Peki Sivas Kongresi'nin önemi nedir? 4 Eylül 1919 günü Sivas şehrinde toplanan kongre, Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından birisidir. Sivas Kongresi'nde düşmana karşı sonuna kadar direnilmesi kararı alınmış ve sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden yolların en önemli basamaklarından biri olmuştur.
Sivas Kongresi, 7 günlük çalışmayla devletin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, halkı bir bütün halinde, çizdiği program doğrultusunda harekete geçirmeyi sağladı. Bu hareket, 9 Eylül 1922'de büyük bir zafere kapı açıp, 29 Ekim 1923'te ise Cumhuriyet'in ilanıyla taçlandı.
Osmanlı topraklarının herhangi bir parçasına karşı yapılacak müdahale ve işgale ve özellikle vatanımız içinde müstakil birer Rumluk ve Ermenilik kurulmasına yönelik hareketlere karşı, Aydın, Manisa ve Balıkesir Cephelerindeki millî cihatlarda olduğu gibi, elbirliğiyle savunma ve direnme esası meşru kabul edilmiştir.
Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. İlk kez millî sınırlardan bahsedilmiş ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalandığı anda Türk vatanı olan topraklarının parçalanamayacağı açıklanmıştır.
Kongrelerin düzenlenmesinde göze çarpan genel amaç, halkın, varlığını korumak için çare arayışıdır. Çünkü Mondros ile devlet teslim olmuş, devlet otoritesi bitirilmiş, devlet halkını ve vatanını korumayı görevi olarak görmekten uzaklaşmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Sivas Kongresi sonuçları ve özellikleri hakkında bilgiler... Sivas Kongresi 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında Sivas'ta düzenlenen ve Birinci Dünya Savaşı ile beraber işgal altında bulunan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını kazanması için gerçekleştirilen Türk Ulusal Hareketi toplantısıdır.
Kongrenin toplanma amacı Doğu Anadolu'da Ermeni Devleti ve Doğu Karadeniz'de Pontus Rum Devleti kurulma çalışmalarına karşı alınacak önlemleri kararlaştırmak ve gerekli işbirliğini sağlamaktı.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından 4 Eylül 1919'da gerçekleştirilen Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan, "manda ve himaye" fikrinin reddedilerek ulusal bağımsızlık düşüncesinin benimsendiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı ve 108 gün Milli Mücadele'nin ...
10. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin 4 Eylül 1919'da Sivas'ta toplanan genel kongresi tarafından kutsal gayeyi izlemek ve genel teşkilâtı yönetmek için bir Heyet-i Temsiliye seçilmiş ve köylerden il merkezlerine kadar bütün millî kuruluşlar birleştirilmiştir.
* Milli direnmeyi gerçekleştirmek için kurulan dernekler birleştirilmiş ve adı “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” olmuştur. * Kutsal amacı ve umumi teşkilatı idare için Kongre tarafından bir Temsil Heyeti seçilmiştir.
Erzurum Kongresi'nde seçilen Temsil Heyeti'nin yanı sıra Orta ve Batı Anadolu'dan da delegelerin katıldığı Sivas Kongresi bu özelliğiyle ulusal bir özellik taşımaktadır. 22 Haziran 1919 tarihinde hazırlanan Amasya Genelgesi'nde, Sivas'ta ulusal bir kongre toplanacağı belirtilmiştir.
Kongre ile Türk Milleti kendi kaderine yön vermiş, vatanın bölünmez bütünlüğü zihinlere kesin bir şekilde yazılmıştır. Bu süreç zarfında 108 gün Mustafa Kemal ATATÜRK'ü ağırlayarak Kurtuluş Savaşı'na yön veren Sivas, 'Cumhuriyet Kenti' unvanını da hak ederek, tarihte önemli bir yere sahip olmuştur.
Amasya Genelgesi ile açıklanan kararlardan biri Anadolu'nun en güvenli yeri olarak görülen Sivas'ta hemen “millî bir kongrenin” toplanması kararıydı. Sivas Kongresi, 4 Eylül 1919 – 11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanmıştır.
(Boyacıoğlu, R. 2008: 5) Toplanan Sivas Kongresi'nde Erzurum Kongresi'nden daha az katılımcı olmasına rağmen ülkenin istikbali açısından büyük kararlar alınmıştır. Bu neticede tartışılan en önemli konu manda ve himaye altında Wilson İlkeleri'ne bağlı kalaraktan Amerikan mandasının üzerine olan tartışma olmuştur.
Heyet-i Temsiliye, Erzurum Kongresi kararlarıyla kurulup, Mustafa Kemal'in başkanı olduğu, Sivas Kongresi'nde bütün ülke için yetkisi genişletilen, BMM'nin açılması ile görevi sona eren ve bu döneme damgasını vuran bir çeşit hükûmettir.
Mustafa Kemal Paşa'nın manda fikrini savunan kişileri ikna etmesi ile kongre başarıyla sonuçlanmış ve 11 Eylül tarihinde çalışmalarını bitirerek aşağıdaki kararlar alınmıştır: Millî sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür. Millî gücü etkin, millî egemenliği de hâkim kılmak şarttır. Manda ve himaye kabul edilemez.
Mondros Mütarekesinden sonra özellikle Anadolu ve Rumeli'nin farklı bölgelerinde işgallere karşı Osmanlı topraklarını korumak amacıyla birçok cemiyet kurulmuştu. 7 Eylül 1919 yılında Sivas Kongresinde tüm bu cemiyetlerin Anadolu ve Rumeli müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmesine karar verildi.
Erzurum Kongresi'nin 2 büyük özelliği vardır. Birincisi Mustafa Kemal Paşa'ya liderlik yolunu açması, ikincisi de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin aynen benimsediği müdafaa-i hukuk prensiplerini ve teşkilat tüzüğünü hazırlamış olmasıdır.
İlk olarak Erzurum Kongresi delegeleri arasından doğu illerini temsil etmek ve kongrenin kararlarını uygulamak üzere seçilen 9 kişilik kurula Sivas Kongresi'nden sonra tüm yurdu temsil etmek görevini verilmiş ve üye sayısı 16 kişiye çıkarılmıştır.
Sivas Kongresi ile Müdaafa-i Hukuk tek bir çatı altında toplandı. Kuvayi Milliye (Ulusal Güç) ve Ulusal İrade kesin bir biçimde dile getirildi. İşgal ve parçalanmaya karşı direniş, Mondros Ateşkesi ile belirlenen vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü Misak-ı Milli (Ulusal And) ile vurgulandı.
Türk Milleti'nin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin, Mustafa Kemal Paşa öncülüğünde kurumsallaştığı ve yeni devletin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin 100. yılında; “MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ” diyerek özgürlük yolunu açan kurtuluş ve kuruluş mücadelesinin kahramanlarını saygıyla anıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri