Kişilerin kendi çıkarlarını gözetmeksizin ihtiyaç sahiplerine maddi ve manevi destek sağlamasıdır. Sivil toplum kuruluşları, devlet ve özel şirketlerin girişimleri ile ihtiyaç duyulan alanlarda ve devletin yetişemediği durumlarda başkalarının yanında olma hali de diyebiliriz.
Sosyal Sorumluluk, yaşam kalitesini iyileştirmek amacına ulaşmak için, kendi çalışanlarıyla, onların aileleriyle, bütün toplumla birlikte ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel gelişmeye destek verme sorumluluğu anlamına geliyor.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Sosyal sorumluluk projelerinin genel konularını, Yoksulluk, • Sağlık, • Eğitim, • Cinsiyet eşitliği, • İnsan hakları ve çevre bilincinin oluşturulması, • Kadın, çocuk ve hayvan haklarının korunması, • Engelli bireylerin topluma kazandırılması gibi konular oluşturur.
İlgili 42 soru bulundu
Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir. Eğitim, sağlık, yardım ve çevre konuları sosyal sorumluluğun öncelikli konularıdır.
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Bireysel Sorumluluk: Kişi her şey den önce birey olarak kendisine karşı sorumludur. İnsanın kendisine karşı bireysel sorumluluğu sahip olduğu maddi ve manevi değerlerini doğru yerinde ve zamanında kullanmasını gerektirir. İç Sorumluluk: Kişinin vicdanına karşı sorumluluğudur.
Herkesin eyleminden sorumlu olması bağlamında geriye dönük sorumluluklar genel olup, ileriye doğru sorumluluk tikeldir. Eğer birisi tikel bir mevki ya da makam üstlenmişse, aynı zamanda bu makam ya da mevkinin getirdiği sorumlulukları da üstlenir ve çoğul haldeki bu sorumluluklar, yükümlülükler olarak da tanımlanır.
Siyasi sorumluluk, bir politikacının halk adına seçimler yapması ve halkın politikacıyı ödüllendirebilme veya cezalandırabilme yeteneğine sahip olması durumudur.
Bireysel Sorumluluk; Toplumun bireyden beklediği tutum ve davranışları bireyin farkında olması ve bu sorumlulukları kendisi ve toplum için yerine getirmesidir. Çünkü her birey önce kendisi sonra da toplumu için yükümlü olduğu sorumlulukları yerine getirmek durumundadır.
Farklı insanlarla etkileşime girerek ve kazanılan geniş perspektif ile yaratıcılık, iletişim becerileri geliştirilebilir. Toplum sorunlarına karşı duyarlılık kazandırır. Sosyal sorumluluk projelerinin sağladığı en önemli fayda duyarlılık geliştirmesidir.
Sosyal sorumluluk, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektörün ortak yaşama ve toplumsal faydayı gözeterek hareket etmeyi amaçlayan çalışmalarıdır. Bu kavramın temel amacı, toplumsal faydayı artırmak ve geleceğe daha umutla bakan bireylerin yetişmesini sağlamaktır.
Mesela ailemizde abi ya da abla olabiliriz. Futbol takımının kaptanı olabiliriz ve sınıf başkanı olabiliriz. Bunların hepsini bir arada yaparsak rollerimiz birden fazla olur. Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.
1982 Anayasası m 49'a göre, “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir.
Bireyin üzerine düşen görevlerini yerine getirmesine sorumluluk denir. Aynı zamanda kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkisinin sorumluluklarını üzerine alması demektir. Kendi davranışlarının sorumluluğunu alması ve başkalarının haklarına saygı göstermesi anlamını da gelir.
Şahıs ile sorumluluk, alacaklının borcunu ödemeyen borçlunun şahsına el koymasıdır.
Burada önemli olan nokta, işin temel doğasının toplumu paydaş olarak görebilmesidir. Sosyal sorumluluk, bireylerin ve şirketlerin, iş etiği kapsamında bir bütün olarak çevrelerinin ve toplumun çıkarları doğrultusunda hareket etme görevine sahip oldukları anlamına gelir.
Sorumluluğu alan bir kişi, kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında, istenilen şekilde ve istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır.Sorumluluk sahibi olmak, kişin kendi varoluşunu yaşamasıdır, kendi hayatının kontrolünü elinde tutmasıdır, diğer insanların saygısını, güvenini ve sevgisini kazanmanın en ...
Sosyal sorumluluk projesi kişisel bir çıkar gütmeden topluma fayda için yapılan projelerdir. Kişinin kazandığ bilgi beceri, deneyim ve kaynaklarını yine topluma geri vermesini hedefler.
Özetle bireysel sosyal sorumluluk devletin ya da işletmelerin sosyal sorumluluk başlığı altında yaptıkları etkinliklerin dışındadır. Bireylerin top- lumun değer yargılarına ve normlarına uygun bir şekilde hareket ederek, herhangi bir şekilde yarar beklemeksizin gönüllü olarak faaliyette bulunma- sıdır.
Yani sosyal sorumluluk toplumdaki bireylerin, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün kâr amacı ya da kişisel bir çıkar düşünmeksizin ortak bir amaç etrafında toparlanıp hareket etmesine denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri