri