Karaciğer nakli veya tıbbi adıyla karaciğer transplantasyonu, kadavradan veya canlı bir vericiden gerçekleştirilebilir. Karaciğer transplantasyonlarının büyük bir kısmı siroz hastalığı nedeniyle uygulanır. Doğru zamanda, başarılı bir operasyon ile karaciğer nakli gerçekleştirildiğinde başarı oranı oldukça yüksektir.
Hastaların yaklaşık% 88'i nakilden sonra en az bir yıl yaşar, % 73'ü ise en az 5 yıl yaşar. Karaciğer nakli hakkında daha detaylı bilgiler almak için, en yakın sağlık kuruluşuna veya doktorunuza danışın.
Operasyondan sonra, donör 7 - 10 gün süreyle hastanede kalınması gerekir. Evde ilave 3-4 hafta dinlenme süresi gerekmektedir. Dinlenme/nekahet süresinden sonra, donör (verici) normal faaliyetlerine (ağır fiziksel egzersiz dışında) devam edebilir ve ameliyattan 6 hafta sonra işe dönebilir.
Karaciğer vücutta kendi kendini yenileyebilen tek organdır. Karaciğerde ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir hastalık olarak kendisini gösteren siroz ise bu organın fonksiyonlarını yerine getirememesine ve yetmezlik tablosuna yol açabilir.
Kişide aşağıdaki durumlardan herhangi biri mevcut olduğunda karaciğer nakli yapılmaz: Alkol veya madde kullanımı olan kişiler. İleri derece akciğer ve kalp hastalığı olan kişiler. HIV hastaları
İlgili 19 soru bulundu
Verici ameliyatı esnasında karın açıldığı zaman karşılaşılabilecek aşırı karaciğer yağlanması, karaciğerde beklenmedik anatomik, yapısal, varyasyon veya karın içinde görülebilecek kitleler, vesaire komplikasyonlar bu ameliyatın sonlandırılmasına neden olabilir. Ameliyat sonrası kanama ve safra kaçak riski olabilir.
Kronik karaciğer yetmezliği (siroz): Çeşitli nedenlerle uzun dönemde karaciğer hasarına maruz kalan kişilerin geri dönüşümsüz karaciğer yetmezliği tablosuna girmesidir. Bu zeminde gelişmiş karaciğer kanseri nedeniyle de karaciğer nakli yapılabilir.
Kompanse sirozlu hastalarda ortalama yaşam yaklaşık 9-12 yıl arasında değişmektedir. Dekompanse siroz ise, gözle görülür belirtileriniz olduğu ve kötüleşen bir tabloyu işaret eder. Doktorunuz durumunuzu geçmişinize, fiziksel ve laboratuvar bulgularınıza göre belirleyecektir.
Bu durum, siroz sürecinin başlangıcıdır. Süreç ilerledikçe işlevine devam eden karaciğer hücrelerinin azalması sonucunda karaciğer giderek sertleşmeye ve küçülmeye başlar.
Siroz daha ileri aşamalara geçtikçe, daha fazla skar dokusu oluşur ve bu da karaciğerin çalışmasını zorlaştırır buna dekompanse siroz denir. Kanın dokuya ulaşamaması sebebiyle yeni damar yolları oluşur ve bu da karaciğeri daha olumsuz etkileyerek yaşamı tehdit eder.
Ayrıca hastanın özel durumları, eşlik eden diğer hastalıkları gibi birçok faktör de bireysel farklılıklara yol açabilir. Genel olarak tecrübeli bir ekip tarafından gerçekleştirilen başarılı bir karaciğer nakli sonrasında hastaların yaklaşık %75'inde yaşam süresinin beş yılın üzerinde olduğu görülür.
Yıllar içinde uygulanan cerrahi teknikler iyice geliştirilmiş bu sayede başarı oranları artmış, komplikasyon oranları ise azalmıştır. Karaciğer nakli yine de oldukça zor bir ameliyattır ve ortalama 6 -12 saat arası sürer.
Karaciğer nakli kararı alınan bir hastanın değerlendirilmesi genellikle hastanede 5-7 gün sürer. Hastanın nakil için uygun olup olmadığının belirlenmesi için kalp, akciğerler, böbrekler ayrıntılı kan tahlilleri ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilir.
1980 öncesinde karaciğer nakli sonrasında bir yıllık sağkalım %50'nin altında iken, günümüzde bu oran %80-90'lara ulaşmıştır.
Gelişen bazı komplikasyonların maliyeti daha da artırdığını söyleyen Kapuağası, "Türkiye'de böbrek nakli 33 bin lira, karaciğer nakli 77 bin liraya, kalp nakli 56 bin 250 liraya, akciğer nakli 77 bin liraya ve kornea nakli bin 446 liraya yapılıyor" dedi.
Siroz evreleri ilerledikçe karaciğerdeki skar dokusu oranı artar. Karaciğer; besinleri işleme, hormon üretme, ilaç ve toksinleri vücuttan uzaklaştırma gibi becerilerini kaybeder. Ayrıca karaciğer tarafından salgılanan protein ve enzimlerin üretimi de azalır. Sirozun geri dönüşü yoktur, skar dokular iyileştirilemez.
4. Normal ALT seviyeleri kronik karaciğer hastalığını dışlamaz. AST/ALT oranının >1 olması ise kronik karaciğer hastalığı (fibroz-siroz) için değerli bir bulgudur (28).
Akut karaciğer yetmezliği, öncelikli olarak sağlıklı insanlarda ve aniden görülen bir hastalıktır. Akut ve kronik karaciğer iflaslarının ikisi de; proteinleri sağlayan ve toksinlerin dolaşımını sağlayan karaciğer hücrelerine zarar verir. Çok hızlı tedavi edilmediği taktirde hastanın ölümü kaçınılmazdır.
Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Basit gibi görülen ciddi halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal karaciğer yetersizliği gibi önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Alkolle ilişkili hepatit ve buna bağlı siroz varsa karaciğer büyüyebilir. Genellikle aşırı dozda ilaç alımına bağlı toksik hepatit, Hepatit A, B veya C enfeksiyonuna bağlı viral hepatit.
Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
Karaciğer sirozunda oluşan yapısal değişikliklerin geri çevirmesi mümkün değildir. Ancak, değişik tedaviler ile sirozun ilerlemesinin durdurulması veya geciktirilmesi mümkün olabilir.
Memorial Organ Nakli Merkezleri SGK ile yapılan anlaşma kapsamında SGK'lı (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) hastalara böbrek ve karaciğer nakilleriyle de hizmet vermektedir.
Sirozlu hastada gereksiz ilaç kullanımı ve cerrahilerden kaçınılmalıdır. Siroza bağlı komplikasyonların çoğu cerrahi gerektirmeden tedavi edilebilir. Varis kanamaları geliştiğinde standart tedavi endoskopik bant ligasyonu ve skleroterapidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri