Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan ve Sivas ve ilçelerinin büyük çoğunluğu 1. derece deprem kuşağında yer alıyor. Sivas il merkezi ise 3. derece deprem kuşağında bulunuyor. 1. derece deprem kuşağında yer alan ilçeler arasında Doğanşar, Akıncılar, Divriği, Gölova, İmranlı, Koyulhisar, Suşehri ve Zara bulunuyor.
SİVAS DEPREM BÖLGESİ Mİ? AFAD'ın hazırladığı deprem risk raporuna göre Sivas üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD'ın hazırladığı risk haritasına göre Sivas üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor.
AFAD, Sivas'ın Gürün ilçesinde 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Sivas'ın Gürün ilçesinde saat 01.27'de meydana gelen deprem kısa süreli panik oluşturdu. AFAD'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre 4.4 büyüklüğündeki depremin yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldiği açıklandı.
Depreme evinde ve iş yerlerinde yakalanan vatandaşlar ise Kayseri'nin deprem riski durumunu merak ediyor. Kayseri'de yaşanan deprem Sivas, Yozgat, Niğde, Adana ve Kahramanmaraş gibi çevre illerden de hissedildi.
İlgili 28 soru bulundu
Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas'ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır.
Sivas'ta fay hattı nereden geçiyor? Sivas kent merkezi deprem riski açısından nispeten daha güvenli bir konumda. Fakat Sivas'ın kuzeyine doğru gittiğimizde örneğin Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ve Suşehri gibi ilçelerimiz yüksek derecede deprem tehlikesi altında olduğunu söyleyebiliriz.
Sivas'ta 4,4 Büyüklüğünde Korkutan Deprem!
ve bu depreminin Sivas'a olan etkileri açıklamaya çalışacağız. kaybı nedeniyle önemli bir yere sahip olanı da 27.12.1939 depremidir. depremi 17 Ağustos depreminden daha fazla can kaybına neden olmuştur.
AFAD: Sivas'ın Gürün ilçesinde saat 01.27'de yerin 5.33 kilometre derinliğinde 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas'ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır.
Özet Türkçe. 27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da meydana gelen deprem, yalnızca Erzincan'ı değil, çevresindeki illeri de etkilemiştir. Sivas merkez ve ilçelerinde can ve mal kaybı oldukça büyük olmuştur.
Deprem Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Aksaray'dan da hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4.7 büyüklüğünde bir Deprem meydana geldi.
Diğer önemli bir fay Gemerek, Şarkışla, Ulaşilçelerinden geçen Deliler fayıdır. Bu fayın devamında Zara ve Divriği illerinden geçen Divriği Fayı bulunmaktadır. Güneyde ise Gürün ilçesinde Sarız, Ayvalı ve Gürün fayları bulunmaktadır.
Doğanşar, Akıncılar, Divriği, Gölova, İmranlı, Koyulhisar, Suşehri ve Zara gibi ilçeler, 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır.
Sivas'ın kuzey sınırlarından 7.9 büyüklüğündeki 1939 Erzincan depremine neden olan Kuzey Anadolu Fayı'na ait Suşehri- Refahiye- Reşadiye segmenti, orta kesimlerinde Orta Anadolu Fay Zonu'na ait olan Deliler Fayı ve Divriği Fayı, güney kesiminden ise Sarız Fayı, Gürün Fayı ve Ayvalı Fayı geçmektedir.
Deprem 18 Mayıs 1929 Cumartesi günü Türkiye saati ile sabah 08:37'de, merkez üssü Sivas İlinin Suşehri ilçesinin batısında meydana geldi. Depremin yüzey dalgası büyüklüğü 6.2 Ms olarak belirlenirken, richter ölçeği'ne göre aletsel büyüklüğü 6.1 Mw olarak kaydedildi.
Sabaha karşı saat 2.00 sıralarında olan bu 7,9 (MS=7,9) büyüklüğündeki depremde Erzincan ve çevresinde 116.720 konut yıkılmış, 32.962 kişi hayatını kaybetmiştir.
17 Ağustos 1668 Ladik Depremi
Anadolu'da meydana gelmiş en büyük ve en şiddetli deprem olarak kayıtlara geçmiştir. 8 Richter ölçeğinde gerçekleşen depremin merkez üssü Samsun ile Amasya arasında, Ladik gölünüm güneyidir. Sabaha karşı meydana gelen depremde 600 kilometrelik bir fay kırığı oluşmuştur.
Şiddeti, büyüklüğü, derinliği ve merkez üssü gibi bilgileri kamuoyuyla paylaşılan sarsıntının detayları Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) tarafından yaylanan bilgiye göre, saat 01:27'de merkez üssü Külahlı'da bir sarsıntı meydana geldi.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,8 Mw (± 0,4) olarak kaydetti.
Akdeniz'de, Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 07.27'de merkez üssü Akdeniz açıkları olan 4,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
"Güneyde bulunan hat Gemerek Yeni Çubuk'tan başlıyor, Şarkışla'nın güneyinden Divriği'nin kuzeyine kadar devam eden fay hatları mevcut." Buna göre Sivas'ın belirli bölgelerinde fay hatlarına rastlamak mümkün. Ayrıca Sivas 3. seviye deprem bölgeleri arasında yer alması ile birlikte depremler riski bulunmaktadır.
Yaşanacak olası bir Tokat depremi sonrası 20 milyon insan doğrudan etkilenecek ve birçok şehirde doğrudan yıkılacak alan içerisinde kalıyor. Tokat, Samsun, Ordu, Amasya, Sivas, Yozgat, Çorum, Sinop, Giresun ve Erzincan doğrudan yıkılacak şehirlerarasında olurken Birinci dereceden deprem bölgesi alanı haline geliyor.
Rakımı 1250 m. olan ve 4. derece deprem kuşağında yer alan Gürün, yüzey şekilleri bakımından dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri