Son olarak, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Sivas sıfırın altında 28,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili oldu. Sivas'ın İmranlı ilçesi, gece sıfırın altında 28,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk yeri olarak kayıtlara geçti. Soğuk hava Sivas merkezde ve ilçelerde de etkili oldu.
Sivas'ın Altınyayla ilçesi, eksi 15,3 derece ile 'Türkiye'nin en soğuk yeri' oldu. İlçede soğuk nedeniyle yol ve kaldırımlar buzla kaplandı, çatılarda da sarkıtlar oluştu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklandı. Yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin en soğuk bölgesi eksi 20.2 ile Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Samat köyü olurken, ikinci sırada eksi 20.1 ile Bolu Merkez Batı Karadeniz Orman Araştırma, üçüncü sırada eksi 19'ya Bolu'nun Dörtdivan ilçesi oldu.
Kış ayları ise soğuk, uzun ve kar yağışlıdır. Sıcaklık: Sivas İç Anadolu Bölgesi'nin en soğuk ilidir. Kış ayları dondurucu soğuk olup, kış ortalama sıcaklığı 0 C civarındadır. En soğuk ay ortalaması -4C olup, zaman zaman -36.4 C 'ye düştüğü görülmüştür.
Sivas'ta son 93 yılda 20 Ocak tarihlerinde ölçüler en yüksek hava sıcaklığı 9.6 derece olurken Sivas'ta bugün termometreler 14 dereceyi gösterdi. Meteoroloji genel müdürlüğü tarafından tespit edilen bu sıcaklık son 93 yılın rekoru oldu.
İlgili 16 soru bulundu
Tüm ölçümlerin ortalaması alındığında ise illerin ortalama en düşük sıcaklıkları şu şekilde: Ardahan eksi 16.9, Kars eksi 16.4, Ağrı eksi 15.7 Erzurum eksi 13.0 ve Sivas eksi 7.5. Bu beş il kış aylarının büyük bölümünü sıfırın altında bir hava ısısında geçiriyor.
Kışları soğuk ve sert geçer, kış aylarında bol kar yağışı görülür ve ortalama 4-5 ay karla örtülüdür. Yazları sıcak kurak ve kısa süreli, bahar ve güz mevsimleri yağmurlu geçer.
Sivas'a farklı dönemlerde hakim olan devletler, şehre kendilerine özgü değişik isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir.
Sivas bölgesinde yazlar ılık, kurak ve açık ve kışlar çok soğuk, karlı, rüzgarlı ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde -6°C ila 30°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -15°C altında ve 36°C üzerinde olur.
Vilayete bağlı birimler; Sivas Sancağı, Amasya Sancağı, Karahisar-ı Şarki Sancağı ve 1880'den itibaren Tokat Sancağı'dır. 1867-1869 yıllarında Canik Sancağı da Sivas Vilayeti'ne bağlanmıştı.
Sivas'ın İmranlı ilçesi, gece sıfırın altında 28,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk yeri olarak kayıtlara geçti. Soğuk hava Sivas merkezde ve ilçelerde de etkili oldu. Sıcaklığın gece sıfırın altında 12, gündüz ise 6 dereceye kadar düştüğü kentte, soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden alınan verilere göre, Ankara, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti. Gölbaşı ilçesine bağlı Ahiboz köyünde sıcaklık -11,6 derece olarak ölçüldü.
Bu sıcaklık 1941 yılından beri gözlemlenen en Aydın ili için en yüksek değer. 2022 yazı içinse Temmuz ayının ortalarında da hissedilen sıcaklık olarak bu değere yaklaşık ölçümler kaydedildi. Aydın ili yıllık sıcaklık ortalaması 17.7°C.
Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası sürüyor.
Ardahan'ın Göle ilçesi eksi 28 dereceyle Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri.
Ölçülen en sıcak gün 18 Temmuz 1962 yılında 40,0 C, en soğuk gün ise Ocak 1972 yılında -23,4 C olmuştur.
En düşük 5°C. Rüzgâr K, 10 - 15 km/saat.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır.
Sivas Alevîleri
Sivas'ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçesinde ise 500 senedir bölgenin yerlisi Koçgiri Alevileri oturur. Sivas Alevilerinin çoğu Avşar, Beydilli, Çepni gibi farklı boylar ile Koçgiri Alevilerinden oluşur.
En yüksek gelir vergisi ödeyen mükellefler arasında birinciliği 2 milyar 260 milyon 103 bin 78 TL ile Tıbbi ve Ortapedik ürün sektöründe Ahmet Doğan aldı.
2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Doğanşar ilçesidir.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
Anadolu ili gibi karasal iklimin görüldüğü ilde yaz mevsimleri kurak ve sıcak, kış mevsimleri ise soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Türkiye'nin en soğuk illerinden biri olan Sivas'ta 1970 - 2018 yılları arasında karla kaplı gün sayısının ortalama 17,5 – 35,3 gün olduğu belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri