Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Gölbaşı köyünde doğada kendiliğinden yetişen tonlarca fındık dalında çürüyor. Kilosu 24,50 liradan satılan fındığı kimse toplamıyor. Sivas'ta Zara ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Gölbaşı köyünde doğada kendiliğinden yetişen fındık ağaçları dikkat çekiyor.
Sivas'ın Zara ilçesinde bağlı Kayadibi köyünde doğada kendiliğinden yetişen tonlarca fındık görenleri hayrete düşürdü. Köylülerin ücretsiz topladığı fındığı duyanlar soluğu Kayadibi köyünde alıyor.
Standart Bölgelerdir. En önemli bölge olarak kabul edilen 1. Standart Bölge kapsamında Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illeri bulunmaktadır. Türkiye'de 2017 yılında fındık üretim alanı 7 milyon da'dır. Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir.
Karadeniz bölgesi içerisinde Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli illerinde fındık üretimi yapılmaktadır. Türkiye içerisinde TÜİK verilerine göre en çok fındık üretimi yapan ilimiz Ordu olmakta ve peşinden de Samsun ve Giresun gelmektedir.
Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir. Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8'inin Türkiye'den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır. Keskin eğimli topraklarda; %20'den daha dik arazi ve bahçelerde fındık yetişir.
İlgili 25 soru bulundu
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Oldukça lezzetli ve sağlığa faydalı olan bu kuruyemiş, yetiştirildiği iklime ve bölgeye göre kalite farklılıkları göstermektedir. En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Böylece, fındık bitkisi için en uygun yağıĢ Ģartlarının Doğu Karadeniz baĢta olmak üzere Karadeniz kıyısı boyunca görüldüğü ortaya çıkmaktadır. Yaz mevsiminin kurak geçtiği illerde (Antalya, Adana, KahramanmaraĢ, Mardin, Elazığ, Isparta …
Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.
Bursa'nın İnegöl ilçesinde 3 bin dekar alanda fındık hasadı başladı. İlçede 1500 ton rekolte beklentisinin olduğu fındığın çiftçilere yaklaşık 66 milyon TL gelir getirmesi tahmin ediliyor.
Fındık bitkisinin gövdesi tam dinlenme döneminde -25 oC'ye kadar dayanabilmektedir. Gelişmenin başlamasıyla bu dayanıklılık azalmaktadır. Erkek çiçekler yani püsler açmadan önce anterler içerisinde iken -8 oC'de, fenerlenme döneminde ise çiçek tozları -4 oC 'de zarar görmeye başlar.
Türkiye'de fındık en çok Doğu Karadeniz Bölümündeki illerde yetiştirilmektedir. Bu iller; Rize, Ordu, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'dir. Orta ve Batı Karadeniz Bölümlerinde fındık yetiştirilen iller; Bolu, Kastamonu, Tokat, Amasya, Çorum, Sinop, Samsun, Zonguldak, Düzce vb.
Ankara da fındık yetişir mi ? Demeyin evet yetişiyor.
Elma, üzüm, armut, ayva, şeftâli erik, kiraz, vişne, nar, incir, zeytin ve antepfıstığı ilde yetiştirilen meyvelerdir.
⇒ Sivas ilinde tahıl ve baklagil üretimi ilk sırada yer almaktadır. Bunun yanı sıra bölgede buğday, çavdar, fasülye, mercimek, fiğ, şekerpancarı ve patates yetişmektedir. ⇒ Meyvecilik pek gelişmemiştir. Üzüm ve kavun yetişen meyveler arasında yer almaktadır.
Fındık Türkiye'de bol yağış olan, nemli ve mutedil bir iklime sahip olan tüm bölgelerde yetişmektedir. Bu tanıma en uygun bölge Karadeniz'dir. Geçmişte Marmara bölgesinin bir bölümünde fındık yetiştirilmiş olsa da, bugün artık Marmara bölgesinde fındık yetiştirilmemektedir.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Fındık bitkisinin gövdesi -20 dereceden, yan dalcıkları -15 dereceden itibaren zarar görmeye başlar. Erkek çiçekler ise açtıkları yani fenerlerime tabir edilen döneminde -5, anterler içerisinde ise -8 derecede zarar görmeye başlar.
Ülkemizde trüf mantarının 42 türü tespit edilmiştir. Özellikle Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur'da yaygındır. Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık alanları da yetiştiricilik için çok uygundur. Fındık fidanlarına trüf mantarı aşılanarak yetiştirilebilir.
Araştırmalar sonucunda fındığın Erzurum'da yetişebildiğini tespit ettiklerini anlatan Kızılcı, "Bu durum bizi çok şaşırttı. Benim de yer aldığım bir ekiple bölgeye giderek fındık bitkilerinde incelemeler yaptık.
Buna rağmen yetiştirilen ürün çeşidi fazladır .İlin başlıca tarım ürünlerini;buğday,arpa,çavdar,yulaf,mısır,bakla,fasulye oluşturmaktadır.Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup en çok kara lahana ,pırasa,ıspanak,armut, fındık,elma,erik,dut,ceviz,kestane,kızılcık ve kiraz yetiştirilir.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Fındığın yaklaşık yüzde 60'ı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve illeri), yüzde 40'ı da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında (Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli ve illeri) üretilmektedir.
Hüğüm: Fındık dalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri