İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi'ni bağlayan 29.9 km uzunluğunda bir su yoludur.
Uluslararası deniz taşımacılığında kullanılan en dar boğazlardan biri olan Çanakkale Boğazı, Ege Denizi'ni Marmara Denizi'ne bağlamaktadır. Boğaz, 61 kilometre (38 mil) uzunluğunda, 1,2 ila 6 kilometre (0,75 ila 3,73 mil) genişliğinde ve ortalama 55 metre (180 ft) derinliğindedir.
Marmara Denizi, Karadeniz'i Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir içdenizdir. Denizin kuzeydoğusundan İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, güneybatısından Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi'ne bağlanır.
Çalışmalara göre Boğaz'dan gelen akıntılar, Karadeniz'e uzanan dev bir nehir oluşturuyor. "Dünyanın en büyük 6'ncı nehri Karadeniz'de akıyor ve bu nehrin yatağı İstanbul Boğazı'nın altında." Bu tespit İngiliz bilim insanlarının. Leeds Üniversitesi uzmanları, Karadeniz'in derinliklerinde nehir keşfetti.
Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran iki boğazdan biri olan İstanbul Boğazı aynı zamanda Karadeniz'i Marmara'ya bağlayan önemli bir su yoludur.
İlgili 45 soru bulundu
Coğrafi konumu bakımından boğaz, Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birbirine bağlamaktadır. Karadeniz, nehirlerle beslenmektedir ve Karadeniz'in sularının tek çıkış yeri İstanbul Boğazı'dır.
Boğaz, kıstağın zıddıdır. Kıstak; denizler arasında, iki kara kütlesini birleştiren dar, ince kara parçası iken boğaz, bunun tersidir. Boğazlar denizleri birbirine bağlayan dar su yollarıdır. Birbirine yaklaşan kara kütlelerinin deniz suları ile ayrıldığı yerdir.
6- Doğal Sınırlardan Biri Olarak Kabul Edilir
Bu özelliği ve konumu itibariyle İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Türk Boğazları olarak adlandırılır ve Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran doğal sınırlardan biri olarak kabul edilir.
İstanbul Boğazı Hakkında
Rumeli yakasından Haliç kıyılarına, Anadoluhisarı'ndan Rumelihisarı'na kadar uzanan boğaz, Bebek'le Kandilli arasında en derin yere ulaşır. Arnavutköy ve Vaniköy arasında da oldukça derinlik vardır. Boğaza ilk yapılan köprü ise Boğaziçi Köprüsü'dür.
İstanbul Boğazı'nda oluşan üst akıntılar orkoz ve kuvvetli rüzgârların neden olduğu ters akıntılar dışında genelde kuzeyden güneye doğrudur.
Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Sporculardan Ercan Yürek ise “İstanbul Boğazı'nda yüzmek harika bir duygudur. Boğaz'ı çok iyi okuyan ve akıntıyı bilen birisinin yanınızda olmasına ihtiyacınız var. Profesyonel yüzücü değilseniz Boğaz'a girmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum. İstanbul gibi bir boğazda yüzmek tarifsiz bir duygudur.” diye konuştu.
Alanın Tanımı: Dünyanın en önemli suyollarından biri olan Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı ile birlikte Karadeniz ve Marmara'yı Akdeniz'e bağlar.
Ülkemizde iki adet boğaz vardır ve bu boğazların stratejik önem arz etmesi, özellikle İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu kıtalarını birbirine bağlaması sebebiyle ülkemize boğazlar ülkesi adı verilmektedir. Ülkemizde bulunan bu önemli boğazlar "İstanbul Boğazı" ve "Çanakkale Boğazı" olmaktadır.
İstanbul Boğazı Seyir Özellikleri
31 km (17 deniz mili) uzunluğunda olan İstanbul Boğazı, gemilerin geçiş yaptığı su yoludur.
01.05.1982 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Liman Tüzüğü'ne göre İstanbul Boğazı'nın sınırları Kuzeyde Anadolu Feneri ve Türkeli Fenerlerini birleştiren hat ile Güneyde Ahırkapı Feneri'ni Kadıköy İnceburun Mendirek Feneri'ne birleştiren deniz sahası olarak kabul edilir.
Bering Boğazı su seviyesi ve diğer jeolojik ve denizcilik ilkeleri bakımından su yolu olarak kullanılmaya elverişli bulunmadığında kullanılmamaktadır. Bering Boğazı genellikle buzlarla kaplıdır.
İstanbul Boğazı'nın simgesi yalılar, gemi çarpmasına karşı özel sigortayla korunuyor. İstanbul Boğazı'nda 366'sı tarihi eser niteliğinde 600 yalı bulunuyor, yalıların yüzde 70'i tehlikelere karşı sigortalı. Boğaz'daki yoğun gemi trafiği yalıları savunmasız bırakıyor.
Boğaz yaklaşık 92 km genişliğinde, 30-50 metre derinliğindedir ve kuzeyindeki Chukchi Denizi (Arktik Okyanusu) ile güneyindeki Bering Denizi'ni (Büyük Okyanus) birbirine bağlamaktadır.
İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizinden oluşan Türk Boğazlar sisteminin, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan tek suyolu olarak sahip olduğu stratejik önem tartışılmazdır.
Baltık Denizinde ulaşım açısından önem taşır. Kuzey Denizinde Elbe Irmağı ağzındaki Brünsbüttelkoog'dan, doğuda Baltık Denizi kıyısındaki Kiel limanında yer alan Holtenau'ya kadar 98 km uzanır. İki deniz arasındaki en güvenli, kısa ve ucuz ulaşım yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri