Kış ayları ise soğuk, uzun ve kar yağışlıdır. Sıcaklık: Sivas İç Anadolu Bölgesi'nin en soğuk ilidir. Kış ayları dondurucu soğuk olup, kış ortalama sıcaklığı 0 C civarındadır. En soğuk ay ortalaması -4C olup, zaman zaman -36.4 C 'ye düştüğü görülmüştür.
Kışları soğuk ve sert geçer, kış aylarında bol kar yağışı görülür ve ortalama 4-5 ay karla örtülüdür. Yazları sıcak kurak ve kısa süreli, bahar ve güz mevsimleri yağmurlu geçer.
Sivas'ın İmranlı ilçesi, gece sıfırın altında 28,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk yeri olarak kayıtlara geçti.
Sivas'ın Altınyayla ilçesi, eksi 15,3 derece ile 'Türkiye'nin en soğuk yeri' oldu. İlçede soğuk nedeniyle yol ve kaldırımlar buzla kaplandı, çatılarda da sarkıtlar oluştu.
Türkiye'nin en soğuk ikinci yeri sıfırın altında 11,1 dereceyle Ankara Çamlıdere Çamkoru Tabiat Parkı, üçüncü yeri ise sıfırın altında 10,2 dereceyle Afyonkarahisar Şuhut Kumalar Tepesi Radar Sahası oldu. Bolu, dün gece de sıfırın altında 10,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili olmuştu.
İlgili 42 soru bulundu
Ayrıntılar haberimizde... Anadolu'nun en soğuk illerinden biri olan Sivas'ta Sibirya soğukları kendini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye'nin en soğuk ili ve ilçesini kendi sayfasında yayınladı. Alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri Sivas'ın İmranlı ilçesi oldu.
Kış aylarında da zaman zaman Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçen Bolu, yazın unvanını korudu. Ülke genelinde aşırı hava sıcaklıkları yaşanırken Bolu'nun yüksek kesimlerinde hava sıcaklıkları 0 dereceye kadar düştü.
Kış ayları ise soğuk, uzun ve kar yağışlıdır. Sıcaklık: Sivas İç Anadolu Bölgesi'nin en soğuk ilidir. Kış ayları dondurucu soğuk olup, kış ortalama sıcaklığı 0 C civarındadır. En soğuk ay ortalaması -4C olup, zaman zaman -36.4 C 'ye düştüğü görülmüştür.
Tüm ölçümlerin ortalaması alındığında ise illerin ortalama en düşük sıcaklıkları şu şekilde: Ardahan eksi 16.9, Kars eksi 16.4, Ağrı eksi 15.7 Erzurum eksi 13.0 ve Sivas eksi 7.5. Bu beş il kış aylarının büyük bölümünü sıfırın altında bir hava ısısında geçiriyor.
Anadolu ili gibi karasal iklimin görüldüğü ilde yaz mevsimleri kurak ve sıcak, kış mevsimleri ise soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Türkiye'nin en soğuk illerinden biri olan Sivas'ta 1970 - 2018 yılları arasında karla kaplı gün sayısının ortalama 17,5 – 35,3 gün olduğu belirtilmiştir.
En düşük 3°C. Rüzgâr G, 40 - 55 km/saat.
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve 2768 km2 yüz ölçümüyle Türkiye'nin en büyük 2. şehri olan Sivas, M.Ö. 5000 yılına uzanan tarihiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir şehir. Hem şehir içinde hem de ilçelerinde Kalkolitik Çağ'dan Osmanlı dönemine kadar uzanan birbirinden önemli eserler görebilirsiniz.
Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir. Sivas tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ile turistlere ilginç tatil olanakları sunmaktadır.
Tarihin her döneminde önemli bir yönetim merkezi olan Sivas; Hititlerin stratejik kalesi, Kadı Burhâneddin, Danişment, Eretna Beyliği'nin başkenti, Selçuklu Devleti'nin Darü'l A'la'sı, Osmanlı İmparatorluğu'nun eyalet merkezi, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Anadolu'nun birlik ve dirlik yurdu olmuştur.
Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir. Bu gün kullanılan Sivas isminin kaynağı hakkında ise farklı görüşler bulunmaktadır.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
– Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden alınan bilgilere göre, Türkiye'nin en soğuk deniz suyu sıcaklığı Akçakoca'da ölçüldü. Akçakoca'yı Zonguldak takip ederken, en yüksek sıcaklık ise 32 derece ile Mersin'de ölçüldü.
Kara ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgede kış sıcaklıkları düşüktür, yaz ise sıcak geçer. En sıcak ay temmuz-ağustos, en soğuk ay ise ocak ayıdır.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden alınan verilere göre, Ankara, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti. Gölbaşı ilçesine bağlı Ahiboz köyünde sıcaklık -11,6 derece olarak ölçüldü. Ahiboz köyünü -10,6 dereceyle Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Handüzü Yaylası takip etti.
O dönemde çevre memleketlerde kıtlık olduğu zamanlar Sivas'ta yetiştirilen ürünler tüm bölgeye yetermiş: Tüm bunlarla beraber Sivas şehirlerin anası yani "Sultan Şehir" ünvanını almıştır.
Vilayete bağlı birimler; Sivas Sancağı, Amasya Sancağı, Karahisar-ı Şarki Sancağı ve 1880'den itibaren Tokat Sancağı'dır. 1867-1869 yıllarında Canik Sancağı da Sivas Vilayeti'ne bağlanmıştı.
Ardahan'ın Göle ilçesi eksi 28 dereceyle Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri. Doğu Anadolu Bölgesi'nde en soğuk yerleşim birimi, sıfırın altında 28 derece ile Ardahan'ın Göle ilçesi oldu. Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü bölgede, birçok yerleşim biriminde gece hava sıcaklığı eksi 28 dereceyi aştı.
Vostok Araştırma İstasyonu, Antarktika: Eksi 89,2 derece
Güney yarımkürede yaz mevsiminin yaşandığı 21 Temmuz 1983 tarihinde 10 gün boyunca hava durumu verileri eksi 89,2 derece olarak kaydedilmişti. Sıcaklıkların bu kadar düşük olması için iklim koşullarının soğuk hava için ideal olması gerekiyordu.
Ankara'nın en serin adresi Atatürk Botanik Bahçesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri