Bu durum, aracın normalde "pert", "ağır hasarlı" ya da miktarında belirtildiği kadar hasarının olmadığını ancak sigorta şirketinden para almak için bu şekilde kayıt tutulduğu anlamına geliyor.
“Sigorta şişirmesi ağır hasar kaydı” , aracın aslında “pert”, “ağır hasarlı” veya belirtilen miktar kadar hasarının olmadığı, ancak sigorta şirketinden daha fazla para alabilmek amacıyla böyle bir kayıt tutulduğu anlatılmak istenmektedir.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Sigorta şişirmesinde belirtilmek istenen konu hafif bir kaza olmasına rağmen servis kafasına göre bir şeyler değiştirdi sigorta şişirdi derler. Bazen de sigortadan fazla para almak için yapıldı diyerek desteklerler. Böyle bir araç alınırmı diye soracak olsan evet alınabilir.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
İlgili 39 soru bulundu
Eğer araç, eksperiz incelemesi sonucunda ağır hasarlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar listesine girmiş demektir. Eğer ağır hasar kayıtlı ikinci el bir araç satın alarak araca sigorta yaptırmak istersen sigorta işlemlerinde yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsin.
Kayıtlara ağır hasarlı olarak geçen araçların kaydının silinmesi kolay bir işlem değildir. Söz konusu sildirme işlemi için öncelikle aracın ağır hasar kaydının yanlış bilgi işlenmesi gibi bir hatadan dolayı alınmış olması gerekmektedir.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Satın almak istediğiniz araç için kaza bilgisi sorgulama yapmak istiyorsanız da işlem çok basit. KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıyorsunuz ve 5664'e kısa mesaj gönderiyorsunuz. Araç kazaya karışmışsa tüm kusur oranlarının bilgisi telefonunuza geliyor.
Ağır hasar kayıtlı aracın sigortası çok çıkar mı? Karayolları trafik kanununa göre trafiğe çıkan her araç trafik sigortası yaptırmak zorundadır, bu sebeple ağır hasar ya da pert kaydı olan araç trafiğe çıkacak ise trafik sigortası yaptırılmalıdır.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
Ağır hasar kayıtlı araca kasko sigortasının yapılabilmesi için aracın önceden pert işlemi görmüş olması ve onarımlarının da yapılmış olması şartı aranır. Ancak ilgili aracın kasko işlemlerinde normal kasko işlemlerine kıyasla çok daha yüksek ücret ödemek zorunda kalabilirsin.
Bu durum, aracın normalde "pert", "ağır hasarlı" ya da miktarında belirtildiği kadar hasarının olmadığını ancak sigorta şirketinden para almak için bu şekilde kayıt tutulduğu anlamına geliyor.
Değişensiz Hasar Kaydı: Bir aracın ağır hasar almasına karşın, herhangi bir parçasının değiştirmediği durumlarda verilen hasar kaydıdır. Örneğin; bir kaza sonucunda aracın bir parçası arızalandıysa, arızalanan parça değiştirilmek yerine tamir edilebilir.
Kaportada değişeni yoktur. mekanik, motor, şanzıman, sel hasarı veya hava yastığı açılması gibi nedenlerden olabilir.
Ağır kazalar sonrası araçlarda eksper raporu sırasında bedelsiz veya rakamsız ağır hasar kaydı oluşturulabilir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi anlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmiştir. Buna bağlı olarak sigorta firması temin ettiği aracı ihale yöntemiyle satışa çıkarabilir.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Trafik kazası sonrasında %70 veya daha fazla oranda hasar alan araçlar “pert araç” veya “ağır hasar kayıtlı araç” olarak nitelendirilmektedir. Bu araçların tamir edilmesi bazı durumlarda mümkün olamayabilmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların tamir edilmeden trafiğe çıkmaları yasaktır.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Hava yastığının patladığı durumlarda araç diğer pert kriterlerini yerine getirmiyorsa hava yastığı tamiri dahil tüm hasarlar giderilerek otomobil tekrar kullanılabilir hale getirilebiliyor.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Yargıtay 13.Hukuk Dairesi araçta bulunan ağır hasar/pert kaydını gizli ayıp olarak nitelendirdi ve bu konuda bilgi verme yükümlülüğünün satıcıda olduğuna dikkat çekti. Karara göre satıcı arabada bulunan ve tramer sorgusu ile ögrenebilinen ağır hasar kaydının araçta mevcut olup olmadığını alıcıya bildirmek zorunda.
Aracınız için sorgulama yaptığınızda yanlış olduğunu düşündüğünüz ya da aslında olmayan bir hasar kaydı ile karşılaştıysanız Sigorta Bilgi Merkezi (SBM)'nin ilgili sayfasından itiraz etmeniz mümkün. Hasar kaydına itiraz edebilmeniz için: SBM'nin ilgili itiraz sayfasına girin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri