Sis farının güçlü ve yoğun aydınlığı, karşıdan gelen sürücünün gözünü alması sonucuyla kazalara neden olmaktadır. Bu sebeple sis farları yağmurlu, karlı ve sisli hava durumlarında kullanılmalıdır. Gereksiz yere sis farı yakmaktan kaçınmalıyız.
Ancak sis, kar veya yağmur yoksa, bu durumda kullanılan sis lambaları, özellikle geceleri karşı istikametten gelen araç sürücülerinin görüşünü etkilemektedir. Sürücünün gözünde yaşanacak bir anlık körlük, onun bir kaza yapmasına, dolayısıyla can ve mal kaybının yaşanmasına neden olabilir.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Kanunun 64/1-b-1 maddesine göre de 'Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılmasının cezası 132 TL'dir. Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir.”
Sis farı, yol ve yolun etrafındaki nesnelerin rahatça. görülmesini sağladığı için yanmaması durumunda. muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
İlgili 17 soru bulundu
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir. Ceza puanı ise 5 puandır.
TÜVTÜRK Araç Muayenede Sis Lambasından Ağır Kusur Olarak Bıraktılar.
Sis farlarının kullanımı Karayolları Trafik Kanunu'nda belirlenmiştir. Sisli, karlı ve şiddetli hava koşullarının dışında sis farı kullanan sürücülere para ceza uygulanır.
Benzini etkilemez. Zaten motor kapalıyken açmazsan lambaları hareket halindeyken kullanırsan aküye zararı olmaz zaten şarj oluyor hareket halinde.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Bütün bunlara rağmen ne yazık ki amerikan park kullanımı trafikte yasaktır. Her zaman ceza yazılması söz konusu olmayabiliyor ancak yönetmeliğe uygun olmayan ışık donanımı olarak sayılmakta ve bu sebepten dolayı reddedilmektedir.
Günümüzde far teknolojileri oldukça geliştiği için ön sis farları eskisi gibi zorunlu bir donanım değil. Ancak her arabada fabrika çıkışı olarak gelen arka sis farlarının kullanılması zorunlu.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
Karşıdan gelen yağmur, sis, kar damlacıklarından geri yansıyan beyaz far hüzmesi sürücünün önünde görüşü engelleyen bir ışık duvarı oluşturur ve görüşü daha da berbat hale getirir. Bu nedenle sırf aksesuar niyetine takılmayıp esas işi siste yol göstermek olan sis farlarında sarı hüzme verecek ampül takılır.
Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir. Xenon far uzun kısa olarak kullanılması ise bu teknolojinin ideal ışık üretim seviyelerine ulaşmasının birkaç saniye almasıyla doğrudan ilişkilidir.
H16: Genelde sis farlarında kullanılır. Tek flamanlıdır. H27: Genelde sis farlarında kullanılır. Tek flamanlıdır.
Dolayısıyla düşük ışık huzmeleri yayan kısa farlar sisli sürüşlerde daha etkili bir performans sergiliyor. Sis farlarını açın: Görüş mesafesinin 100 metrenin altında olduğu sisli havalarda kullanılması gereken sis farları hayat kurtarıcı olabiliyor.
Sis Farı Ne Zaman Kullanılır, Ne Zaman Kullanılmaz ? Görüş mesafesinin 10 metrenin altına düştüğü yoğun yağmur, kar ve sisli havalarda sis farları kullanılabilir. Ancak hafif sis, yağmur ve görüşe engel vermeyen kar atıştırmalarında kullanımı yasaktır. Sis farı yoğun sisli hava koşullarında kullanılmalı.
Her araçta tek. AB yasalarına göre sis farı arkada tek olacak ve ortada ya da solda yanacak (trafiği soldan akan İngiltere için sağda olacak). Bu özelliği sağlayamayan aracın üretim ya da satış izni yok.
Dur İhtarına Uymama Cezası
2023 yılında dur ihtarına uymama cezasının miktarı 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, bu cezaya "trafiği tehlikeye atma" cezası da eklenebilir ve böylece idari para cezası arttırılabilir.
Trafikte yüksek sesle müzik dinlemek hem sizin hem de diğer sürücülerin dikkatini dağıtacağı için riskli ve tehlikeli bir durumdur. Araç içinde yüksek sesle müzik dinlemenin cezası 196 TL'dir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ise 427 TL'dir.
Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası
Yüksek sesle müzik dinlemek sürücünün odağının trafikten kaymasına yol açarak riskli durumlar oluşturabiliyor. 2023 yılında yüksek sesle müzik dinleyerek ses kirliliği oluşturmanın cezası 436 TL olarak geçiyor. Bu ceza aynı zamanda 72 ceza maddesi olarak da biliniyor.
Farlara takılan mercekler, günümüzde araçların muayeneleri için herhangi bir sorun teşkil etmezler. Araç farlarının led olması ve ledlere mercek takılması muayenelerde sorun yaratmaz ve araçlar ağır kusurlu olarak yazılmazlar.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Sis farı ruhsata işlenmez.. Araçta sis farı takılı diye değil, güzel havada sis farı yanık geziliyor diye ceza yazılır..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri