1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kullanılan bir başka ürün ise tuzdur. Tuz veya karbonat sirke ile birlikte kullanıldığı zaman tepkimeye girer ve çok daha fazla etki sağlar. Elma ya da üzüm sirkesi mutfaklarda kullanılan ürünlerdir.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
En iyi kireç sökücülerden birisi olan sirkenin 1 gece bekletilmesinin ardından fırça ve soğuk su ile kireçlerin kolayca çıktığı görülüyor. Asitli yapıya sahip olan sirkenin karbonat ile beraber uygulanması da mümkün oluyor.
SİRKE, LİMON SUYU VE KARBONAT ÜÇLÜSÜ
Bir spreyli şişeye 1 çay bardağı sirkeyi, 2 yemek kaşığı karbonatı ve yarım limonun suyunu döküp karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyip iyice çalkalayın. Hazırladığınız karışımı direk kireçli yüzeye sıkıp 15 dakika bekletin. Ardından durulayabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Doğal kireç çözücü, beyaz sirke ve limon suyunun karışımıyla hazırlanır. Kireç, içeriğinde magnezyum ve kalsiyum bulunan bir maddedir. Sert suyun temas ettiği sıcak ya da soğuk yüzeylerin tamamında bu olumsuzluk görülebilir.
Kabartma tozu ile çaydanlık nasıl temizlenir? Kaynar suyun içine kabartma tozunu boşaltın sudan çıkan köpüklerin ardından yaklaşık yarım saat bekletin. Kabartma tozuyla sıcak suyun çaydanlıktaki kireci çıkardığını göreceksiniz.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Porçöz Pas ve Kireç Sökücü Uygulama:
Sildikten sonra yüzeyi su ile durulayınız. Zor ve inatçı kirler için ürünü yüzey üzerinde 2-3 dakika bekletiniz.
Beyaz Sirke İle Kettle İçi Temizleme
Bu yöntemde kettle bir miktar su ile çalıştırılır. Kaynadıktan sonra kapanan ısıtıcının içine en üst seviyeye kadar beyaz sirke konur. Bir gece bekletilmesi gereken beyaz sirke kettle rezistanslarını kaplayan tüm kireçten arınmasını sağlayacaktır.
Temiz bir sprey şişesinin içine 1'e 1 oranında sirke ve su koyun. (Beyaz sirke, elma ya da üzüm sirkesi kullanabilirsiniz. Sonrasında cam temizlemeye uygun bezler, yumuşak yüzeyli süngerler ya da çeksil gibi malzemelerle güzelce silin. Ardından temiz suyla güzelce durulayıp kurulama beziyle kurulayın.
Klozet lekelerinin çoğu sert suyun bulunduğu alanlarında görülür, bu nedenle çamaşır suyunun işe yaramayacağını ve kireç çözücü gibi asit bazlı bir ürün kullanmanız gerektiğini unutmamak önemlidir. Çamaşır suyu kireci yok edemese de, klozetin rengiyle bütünleşerek onu görünmez kılar.
Evet, sirkeyi ev temizliğinde rahatlıkla kullanabilirsin. Bunun için boş bir sprey kabına 2 bardak su ve 1 bardak sirke eklemen ve karıştırman yeterli. Sirkenin kokusu seni rahatsız ediyorsa bu seyreltilmiş sirke karışımına gül yağı, lavanta yağı gibi güzel kokulu yağlar da ekleyebilirsin.
Tuvalet Mutfak ve Banyolarda oluşan kireç birikimini, kararmış organik kirler ve pas lekelerini kimyasal etkinliği ile çözer. kullanmadan önce okuyunuz! Uygulayacanız yere bir miktar tuz ruhu dökünüz.5dk bekledikten sonra sert firça ile citileyerek ardından su dökerek durulayınız.
Kireç giderme işleminde değişik kimyasal maddeler kullanılabilir. Bunlara amonyum tuzları, sülfürik asit, borik asit, hidroklorik asit, formik asit gibi kimyasalları örnek olarak verebiliriz.
Boraks maddesini çamaşır sodası ile sulandırdıktan sonra bu karışıma bir bez batırıp bu bezle karışımı kireçli olan alanlara sürüyoruz. Çok fazla bastırmadan bu karışımla ovduğumuz alanlardaki kalıntılar kolaylıkla çıkacaktır.
İçi su dolu demlik ve su ısıtıcının içine az bir limon tuzu attığınızda kireçlerin hepsi yok olacaktır. Kaya tuzu: En çok kireç çaydanlık ve su ısıtıcıların içinde olur. Çaydanlık ve su ısıtıcılarının içine az bir ölçüde kaya tuzu attığınız vakit kireç mireç kalmayacaktır.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
1 Litre Porçöz Pas ve Kireç Çözücü, ekstra güçlü formülü sayesinde her türlü kireç ve sarı pas lekelerini saniyeler içerisinde temizler. KULLANIM ALANLARI: Çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet ve küvetler, fayans ve seramik banyo yüzeyleri, cam eşya ve yüzeyler.
DİKKAT: Çamaşır suyunu ASLA diğer temizleyiciler ile karıştırmayınız. Kireç sökücü ile çamaşır suyunun veya tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılmasından dolayı birçok insan hayatını kaybetmiştir. Deodorant, saç spreyi gibi aerosollerin içindeki kimyasallar çok kolay alevlenebilir!
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Sülfamik asit, kimyasal formülü H3NO3S olan, renksiz ve suda çözünebilen bir tür kimyasal bileşiktir.
Duşakabinde günlük temizliğinizi yaptıktan sonra kireç lekesi gördüğünüz yerleri, temizlik bezinizin üzerine bir miktar elma sirkesi veya limon döküp, silin. Asidik yapıları sayesinde, çok fazla ovalamanıza bile gerek kalmayacak. Lekelerin kolayca çıktığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri