Dernek, vakıf, sendika, şirket, siyasi parti gibi oluşumlar hukuken varlık kazandıkları anda tüzel kişilik kazanırlar ve bu tip oluşumlara özel hukuk tüzel kişisi denilmektedir.
Ticaret yapma ya da herhangi farklı bir amacı gerçekleştirmek adına bir araya gelmiş olan tüzel kişiler; borç ve alacak edinebilen, çeşitli haklara ve sorumluluklara sahip olabilen oluşumlardır. Şirket, üniversite, belediye, dernek ve vakıf gibi oluşumlar, tüzel kişi örnekleri olarak gösterilebilir.
Şahıs şirketi hangi vergieri öder? Şahıs şirketleri bir tüzel kişiliğe sahip olduğu için vergi dairesi için mükellef niteliği taşırlar. Bu sebeple, kanunda belirlenen aralıklarla beyannameler vererek vergi ödemek durumundadırlar.
Limitet şirketler, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanırlar. Sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur (TK m. 573/1).
Gerçek kişiler, doğumdan itibaren sağlıklı olmak şartıyla ölüme kadar olan zamanda bir bireydir. Tüzel kişiler, gerçek insandan bağımsız olarak kamu kurumu, dernek ya da vakıf kapsamında ele alınan topluluklardır.
İlgili 32 soru bulundu
Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kişi veya emtia (mal) topluluğu şeklinde bağımsız olarak örgütlenmiş, haklara sahip olabilen, borç veya alacak edinebilen varlıklardır. Ör: Şirketler, vakıflar, dernekler, belediyeler, üniversiteler. Bir ülkedeki en büyük tüzel kişilik devlettir.
Bir kişinin kendi adına ve yalnız başına işlettiği ticari veya sanayi işletmeye “gerçek kişi işletmesi” denir. 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 14 üncü maddesi uyarınca bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten kişiye “tacir” denmektedir.
Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.
Limited şirket yani kısaca LTD, dünyadaki en popüler şirket türlerinden biridir ve bu tercih ülkemiz için de geçerlidir. Türkiye'de LTD kuran yatırımcılar, genellikle küçük veya orta ölçekli işletme sahipleridir. Genellikle basit kayıt prosedürü ve işletme kolaylığı için bu kurumsal yapı tercih edilir.
Tüzel Kişiliği Bulunup Bulunmamasına Göre Şirketler
Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir. Ayrıca deniz ticaret hukuku kavramlarından olan donatma iştiraki ve yapı ortaklığının da tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
Şahıs şirketi, yalnızca tek bir kişiye ait olan ve o kişinin ticari iş faaliyetlerini gerçekleştiği işletme türüdür. Bu şirket türü genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde tercih edilir. Şahıs şirketi, diğer şirket türlerine nispeten daha az bürokratik süreç gerektirir ve kolayca kurulabilir.
Bu nedenle her şirketin bir tüzel kişiliği vardır ve hukuki süreçler gerçek kişiler üzerinden değil tüzel kişilikler üzerinden gerçekleştirilir. Dernekler, vakıflar, kooperatifler, limited şirketler tüzel kişilikler ile temsil edilir.
Şahıs şirketi kurucusu veya ortakları hukuki olarak gerçek kişi kabul edilirler ve şirketle ilgili borçlardan tüm mal varlıkları ile sorumlu tutulurlar.
Gerçek kişilik, doğumdan ölüme kadarki süreci kapsar, bu süreçte kişinin sağlıklı olma şartı aranır. Tüzel kişilik ise gerçek bir insan olmak zorunda değildir. Kurumsal yapılar da tüzel kişi statüsüne sahip olabilir. Gerçek kişiler, kanuni haklarını kullanıp borçlu ya da alacaklı olabilirler.
Tüzel kişilik ise belli bir amaç uğruna (ticari ya da sosyal) bir araya gelmiş birden fazla kişinin ve mal varlığının oluşturduğu kurumların kanun karşısında tek bir kişi olarak değerlendirilmesinde kullanılan kişiliklerdir.
Şirket, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır. Şirketçe kabul olunmadığı takdirde kuruluş giderleri kurucular tarafından karşılanır. Bunların pay sahiplerine rücu hakları yoktur. Tescilden önce şirket adına işlem yapanlar, bu işlemler dolayısıyla şahsen ve müteselsilen sorumludur.
Limited şirket ile şahıs şirketi farklı işletme türleridir. Limited şirket, ortaklar arasında sınırlı sorumluluk sağlarken ayrı bir hukuki varlık olarak kabul edilir. Şahıs şirketi ise tek bir kişi tarafından yönetilen ve kişisel sorumluluğun olduğu bir işletme türüdür.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
– Şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyorlar. – Bağ-Kur'lu şirket sahipleri sonradan kendilerini SSK'lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağından SKK'lılığı iptal edilecek.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
Kanunun 644'ncü maddesinde de limitet şirket ortaklarının anonim şirket pay sahipleri ile aynı koşullara tabi olduğu belirtilmekte, bu suretle limitet şirket ortaklarının da belirtilen kayıtlar içinde şirketten para çekebilecekleri anlaşılmaktadır.
Limited şirket, anonim şirketlere göre daha az ortaklı bir şirket yapısına sahiptir. Limited şirket- te ortakların sayısı en az bir, en fazla elli olmalıdır (TTK m. 573-574). TTK m. 573/I gereğince, limited şirket ancak “bir veya daha çok” gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir.
- Gerçek kişi doğumdan itibaren sağlıklı olması şartıyla ölümüne kadar geçen süredeki bireydir. - Tüzel kişi gerçek insandan bağımsız olarak dernek, vakıf ya da kamu kurumları kapsamında ele alınmış topluluktur.
Sermaye şirketleri, temeli sermayeden oluşan ve sermayeye katılım oranlarına göre ortakların hak sahibi olduğu bir şirket türüdür. Anonim şirketler, limited şirketler ve paylı komandit şirketler olmak üzere sermaye şirketi olarak değerlendirilen üç şirket türü bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri