Birde bölgeler arası yatırım farklarının olması bazı kentleri cazibe merkezi haline getirmiştir. Kırda yaşanan makineleşme ve toprakların bölünerek ailelerin geçiminin zorlaşması kente doğru bir göç dalgasını oluşturmuştur. Kentte de sanayileşme ile işgücüne ihtiyacın artması göçü hızlandırmıştır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılına ilişkin İç Göç İstatistiklerini açıkladı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre 2022 yılında nüfusu 634 bin 924 kişi olan Sivas, 24 bin 583 göç alırken 27 bin 668 kişi ise göç etti.
2022 yılında, 2 milyon 791 bin 156 kişi yaşadığı ili değiştirdi. 2021 nüfus bilgilerine göre nüfusa oran açısından Sivas en çok göç alan ve veren şehir oldu.
Yoksulluk, süregelen şiddet olayları, yüksek işsizlik oranı, sosyal ve politik baskı unsurları, bulaşıcı hastalıklar, doğal afetler, ülkeler arasında gerçekleştirilen anlaşmalar, diğer göç sebepleri arasında yer almaktadır.
Göçün sebepleri
Birçok gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi göç bir ülkenin başlıca sorunları arasında yer almaktadır. Bunun temeli ise köy yaşamında makineleşmeye geçilmesi ve sanayileşmenin ülkede daha fazla değer kazanmasıdır. Ayrıca eğitim şartlarının yetersizliği de insanları şehre sürüklemiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Daha çok hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Türkler, kuraklık, salgın gibi tabiî olayların etkisiyle göç etmek zorunda kalmışlardır. Otlakların yetersiz kalması veya nüfusun artması, Türkleri, iklimi ve coğrafyası uygun yeni bölgelere sevk etmiştir.
Orta Asya'dan kuzeye, güneye, doğuya ve batıya doğru giden Türk toplulukları bulunur. Orta Asya'dan çıkan Türkler Sibirya'ya, Uzak Doğu'ya (Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine), Kafkas bölgesine, İran'a, Hindistan ve Afrika'ya, Anadolu'ya Mısır'a ve Hazar Denizi'nden Avrupa'ya kadar ilerlemişlerdir.
Türkiye'ye 2022 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %25 ile Rusya Federasyonu vatandaşları aldı. Rusya Federasyonu'nu %8,1 ile Ukrayna, %6,5 ile İran, %5,4 ile Afganistan ve %4,8 ile Irak vatandaşları izledi. Türkiye'den göç eden yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %20 ile Irak vatandaşları aldı.
Kalkınma ve ekonomik büyüme nedeniyle işgücü talebi şehirlere göçe neden olurken, gereğinden fazla işgücü yığılması ile birlikte bir süre sonra göç, ekonomik büyüme ve kalkınma önünde engel oluşturmaya başlamakta, sosyal ve kültürel hayatı büyük anlamda etkilemekte ve değiştirmektedir.
Sosyo-ekonomik koşullar, iş olanaklarının fazla ve çeşitli olması, altyapı hizmetlerinin gelişmiş olması, yaşanabilir modern bir hayatın olması, eğitim ve sağlık olanaklarına erişimin kolay olması kırdan kente göçü cazip kılan motivasyonlar yani çekici faktörler arasındadır.
Sivas'ın Millî Mücadele'nin kazanılmasında önemli bir yeri vardır. Bu mücadelenin hazırlık döneminde Mustafa Kemal Paşa önce, 27 Haziran 1919'da Samsun'dan Erzurum Kongresi'ni takiben burada 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'ni topladı ve 18 Aralık 1919'da Ankara'ya gitmek üzere şehirden ayrıldı.
Sivas ilinin ilçeleri; Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara'dır.
İstanbul'u sırasıyla 189 bin 104 kişi ile Ankara ve 132 bin 426 kişi ile İzmir takip etti. En az göç alan iller ise sırasıyla 5 bin 391 kişi ile Ardahan, 7 bin 31 kişi ile Bayburt ve 8 bin 8 kişi ile Kilis oldu. En çok göç alan iller olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in aynı zamanda en çok göç veren iller olduğu görüldü.
Tarihin her döneminde önemli bir yönetim merkezi olan Sivas; Hititlerin stratejik kalesi, Kadı Burhâneddin, Danişment, Eretna Beyliği'nin başkenti, Selçuklu Devleti'nin Darü'l A'la'sı, Osmanlı İmparatorluğu'nun eyalet merkezi, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Anadolu'nun birlik ve dirlik yurdu olmuştur.
Pont Kralının hanımı ise, Roma Kralı Augustus'un sevgisini kazanmak ve ona bir şükran ve sadakat ifadesi olmak üzere Yunanca'da Ogüst şehri anlamına gelen “Sebaste” adını verdiği sanılmaktadır. Sebaste'nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü ileri sürülmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 yılına ilişkin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarından elde edilen bilgilere göre Türkiye'de yaşayan Sivaslı sayısı 1 milyon 976 bin 586 kişi olarak kayıtlara geçti.
Her sene yüzbinlerce kişi bir şehirden başka bir şehre göç ediyor. 6-7 Şubat depremlerinin 2022 yılı verilerini çok etkilemediği görülüyor. Gelen ve giden göç karşılaştırıldığında depremden etkilenen 10 ilin nüfusu 69 bin azaldı. Türkiye'de en fazla göç alan da en fazla göç veren şehir de İstanbul oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri İstanbul'un aldığı ve verdiği göç sayısını sebepleriyle birlikte gösteriyor. Buna göre 2018-2022 yıllarını kapsayan son 5 yılda 2 milyon 182 bin kişi İstanbul'dan göç etti.
Zorunlu Göç: Kişilerin doğal afetler, savaş, çatışma, siyasi zulüm veya insan hakları ihlalleri gibi zorlayıcı nedenlerle evlerini terk etmek zorunda kaldığı göçtür. Bu tür göç, mülteci veya sığınmacılar arasında görülür.
Türkiye'ye en çok göç Irak, Afganistan ve İran'dan
Rusya'yı yüzde 8,1 ile Ukrayna, yüzde 6,5 ile İran, yüzde 5,4 ile Afganistan ve yüzde 4,8 ile Irak vatandaşları izledi. Ancak 2022 verilerinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi etkili oldu. 2016-2022 arasını kapsayan son yedi senede en çok göç Irak'tan gerçekleşti.
Türkiye'ye 2021 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %12,1 ile Irak vatandaşları aldı. Irak'ı %10,9 ile İran, %6,5 ile Özbekistan, %6 ile Suriye ve %5,5 ile Afganistan vatandaşları izledi. Türkiye'den göç eden yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %21,8 ile yine Irak vatandaşları aldı.
Suriyelilerin %72,9'u Kadın ve Çocuklardan Oluşuyor
Suriyeli kadınların oranı ise %47,8. Suriyeli erkeklerin sayısı Suriyeli kadınların sayısından 140 bin 841 kişi fazla. Erkek-Kadın sayısı arasındaki en büyük fark 29 bin 570 kişi ile 25-29 yaş aralığında. Yaş aralığı artıkça bu fark azalıyor.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Malazgirt'te ordusundan 4 kat büyüklükteki Bizans ordusunu bozguna uğratarak 26 Ağustos 1071'de tarihin en şanlı zaferlerinden birini kazanan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, böylece Türklere Anadolu'nun kapılarını açtı.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri