Tüm kadınların neredeyse yarısı yaşamları boyunca en az bir sistit epizodu yaşarlar. Yaklaşık 3 kadından 1'i 24 yaşına kadar en az bir sistit epizodu geçirmiş olacaktır. Sistit ağrılı olabilse de ciddi bir sağlık sorunundan çok can sıkıcıdır ve genellikle kendi kendine birkaç gün içerisinde geçer.
Sistit, genellikle idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak ortaya çıkan mesanenin bir tür enfeksiyonudur. Kadınlarda daha fazla görülen sistit; ağrılı ve acılı geçebilir. Hafif sistit vakaları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
Bazı kadınlarda hemen her cinsel ilişki sonrası, sık ve ağrılı idrara çıkma gibi sistit belirtileri görülür. Şikayetler genellikle bir iki gün sürer ve yeniden ilişkiye girene kadar geçer. Kadınlarda idrar kanalı ile vajinanın yakınlığı dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu erkeklere oranla daha sık ve kolay görülür.
Sistit tedavi edilmezse mesanedeki bu rahatsızlığın böbreklere ilerlemesi oldukça ağır bir hastalık tablosuna neden olabilir. Böbreklerin de etkilenmesi sonucu yukarıdaki belirtilere ek olarak bulantı kusma, böğür (yan) ağrısı ve üşüme titreme gibi belirtiler de meydana gelebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Sistit için en etkili tedavi antibiyotiklerdir. Doktorunuzun belirlediği süre boyunca düzenli olarak kullanmanız gereklidir. Ayrıca, bol su içmek ve sık idrara çıkmak, idrar yolundaki bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olabilir.
Akut sistit dediğimiz ve kadınlarda daha sık görülen enfeksiyon hastalığı çoğunlukla bakterilerin neden olduğu idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, göbek altında ağrı ve ilerleyen dönemlerde idrarda kanama ile kendisini gösteren sosyal konforu bozan bir enfeksiyondur.
Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir.
Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkili olarak, cinsel organda ağrı, yorgunluk, ateş, titreme ve mide bulantısı da görülebilir. Hafif vakalar genellikle kendi kendine iyileşir, ancak 3 günden uzun süredir semptomlarınız varsa doktorunuzla konuşun.
Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Akut sistitin özellikle kadınların kaçınılmaz hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, günde 6 ya da 8 bardak su içmenin idrar yolu enfeksiyonlarından koruduğunu söylüyor.
İdrar yolu enfeksiyonlarına yol açabileceği için spermisitli prezervatiflerin veya diyaframın kullanımından kaçınılabilir. Bol su içmek, idrar yollarındaki bakterileri yıkayabilir ve sistit riskini azaltabilir. Cinsel ilişki sonrası sistit, genellikle tedavi edilebilir bir durumdur ve çoğu insan için hızla iyileşir.
Hastalarda çok sık idrara çıkma, mesanede basınç hissi ve idrar yaparken ağrı ve acı hissi görülüyor. Bazen pelvis bölgesindeki kaslarda spazm tarzı ağrılara da rastlanabilir. Uzun süren yani kronik bir hastalıktır. İnterstisyel sistitin belirti ve bulguları kişiden kişiye değişir.
İdrar kesesi enfeksiyonu ya da mesane iltihabı olarak bilinen sistit, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Her 3 kadından biri 24 yaşına kadar sistit hastalığı ile karşılaşmaktadır. Kadınların %50'si hayatlarında 1 kez sistit geçirmektedir.
Çoğu enfeksiyon antibiyotik tedavisi ile halledilebilir. Genellikle, hangi bakterinin enfeksiyona yol açtığını bulmak için bir idrar testi yapılır ve en etkili antibiyotik seçilir. Sağlıklı kadınlarda, hafif enfeksiyonlar zamanla geçebilir, fakat ciddi İYE belirtileri yaşıyorsanız, tıbbi yardım almalısınız.
İdrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer sorusuna "Tedavi edilmezse, bir idrar yolu enfeksiyonu kendi başınıza savaşması genellikle yaklaşık üç ila yedi gün sürer" dedi.
İdrar yaparken yanma idrar yolu enfeksiyonunun en sık belirtisidir. Alt idrar yolu enfeksiyonu genellikle E.Coli isimli bakterinin neden olduğu, idrar yolundan mesaneye kadar bakterinin yayılması ile ilgili enfeksiyondur.
Bol miktarda sıvı tüketin. Yakmayacak ısıdaki sıcak suda 15-20 dakika kadar oturma banyosu yapabilirsiniz. Sistiti Önlemek: Yaban mersini suyu ya da tabletleri mesane enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Alkol: Kesinlikle alınmamalıdır. Enflamasyon olan bir mesane için tam anlamıyla yakıcı olur ve daha da kötüleştirir. Alkol ürünleri vücuttan atılırken idrar yolu da kullanılır ve bu da daha fazla mesaneye temas anlamına gelir.
Bunun dışında fluoroquinolonlar olarak bilinen bir antibiyotik grubu da yine ayaktan İYE tedavisinde son yıllarda çok kulllanılan ilaçlardır (Cipro, Ciproxin). Komplike olmayan, sık tekrarlamayan ve özellikle bayanlarda görülen sistit gibi enfeksiyonlarda kısa surely tedavi tercih edilir.
Karnın alt bölümünde (pelviste), bazen sırt bölgesinin alt kısımlarına yayılabilen ağrı; kasıklarda ve uyluk bölgelerinde de hissedilebilir. Ağrı, kadınlarda vaginal; erkeklerde ise peniste, testislerde, skrotumda ve perinede olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu bir diğer adıyla sistit, kişilerde idrar yaparken yanma hissi ve ağrı belirtileri ile kendisini gösteren ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır.
Sistit hastalığının tedavisi için genellikle antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotiklere ek olarak parasetamol ve ibuprofen içerikli ateş önleyici etkisi bulunan ağrı kesiciler de kullanılabilmektedir.
İdrar kesesi iltihabının yani sistitin en sık belirtileri idrar yaparken yanma ve sürekli idrara sıkışma hissinin olmasıdır. Hastalar idrara sık sık çıkmalarına rağmen tuvalette idrarlarını zorlanarak ve azar azar yapabilmektedirler.
Yine ilişkiden önce ve sonra mutlaka idrar kesesi boşaltılmalıdır. Vaginada kuruluk varsa bu şekilde ilişki olunca idrar torbası tahriş olacağı için enfeksiyon kolaylaşmaktadır. Vaginal kayganlaştırıcı kullanmak ve hazırlıksız ilişkiye girmemek, yeterli salgıdan sonra ilişkiye başlamak gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri