Cildin üst tabakasının soyulması olarak tanımlanabilir. Sivilce izlerinin tedavisinde en basit yöntem, kimyasal peeling uygulamaktır. Kimyasal peeling, cildin üst yüzeyini soymada etkili olduğu için derinin daha alt seviyelerinde oluşan sivilce izlerinin tamamen yok edilmesi için mükemmel bir etki yaratmayabilir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Özellikle de derin sivilce izlerinden bazı lazer ya da kimyasal peeling yöntemleri ile rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Akne izleri, gözeneklerde aşırı çukurlaşma, genişleme ve çöküntü şeklinde olabiliyor. Yüzünde seviye ve renk farklılıkları bulunan kişilerde, lazerle sivilce tedavisi her zaman daha etkili olabilir.
Çünkü sivilce ve aknelerden kurtulmanın en temel kuralı cilt temizliğidir. Salisilik asit ya da çay ağacı içerikli ürünleri tercih etmelisiniz. Yüz için tonik kullanmak da fazla yağı temizleyerek cildin arınmasına yardımcı olur. Gün içinde de tonik ile fazla yağı temizleyebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Sivilce lekelerinin bazıları kendiliğinden geçerken bazıları ise kalıcıdır. Genellikle kırmızı renkte olan ve yara izlenimi veren sivilce lekeleri zamanla iyileşerek kaybolabilmektedir. Cildin iyileşme sürecinde ortaya çıkan hiperpigmentasyona bağlı oluşan bu lekeler çoğunlukla geçicidir.
4 ile 6 yıl kadar devam etmektedir. Bazı durumlarda 40 yaşlara kadar sürebilmektedir. Ciltte görülen hafif aknelerde uzman doktorların vereceği kişiye en uygun ürün ile geçmesi mümkündür. Akne tedavisi görülen kişilerin doktorlarının kontrolünde beslenmeleri, vitamin almalı ve daha çok balık tüketilmelidir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Diş macunu sivilceleri kurutur, tahriş eder ve aynı zamanda iritasyona neden olabilir.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur. A ve E vitaminler, yağda çözünen antioksidanlar arasındadır. Eksiklikleri, çeşitli hastalıklara neden olur.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Sivilce ergenlik çağı hastalığı mıdır? Değişik yaş gruplarını tutabilen bir hastalık olan sivilce, daha çok genç erişkin hastalığıdır. Kızlarda 17-18 yaşlarında, erkeklerde 18-19 yaşlarında ortaya çıkar ve 21-23 yaşlarına doğru iyileşmeye başlar. Sivilceden etkilenen kişilerin %85'i 12-24 yaş arasındadır.
Ergenlik döneminde çok sık görülen akne vulgaris, hayatlarının bir döneminde kişilerin yaklaşık % 85-100'ünü etkiler. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17, erkeklerde ise 16-19 yaşlarındadır. Ne kadar erken başlarsa o kadar ciddi olma eğilimindedir. Erkeklerde kızlara göre daha şiddetli seyredebilir.
Bazı sivilceler herhangi bir cilt bakımı uygulanmadan zamanla kendiliğinden azalıp geçmektedir, ancak bazı sivilceler ise cilt bakım uygulamaları ve uzman müdahalesi gerektirebilecektir.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Kör sivilceler genel olarak kendiliğinde de geçer. Geçmeyenleri için ise doğal yöntemlere başvurulabilir. Bunlar dışında sivilce geçiren iltihap kremleri de kullanılabilir. Akne spot kremleri ve ılık kompresler yapılarak deri altı akne tedavisi uygulanabilir.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir.
Bol bol su içmek sivilceden kurtulmak için çok önemli bir faktördür. Meyve sularının, çorbalarının veya sodaların içerdiği sulardan bahsetmiyoruz, normal içme suyundan yeterli miktarda tüketmelisiniz. Su cildinizi nemli tutarak sivilceye neden olan kimyasalların temizlenmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri