Şişen lenf bezlerinin hassas ve ağrılı olması durumunda o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının rahatlamasını sağlayabilir. İstirahat etmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de belirtilerin kontrolü amacıyla başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.
Lenf bezi şişmesi, kaynaklandığı nedene göre tedavi planı oluşturulmasıyla geçer. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon kaynaklıysa doktor tarafından gerekli görülmesi durumunda antibiyotik grubu ilaçlarla tedavi edilebilir.
Lenf bezi iltihabının en yaygın nedeni enfeksiyondur, ancak kanser ve diğer hastalıklar da lenf bezi iltihabına neden olabilir. Lenf bezi iltihabı genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer, ancak şiddetli veya uzun süreli olan iltihaplarda antibiyotik veya diğer ilaçlar gerekebilir.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler. Ancak bazı durumlarda kronik vasıf alıp uzun süre devam edebilir veya kalıcı olabilir.
Bu hastalarda antibiyotik olarak flucloxacillin, cephalexin, clindamycin veya amoxicillin/clavulanate kullanılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Şişen lenf bezlerinin hassas ve ağrılı olması durumunda o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının rahatlamasını sağlayabilir. İstirahat etmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de belirtilerin kontrolü amacıyla başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.
Bir virüsün neden olduğu şişmiş lenf bezleri, genellikle viral enfeksiyon düzeldikten sonra normale döner. Antibiyotikler viral enfeksiyonları tedavi etmek için yararlı değildir.
Şişliğin olduğu bölgeye sıcak kompres, bol su tüketimi ve taze sıkılmış meyve suyu iyi gelebilir. Ayrıca dinlenmeniz de önemlidir. Lenf bezi şişmesi süresi birkaç günden uzun sürerse doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Çoğunlukla antibiyotik tedavisi ile küçülürler. Eğer antibiyotik tedavisine rağmen düzelmiyorlarsa cerrahi müdahale düşünülebilir. Genel anlamda çocuklarda tüm anatomik bölgelerde lenf düğümlerinin 1 cm'den büyük olması lenfadenopati olarak kabul edilir.
Zararsız lenf nodları genellikle ağrısızdır, hareketlidir ve birkaç hafta içinde kendiliğinden küçülür. Örneğin, bir soğuk algınlığı veya boğaz enfeksiyonu sonrasında boyundaki lenf nodlarının geçici olarak büyümesi yaygındır.
Şişmiş lenf düğümleri, vücudun hastalıklara veya enfeksiyona verdiği doğal tepkidir. Bu küçük topaklar şeklinde olan lenf düğümleri yumuşak, hassas ve genellikle ağrılıdır. Şişmiş lenf düğümlerinin en çok boyun bölgesinde görülür ve en yaygın nedeni üst solunum yolu enfeksiyonudur ama birçok nedeni olabilir.
Sağ boyunda lenf bezi şişmesi nedir? Sağ boyunda lenf bezi şişmesi de sol tarafta olduğu gibi mutlaka yakın izleme alınmalı, ertelemeden hekime başvurulmalıdır. Lenf bezlerinin ağrısız bir şekilde büyümesi herhangi bir enfeksiyona bağlı durum söz konusu değilse mutlaka ayrıntılı bir şekilde muayene edilmelidir.
Tonsillit, farenjit, diş iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sebepler ile büyüyen lenf bezleri, hastalığın geçmesinden 2-3 hafta sonra sıklıkla normal boyutlarına küçülür ve el ile hissedilemez hale gelir.
Boyun Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Anlaşılır
Boyundaki lenf bezlerinin şişmesi aynı zamanda çene kaslarının çalışması sonucunda çiğneme ya da başın çevrilmesi sırasında acı ve ağrı hissine yol açabilmektedir.
Anksiyete semptomlarının kortizol ve endorfin hormonu dengesizliği yaratması bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu durum, vücudun bakteri kaynaklı küçük enfeksiyonlara da yatkın hale gelmesiyle lenf bezlerini şişirebilir.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
*Gerekli durumlarda Omega-3 besin takviyesi alınabilir. A, B6, B12, C, D, E, K VİTAMİNLERİNİ yeterli miktarda tüketiniz. YOĞURT, KEFİR gibi probiyotik besinler tüketiniz. SODYUM (Na) içeren (SALAM, SOSİS gibi) besinlerin tüketimini sınırlandırınız.
Baş ve boyun bölgesi lenf bezi şişlikleri için ilk gidilmesi gereken doktor Kulak Burun Boğaz uzmanıdır. Gereksiz masraf ve tetkiklerden kaçınmak için doktorunuzun uyarı ve önerilerini dinlemelisiniz.
Lenf bezleri vücudumuzun savunma sistemine ait organlarıdır. Lenf bezleri baş-boyun, koltuk altı, kasıklar gibi yüzeyel bölgelerde yerleştiği gibi mediasten dediğimiz göğüs boşluğunda ve karın içerisinde de yaygın şekilde bulunurlar. Normal şartlarda lenf bezlerinin büyüklüğü 1 cm' nin altındadır.
Özellikle onkolojik cerrahi uygulamaları sonrasında tümörle birlikte bölgedeki lenflerin alınmasına bağlı ortaya çıkan lenf ödem, tedavi edilmemesi halinde şiddetini arttırıp, ilerleyen aşamalarda enfeksiyon ve kanserlere yol açabiliyor.
Her Lenf bezi büyümesi de Lenfoma değildir!
Tabi ki her lenf bezi büyümesi lenfoma değildir. Lenfoma akla getirilebilecek önemli hematolojik hastalıklardan sadece birisidir. Bu nokta önemli, zira her lenf bezi büyümesi olan kişi kendini hemen bir lenfoma hastası olarak görüp paniğe kapılmamalıdır.
Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Yerleşim yerine göre değişmekle beraber genel olarak bir lenf nodunun bir boyutu 10 mm'den fazla ise büyümüş kabul edilir. İstisna olarak dirsek çevresinde 5 mm'den büyük ve kasık bölgesinde 15 mm'den büyük lenf nodları anormal kabul edilir.
Çoğunlukla enfeksiyon iyileşince lenf bezeleri de küçülür, Enfeksiyon iyileştikten sonra bile belli bir süre için büyük halde kalabilirler. Bazen de küçülmeleri birkaç haftayı bulabilir. Genellikle tüm çocukların boyunlarında mercimek, nohut veya fındık kadar lenf bezeleri her zaman ele gelebilir.
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri