Şirket tek ortaklı ise sorun yok, iki veya daha çok ortaklı ise , şirketin zarara uğratılmaması için ( menfaat çatışması) olmaması için aracın kasko değerinden yüksek bir satış bedeli girmeksizin işlemin yapılmasında bir sakınca yoktur.
Şirket aracı satış işlemleri, noter huzurunda gerçekleştirilir. Firma sahibi ya da yetkili kişi, satış için istenen belgeleri notere teslim eder. Aracın üzerinde vergi ya da ceza borcu olup olmadığı kontrol edilir. Bu kapsamda herhangi bir borç tespit edilmediyse şirket aracı satışı işlemleri başlar.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Şirket aktifine kayıtlı taşıtların artık şirket ile ilişkisi olmayan kişilere verilmemesi gerekiyor. Nedeni ise sgk'nın 2015/25 sayılı kayıt dışı istihdam ile mücadele genelgesi.
Şirket aracı satış işlemleri sırasında firma tarafından yetkili bir kişi işlem yapar. Şirketin imza sirküleri ile noterde tamamlanan bu işlemler sonucu alıcıya firma tarafından fatura kesilir.
İlgili 39 soru bulundu
Fakat alınan araçlardan sadece 3 tanesi 1 takvim yılı içerisinde satılabilir. Bu sebeple kişi üzerine kayıtlı araçların sadece 3 adedi gelir elde edilebilir niteliğe sahiptir. Araç alım satımlarının işletme adına yapılması konusunda yine alımda da satımda da bir sınır bulunmamaktadır.
Satışı yapan tarafların fatura düzenlemeleri gerekir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre, fatura kesilmesi ve alınması gerektiği halde, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda hem satışı yapan hem de satın alan tarafa cezai işlemler uygulanır.
Çünkü herhangi bir kaza ya da trafik çevirmesi sonucunda şirket adına kayıtlı olan aracın şirketle ilişkisi olmayan biri tarafından kullanıldığı tespit edildiğinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şirkete önemli cezalar kesilmekte ve şirket bunları ödemekle yükümlü olmaktadır.
Ticari araç sahibinin bir yakını bile olsa farketmiyor. Ceza kesiliyor. Ticari araçta ceza kesilen sürücünün sigortasız veya şirket çalışanı olması tespiti halinde 8.118,00-TL idari para cezası ve 235 TL de trafik cezası kesiliyor.
İşverenin aracını kullanan kişinin yaptığı kaza sonucu araçta görevli olarak bulunan “şoför muavininin” ölümünden, araç işleteni asıl işveren ile birlikte alt işveren ortaklaşa ve zincirleme sorumludurlar.
Şirket aracı kiralayarak sermayenizi şirket aracına değil işinize yatırabilir ve vergi avantajı sağlayabilirsiniz. Fakat şirket üzerine araç almak, şirket araç satarken şirketin vergi ödemesine sebep olur, şirket aracı için operasyonel giderlerin üstlenilmesine neden olur ve bu da şirket kârlılığını düşürür.
Cevap: Tüzel kişiliklere ait taşıtların (otomobil, minibüs, arazi taşıtı, kamyonet ve motosiklet) vekâletname ile Türkiye'ye getirilmesi halinde 90 güne kadar süre verilir.
Binek otomobillerinin giderlerinin en fazla %70'i gider olarak gösterilebilir. Kalan %30'luk kısım ise KKEG kapsamındadır.
hn, hm, hl, yc, gh, yb, je, jf, gc gibi plakalara sahip donanımsız, beyaz-gri renk çoğu araç şirket aracıdır.
Tek ortaklı şirketlerde ortak bir tarafta satıcı bir tarafta da alıcı olabilir. Örneğin, ortak şahsına ait otomobilini şirkete satmak isteyebilir. Bu durumda şirket ortağı bir tarafta satıcı, diğer tarafta da şirket ortağı ve kanuni temsilci sıfatıyla alıcı olabilecektir.
Yasal takip altındaki vergi borçları, aracın satışını engelleyen borçlardan biridir. Bir araç sahibi bu vergileri ödemediğinden dolayı yasal takip altındaysa, aracın satışı yapılamaz. Alıcı veya yeni sahip, bu tür vergi borçlarını ödemek veya düzeltmek zorunda kalabilir ve yasal süreçlerle uğraşabilir.
İş yerinde işveren adına hareket eden işin ve iş yerinin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir. İşveren vekilinin bu sıfatla işçilere karşı muamele ve yüklemlerinden doğrudan doğruya işveren sorumludur. Denmektedir yani iş kanunumuz işletme adına kayıtlı aracı işletme iş yeri olarak tanımlamıştır.
Vergi levhası olan tüm tüzel kişilikler (limited ve anonim şirketler) ve şahıs firmaları (doktor, eczacı, mali müşavir gibi) araç kiralayabilir.
Yazımın başında da belirttiğim üzere, trafik ve kasko poliçesi ruhsat sahibini takip etmektedir. Dolayısıyla, hasarsız geçirilen yıllara ilişkin ruhsat sahibinin kazanmış olduğu bir hak olan hasarsızlık indirimi de yine ruhsat sahibi üzerinde kalmaktadır.
Emniyet Genel Müdürlüğü Şirket Araçlarının Plakasına Yazılan Ceza Bilgilerini e-Devlet Kapısı Üzerinden Sunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, tüzel kişiye kayıtlı araçların plakasına yazılan Trafik İdari Para Cezalarının tüzel kişi yetkilisince “www.turkiye.gov.tr” internet adresinden sorgulama hizmeti sundu.
“Trafik cezası nereye ödenir?” diye merak ediyorsan bu ödemeleri yapabileceğin pek çok kanal bulunuyor. Bu kanallar PTT şubeleri, vergi dairesi, banka şubeleri ve ilgili online platformlar olarak sıralanıyor. Online trafik cezası ödeme yerleri dışında aracı kurumlarda da nakit ödeme işlemleri gerçekleştirebiliyor.
ehliyete yazılan ceza PLAKA üzerinde gözükmez. ehliyete yazılan ceza şahsi borç , plakaya yazılan ceza arabanın borcudur.
İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar kısıtlama getirildi. 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan düzenleme, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsıyor.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri