Şirket üzerine araç almak vergi avantajı başta olmak üzere pek çok açıdan çeşitli faydalar sağlar. Özellikle taşıt tanıma sistemi kullanan şirket araçları ile %15'e kadar akaryakıt tasarrufu sağlamak mümkündür. Muhasebe, ödeme ve yakıt alım kolaylığı sayesinde şirketler yakıt maliyetlerini belli ölçüde azaltabilir.
Şirket üzerine araç almak önemli bir gider kalemi olan vergi konusunda firmalara avantaj sağlar. Firma üzerine alınan araç, şirketin muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterilebilir. Bu durum firmanın vergilendirme işlemleri sırasında daha az ödeme yapmasına yardımcı olur.
Şirket Ortakları
Bir kez daha özetleyecek olursak, şirket aracını eşim kullanabilir mi ya da şirket aracı başkası tarafından kullanılabilir mi gibi sorulara, şirket araçlarının yalnızca şirkette sigortalı çalışan olarak gözüken kişiler tarafından kullanımı daha doğrudur yanıtı verilebilir.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Örnek olarak; net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL'lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Yöneticilere verilen araçlar, yan hak olarak personele tahsis edilmiş araçlardır. Satış ekiplerine verilen araçlar ise firma faaliyetleri için tahsis edilmiş araçlardır. Firmalar şirket aracını kimler kullanabilir sorusunu bu anlamda mevcut ihtiyaçlara göre kendisi düzenler.
Cevap: Tüzel kişiliklere ait taşıtların (otomobil, minibüs, arazi taşıtı, kamyonet ve motosiklet) vekâletname ile Türkiye'ye getirilmesi halinde 90 güne kadar süre verilir.
Şirket tek ortaklı ise sorun yok, iki veya daha çok ortaklı ise , şirketin zarara uğratılmaması için ( menfaat çatışması) olmaması için aracın kasko değerinden yüksek bir satış bedeli girmeksizin işlemin yapılmasında bir sakınca yoktur.
Şirket aracı satış işlemleri, noter huzurunda gerçekleştirilir. Firma sahibi ya da yetkili kişi, satış için istenen belgeleri notere teslim eder. Aracın üzerinde vergi ya da ceza borcu olup olmadığı kontrol edilir. Bu kapsamda herhangi bir borç tespit edilmediyse şirket aracı satışı işlemleri başlar.
hn, hm, hl, yc, gh, yb, je, jf, gc gibi plakalara sahip donanımsız, beyaz-gri renk çoğu araç şirket aracıdır.
Verilen bilgilere göre şehir içi taksiciler; dolmuş, minibüs, midibüs ve otobüs ile yolcu taşımacılığı yapanlar ve kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler ÖTV indiriminden faydalanacak.
Fakat alınan araçlardan sadece 3 tanesi 1 takvim yılı içerisinde satılabilir. Bu sebeple kişi üzerine kayıtlı araçların sadece 3 adedi gelir elde edilebilir niteliğe sahiptir. Araç alım satımlarının işletme adına yapılması konusunda yine alımda da satımda da bir sınır bulunmamaktadır.
Buna göre; limited ya da anonim şirketin, personelinden veya başka bir gerçek kişiden otomobilini kiralaması durumunda bahse konu kişi gayrimenkul sermaye iradı elde edilecek ve şirket gerçek kişiye yaptığı ödemelerden %20 tevkifat/stopaj yapacaktır.
Öte yandan, KDV Kanunu'nda binek otomobiller dışındaki diğer araçların KDV'sinin indirimini sınırlayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla, işletmelere ait veya aktife dahil bulunan binek otomobili dışındaki taşıtların alımında ödenen KDV, genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.
Buna göre, iki tam yıl süre ile şirket adına tapuda kayıtlı ve aktifinde yer alan gayrimenkulün satışından doğan kazancın % 75'lik kısmı kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Kalan % 25'lik kısım ise vergiye tabi kazançlar arasında yer almaktadır.
Ticari araç sahibinin bir yakını bile olsa farketmiyor. Ceza kesiliyor. Ticari araçta ceza kesilen sürücünün sigortasız veya şirket çalışanı olması tespiti halinde 8.118,00-TL idari para cezası ve 235 TL de trafik cezası kesiliyor.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
Kişinin taşıtını süre sonu olan 09.01.2023 tarihine kadar yurtdışı etmesi gerekir ve yeniden Türkiye'ye taşıt getirebilmek için en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunması gerektiğinden, 14.07.2023 tarihinden önce Türkiye'ye taşıt getiremez.
Bu doğrultuda şirketin, şirket arabası ile seyahat edecek olan personel için yurt dışı çıkış vekâletnamesi verme zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi takdirde aracın ruhsatında ismi yazan kişinin de seyahat esnasında personel ile aynı aracın içerisinde olması gerekir.
Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.
1 milyon lira olan bir otomobil yaklaşık 376 bin TL ÖTV'si var. Yenilenmesi durumunda 376 bin TL ÖTV ödemeyecekler. Ticari koltuklu araçlarda ÖTV oranı yüzde 15. Panelvan araçlarda içinde koltuk olmayan araçlarda bu oran yüzde 4.
BUGÜN SATILSA 908 BİN TL
Öyle ki, aracın vergisiz fiyatının maksimum 700 bin TL olduğu göz önüne alındığında, bu fiyatın üzerine yüzde 10 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklendiğinde 908 bin TL'lik oldukça avantajlı bir fiyat çıkıyor.
600 BİN TL'LİK OTOMOBİLDE 225 BİN ÖTV ÖDENMEYECEK"
"Otomobillere baktığınız zaman 1600 cc'ye kadar olan otomobillerde geçerli bir muafiyet. Burada yüzde 40-85 arası ÖTV görüyoruz. 600 bin TL'lik aracı almak isteyen esnaf, 225 bin 989 TL'lik ÖTV'yi ödemeyecek. Ayrıca KDV'de 50 bin 848 TL'lik bir para ödeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri