Sindirime yardımcı olduğu için bitki çayları başta olmak üzere karın şişkinliğine iyi gelen yöntemler şunlardır: Rezene çayı Zencefil çayı Nane yağı veya çayı
Günde 2 defa 1 bardak melisa çayı ya da rezene, nane, papatya veya anason çayları da tüketilebilir. Mide şişkinliğiniz farklı bir tıbbi nedenden kaynaklanmıyorsa bir fincan sıcak suya demlenen bir çay kaşığı yeşil çay da iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Bazı bitki çayları doğrudan sindirim sistemine etki ederek bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bunlar; papatya, nane, tarçın, anason ve kakule çaylarıdır. Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer.
Sinameki doğal bir müshil olarak kabızlığı tedavi etmek için kullanılır. Bağırsaklarınızdaki kasları uyarmaya yardım eder. Yeşil çay dışkıya daha fazla su katabileceği gibi, bağırsak hareketlerini hızlandıran bir uyarıcı olan kafein içerir. Karahindiba ve nane çayıda kabızlıkta tercih edilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Bağırsağın doğal çalışma hareketi azalır ve bu kronik kabızlık haline gelebilir. Bitki çayları arasında rezene, papatya, ıhlamur sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Karın Şişliği Nasıl Geçer? Karın şişliğini hafifletmek veya geçirmek için bazı yöntemler denenebilir. Bu yöntemler arasında düzenli egzersiz, yavaş yemek yeme, gaz oluşumunu azaltmak için şişmanlık, gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınma, bol su içme ve lifli gıdalar tüketme sayılabilir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Anason çayı,Gaz söktürücü özelliği sayesinde gaz sancısına, mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi gelmektedir.Yatmadan önce içildiği takdirde uykusuzluk problemine yardımcı olmaktadır.
Ayrıca papatya çayı, mide astarını rahatlatmaya ve bağırsakta gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olan antispazmodik ve gaz giderici özellikler içerir. Bir fincan papatya çayı içmek mide rahatsızlığına, şişkinliğe, hazımsızlığa ve karın gazına iyi gelir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Maydanoz, dereotu, tere, roka, taze nane, semiz otu, yeşil çay, ıhlamur, beyaz çay, hibiskus, karanfil gibi yağ yakıcı bitkiler sayesinde göbek eritmek, artık çok kolay. Çünkü bu bitkiler, vücuttaki fazla gaz, idrar, toksin ve suyu söktürüp karın şişkinliğini giderir, göbekteki fazla yağları yakar.
Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır. Bakıldığında hem zayıflatan hem de ödemi attıran ortak bitkilere rastlarız. Örneğin yeşil çay ve biberiye bu ortak bitkiler arasındadır.
Yeşil çay, anti bakteriyel özelliğiyle mide rahatsızlıkları üzerinde hafifletici bir etkiye sahiptir. Gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantısı gibi en sık karşılaşılan mide sorunlarını ve bağırsak düzensizliklerini gidermede, sindirimi teşvik etmede yardımcı olabilir.
Yemeklerden sonra midede gaz oluşuyorsa, büyük bir bardak limonlu su, mideyi rahatlatır. Japonya'da sık tüketilen yeşil çay da yararlıdır. Kalp dostu ve sindirim dostu olan yeşil çay, bağırsakları rahatlatarak midede oluşan gazı yok edecektir.
Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır, diğeri ise yediğimiz veya içtiğinizde yutulan havadır. Öte yandan, vücutta biriken aşırı miktardaki sıvı yani ödemin şişkinliğe neden olduğu düşünülür.
Köpüklü şişme salgını oluşursa, sığırlar meradan çekilir ve yüksek lifli bir diyet (saman, kuru ot) uygulanır. Şişkinlik belirtisi gösteren inekler köpürmeyi önleyici ajanlarla tedavi edilir. Köpüklü şişmeyi önlemek için: Yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda otlatma yapmaktan kaçının.
Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
Gaz üretimini artıran mercimek, fasulye, lahana gibi gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Kilo verilmesi şişkinliğin ve kiloyla ilişkili mide-bağırsak problemlerinin giderilmesinde etkilidir. Lokmalar yavaş ve iyi çiğnendikten sonra yutulmalıdır. Probiyotik içeriği yüksek yoğurt, kefir gibi gıdalar faydalı olabilir.
Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır. Bu besinler, mide ve sindirim sistemini destekleyerek rahatlamasını sağlar.
Nane çayı, zencefil çayı, papatya çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri