Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Bu sivilceler baş vermeden önce günde üç kez uygulanacak ılık kompres çok faydalı olur. Bazı durumlarda buz kompresi de önerilebilir. Bu gibi yöntemler kullanıldığı halde de geçmeyen deri altı akneler için uzman hekime başvurulması gereklidir.
Aloe vera jelini aktarlarda ve eczanelerde bulabileceğiniz gibi evinizde yetiştireceğiniz aloe vera bitkisinden de doğal olarak elde edebilirsiniz. Antibakteriyel jel ile kör sivilceleri temizleyerek, iltihapla savaşabilirsiniz. Sivilcenin üzerine jeli sürdükten 20 dakika sonra ılık suyla yüzünüzü temizleyebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Cilt tipi ve ciltte sivilce oluşumunun nedeni tespit edildikten sonra; antibakteriyel veya antibiyotik içerikli kremler, akne karşıtı serum ve jeller, cilt tipine uygun bakım ürünleri ve tonikler kullanılabilmektedir. Sivilce tedavisi ve ciltte sivilce karşıtı krem kullanımı, uzun soluklu bir süreçtir.
Cilt altındaki gözenekler de oluşan yağ, kir ve bakterilerin olması kör sivilceleri çıkmasına sebep olur. Kör sivilceler cilt altında yumru şeklinde oluşur. Genellikle ergenlik döneminde çıkan kör sivilceler, cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünleri kullanma sonucunda ve regl zamanında ortaya çıkar.
Cilt temizliğine gereken önem verilmediğinde gözenekler tıkanır, artık ve zararlı maddeler cilt altında birikerek iltihaplanmaya neden olur. İltihaplar cildin alt katmanlarından dışarıya çıkmaz ve kör sivilce oluşur.
Deri altı sivilceler, gözeneklerde biriken ölü dokular, kir ve yağın cilt tarafından hapsedilmesi ile oluştuğu için yeterli cilt temizliğinin yapılmaması da nedenler arasında sayılabilir. Cilt yüzeyinin tahriş olması ve hasar görmesi, söz konusu bölgede deri altı sivilcelerin oluşmasına neden olur.
Siyah nokta bandı olarak adlandırılan ufak bantlar sivilceyi kurutmak için iyi bir çözüm olabilirler. Gece yatmadan önce bantları sivilcenin olduğu bölgeye yapıştırmalısınız. Sabah kalktığınızda sivilce kurumuş olacaktır. Siyah nokta bandı sivilcedeki yağı, kiri ve irini emer.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Karbonat ve limon suyunu karıştıp sivilceleriniz üzerine uygulayın. Cildiniz üzerinde 10 dakikadan fazla bekletmeyin. Hafifçe masaj yaparak soğuk su ile durulayın. 3 hafta boyunca haftada 1-2 kez uygulayın. Bal ve limon antibakteriyel olarak çalışırken, süt cildi temizlemeye ve cildi rahatlatmaya yardımcı olur.
Retinoid içeren jel ya da kremler, sivilce kızarıklığının azaltılmasında etkili rol oynar. Yüz ya da burun sivilce kızarıklığı yaşanan bölgeye günde iki üç kez uygulanarak gözeneklerin açılması sağlanabilir. Topikal merhemler aynı zamanda sivilce iyileşme sürecini de kısaltabilir.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Cilde limon sürmek uygun yöntemle yapıldığında güzel bir davete gitmeden önce aniden çıkan sivilceler için harika bir çözümdür! İhtiyacımız olan şey bir parça gazlı bez ya da pamuk. Gazlı bezi küçük parça halinde kesin ve üzerine birkaç damla limon sıkıp sivilcenin üzerinde yerleştirin.
Diş macunu Sivilce(Akne) tedavisinde yeri yoktur. Tam tersine diş macunu cildin pH sını bozarak zarar verebilir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Cilt genellikle maksimum 2. aydan sonra tedaviye alışır, sivilce geçme süresi ise kişiye bağlı olarak 4-8 ay arasında değişkenlik gösterebilir.
Bir sivilceyi patlatmak, alttaki cilt dokusuna zarar vermenize neden olur ve böylece hasar alan cilt çok daha kötü bir görünüm alabilir. Bununla birlikte sivilce içeriğindeki iltihaplı sıvının dağılması ile birlikte sivilceler daha geniş bir alana yayılabilir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur. A ve E vitaminler, yağda çözünen antioksidanlar arasındadır. Eksiklikleri, çeşitli hastalıklara neden olur.
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Genellikle cildin yağ dengesin ve kan şekeri seviyesinin bozulmasından sivilce oluşumu olur. Sivilcelerin bir diğer kaynağı ise bakterilerdir. Su içmek sivilce oluşumuna neden olan durumları ortadan kaldırdığı için sivilcelere faydası vardır. Yeterince su içen bir kişide daha az sivilce çıktığı görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri