➢ Tescil İşleminin Gerçekleştirilmesi Gereken Süre: 15 gün; yetki çevresi dışında oturanlar için ise 30 gün içinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Ticaret Siciline Tescilde Süre
Ticaret Sicil Yönetmeliği'nin 33.maddesine göre, kural olarak tescili isteme süresi 15 gündür. Tescil talebinde bulunacak olanların Ticaret Sicil Müdürlüğü'nün yetki çevresi dışında oturuyor olması halinde ise bu süre 1 ay olarak uygulanmaktadır.
TİCARET SİCİLİ TESCİLLERİ GAZETEDE SADECE 2 SAATTE İLAN EDİLECEK.
Tescil işlemi iş yerinin merkezinin bulunduğu yerin Ticaret Sicil Memurluğu tarafından yapılır. Firmanızın bağlı bulunduğu İTO tescil gibi Ticaret Odalarına dilekçe ile başvuru yaptığınızda işlemleri başlatmış olursunuz. Tescil talebinde şirketi temsile yetkili kişi bulunabilir ve kimliğini ispat etmek zorundadır.
Her tacir işletme açılış tarihinden itibaren 15 gün içerisinde seçmiş olduğu ticari unvanı tescil edebilir. Eğer bir şirket kurarsanız, bir şirket adı (ticari isim) seçmelisiniz.
İlgili 19 soru bulundu
·Tescil işlemi için aracın geçerli muayenesinin bulunması zorunludur. ·Araç ülkemizde daha önce tescil edilmemiş ise 3 ay, tescilli ise bir ay içerisinde müracaat edilmediği takdirde Karayolları Trafik Kanunu'nun 20/1-e maddesinden cezai işlem uygulanmaktadır.
Şirket kurma işlemleri ortalama iki üç günde tamamlanır. Sermaye büyüklüğünün şirketin hayatını devam ettirebilmesi için yeterli gelir sağlayıncaya kadar geçen süre içinde nakit ihtiyacını karşılayacak kadar olması beklenir. Limited şirket için minimum sermaye 10.000 TL anonim şirket için de 50.000 TL'dir.
15 gün; yetki çevresi dışında oturanlar için ise 30 gün içinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. (1) Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, tescili isteme süresi onbeş gündür.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Ticaret sicil kaydı, ticari işletmeni, seni ve varsa ortaklarını yasal olarak kayıt altına alan, ülkede ticaret yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin kayıtlı olduğu sicildir. Bu belge, seni ve işletmenle iş yapan diğer tüm kişi ve şirketleri güvende tutar.
Kanunun, şirketin kuruluşunu bağladığı olay bu sözleşmenin tescilidir. Diğer bir değişle ana sözleşmenin tescil (ticaret siciline kayıt) olduğu gün şirket resmen kurulmuştur.
Bir taşınır veya taşınmazın üzerinde bir ayni hakkın kurulması için ilgili taşınır veya taşınmazın kütüğüne yapılması gerekli kayda tescil, bu kaydı yapma fiiline tescil etmek denirken bu kayıtların tutulduğu kütüğe de sicil denilmektedir.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 6 ila 8 aydır. Yayına herhangi bir itiraz gelmemesi halinde ortalama başvurudan sonra 6 ila 8 ay sonra tescil kararı verilerek tescil ödemesi ile birlikte marka tescil belgesi alınmaktadır.
Ülkemizde tasarımların tescil süreci genel olarak şekli inceleme, yenilik incelemesi, yayım, itiraz ve belgelendirme olarak beş ana işlem sürecinden oluşmaktadır.
Bu sicil 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 24 üncü maddesi uyarınca Bakanlığımızın gözetim ve denetiminde, ticaret ve sanayi odaları ile ticaret odaları bünyesinde kurulan ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulmaktadır.
Yine, Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 15 inci maddesinde; “(1) Herkes, sicilin içeriğini ve müdürlükte saklanan tüm senet ve belgeleri inceleyebilir.
Tescil işlemi, iş yerinin merkezinin bulunduğu yerin ticaret sicil memurluğu tarafından yapılır. Bağlı bulunduğunuz ticaret odasına düzenlediğiniz dilekçe ile müracaat ederek işlemlerinizi genel evraka kaydettirmek suretiyle ticaret siciline tescil işlemine başlamış olunur.
Herhangi bir şeyi resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme işlemine tescil denir. Tescil kavramı birçok farklı alanda kullanılır olsa da bu kavram en çok marka tescili, gayrimenkul tapu tescili ve trafik tescili olarak karşımıza çıkar.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Ticaret odası kaydı yapılmayacaksa şahıs firması kurmanın maliyeti neredeyse yok gibi. Şahıs Firması kurmak için toplam maliyet yaklaşık 1.130 TL olacaktır. Limited şirket kuruluşunda sermaye ödemesi zorunluluğu bulunmuyor. Taahhüt edilen sermayeyi 24 ay içerisinde ödeyebilirsiniz.
Tescil tarihi bir aracın trafiğe çıktığı tarih olarak bilinmektedir. Aracın üretildikten sonra tüm işlemlerinin tamamlanması ve ardından trafiğe çıktığı tarihi tescil tarihi olarak ifade etmek mümkündür. Aracın trafiğe çıkış tarihi, tescil tarihi olarak ifade edilebilir.
Kurulması kanunen tescile tabi Ayni Haklar, tescil edilmedikçe varlık kazanamaz. Buna Tescilin Olumsuz Hükmü denir. Bu hallerde, Tescil, kurucu unsurdur. Kanunun öngördüğü bu hallerde Ayni Hak, Tescilden önce de kazanılabilir.
Aracın trafiğe çıktığı tarih tescil tarihi olarak ifade edilir. Genelde bu durum aracın üretildiği tarih ile karıştırılır. Ancak aracın tüm işlemlerin tamamlanması ile beraber trafiğe çıktığı durum tescil tarihi olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri