#1 Orjinal Sivas Köftesi İlk sırayı elbette bir et ürününe ayırmalı. 81 ilin, 81'inde de el üstünde tutulan, adı duyulduğunda karınları acıktıran bir yiyecek varsa o da köftedir. Sivas usulü köftenin asıl önemli noktası ise etinde saklı.
Sivas'ın Meşhur Tatlıları
Sivas gezinizde tadabileceğiniz ya da sevdiklerinize alabileceğiniz tatlılar arasında; Kelle Tatlısı, Gazete Baklavası ve Kalburabastı (Hurma Tatlısı) yer almaktadır. Tatlı olmasa da Sivas Katmeri de atıştırmalık ve kahvaltılık olarak tercih edilen lezzetlerden birisidir.
Gırniş-Çeçenler'in Meşhur Yemeği Nasıl Yapılır-Gılniş-Çılgırnış-Cırgındış-Gınnış-Cirgindiş-Cırdigiş - YouTube.
Sivas, Orta Anadolu'nun tarihî şehirlerinden birisi. Bildiğiniz üzere cumhuriyetin temellerinin atıldığı, 1993 yılında büyük bir katliama maruz kalan Madımak Oteli'nin bulunduğu, çok değerli ozan Aşık Veysel'in memleketi olan, köpekleriyle de ünlü bir şehrimiz.
İlgili 32 soru bulundu
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
Sivas ili Alevi-Bektaşi geleneği açısından şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneği içerisinde ayrı bir yeri vardır dersek yanılmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi toplulukların çoğunluğunun Türkmen Alevileri olduğunu söyleyebiliriz.
Çindirgiş (Kahramanmaraş Yöresine ait)
'Bir Çerkes Efsanesi'
en sevilen böreklerinden biri olan Gubate'den almaktadır. Çerkes mutfağının geleneksel lezzetlerinin yanı sıra Kayseri yöresinin eşsiz yemeklerine menümüzde yer vermekteyiz.
Çirdingiş ya da cırdıngış, Kafkasya mutfaklarına ait bir yemek. Özellikle Çeçen ve Çerkes sofralarında çok sık karşımıza çıkan çirdingiş, için bir tür tavuklu hamur yemeği diyebiliriz. Bu yemeğin en önemli özelliği kepekli unla yapılması. Aksi takdirde hamurlar çok sert oluyor.
Sivas ilinde 17 ilçe vardır.
Genelde giyilenler sırayla; köynek, iç saya, dış saya, şalvar, elbise olarak bindallı, üç etek, dövme giyilir. Üzerine salta cepken, önlük, bele kuşak veya gümüş kemer, başa Bartın yazması, pullu, fes, Hindi adlı ince örtü örtülür.
19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren zorunlu olarak Anadolu'ya göç ettirilen Çerkes kavmi, gelenek haline getirdikleri üzere balık yemiyor.
Şıpsi tavuk ya da et olarak söyleyebileceğimiz yemek kısmı, pasta ise mısır ya da buğday unundan yapılan lapadır. Bir şıpsiden bir pastadan alınarak yenir.
Mamursa ( Çerkes Yemeği ) Tarifi İçin Malzemeler
Kavrulmuş et sucuklu da olabilir isteğe bağlı Ekşi olmayan güzel bir peynir (bula bilirseniz çerkes peyniri)
Babuko, Zerfet hamurdan yapılan, Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadenizin bazı bölgeleri, İç Anadolunun Doğu kesimlerinin yöre Mutfağına ait sarımsaklı etsiz bir tür mantıdır. Daha çok Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Kayseri ve çevresine has bir yemek türüdür.
Cırdıngış-Galnış, Kafkas kökenli ünlü yemeklerden olan Cirgindiş, bir hamur yemeğidir. Özetlemek gerekirse, cırdıngış hamuruna şekli verilir, sarımsaklı sosu hazırlanır ve haşlanır. Sonra da etle birlikte servis edilir.
Sivas Alevîleri
Sivas'ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçesinde ise 500 senedir bölgenin yerlisi Koçgiri Alevileri oturur. Sivas Alevilerinin çoğu Avşar, Beydilli, Çepni gibi farklı boylar ile Koçgiri Alevilerinden oluşur.
İl merkezi nüfusu 233.153, Merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46535, ilin toplam nüfusu 695.528'dir. Bunun 77.700'ü Alevi, geri kalanı ise Sünnilerden oluşmaktadır. Bu da Sivas'ta yaşayan vatandaşların genel nüfusun % 11'inin Alevi olduğunu göstermektedir(86).
Kangal, Türkiye kökenli bir çoban ve bekçi köpeği ırkı. Adını Sivas'ın Kangal ilçesinden alır. Dünyadaki bazı büyük köpek kulüpleri ve federasyonları tarafından tanınmadığı için Türkiye'deki otoritelerce dünyada safkan bir köpek ırkı olarak tanınması için çalışmalar yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri