Çamlıhemşin'de hem rahat ulaşım sağlayabilmek hem de her yeri görmek istiyorsanız tercihinizi ilkbahar ve yaz aylarından yana yapmalısınız. Aksi halde karın yolları kapatması nedeniyle gitmek istediğiniz bazı yerlere ulaşım sağlayamayabilirsiniz.
Çamlıhemşin seyahatinde gezilmesi gereken yerler arasında; tarihi Çamlıhemşin konakları, Çinçiva Köyü, Tarzan Park, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Ayder Yaylası ve Zilkale yer almaktadır. İlçenin merkezinde, mahalle ve köylerinde pek çok tarihi konak bulunmaktadır.
Dünyaca tanınan Ayder yaylasını ve Kaçkar Dağları Milli parkının önemli bir bölümünü de kapsayan Çamlıhemşin, 1 Nisan 1960 tarihinde Hemşin den ayrılarak ilçe olmuştur. Daha önce adı Çamlıca olan belde, 27 HAZİRAN 1957 tarihinde yürürlüğe giren 7033 sayılı kanınla “eski Trabzon ”da denilen Hemşin den ayrılmıştır.
Çamlıhemşin mevsimlik göç veren şehirlerimizdendir; kışın büyük şehirlere giden halk, yazın geri dönmektedir. İlçenin 7 köyü, Laz köyüdür ve Lazca konuşulmaktadır. Yörenin en eski ve yerli halkı olan Hemşinlilerin nüfusu da Lazlarla hemen hemen aynıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Lazlar tarihsel olarak kentin tek yerlisidir. Bu köyler; (Başbakanlık kararı ile belirlenen yeni Türkçe isimleriyle) (Mek'Aleskiriti-Dikkaya), (Ğvandi-Çayırdüzü), (M3'Anu-Topluca), (Komilo-Murat), Kadıköy (Örenkit), Güllü ve Behice köyleridir.
Karadeniz'in en güzel yaylalarından biri olan Ayder Yaylası ile başlamak isteriz. Rize'nin Çamlıhemşin kasabasına bağlı olan Ayder Yaylası, yerli ve yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen yerler arasında… Şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor.
Hemşinliler (Ermenice: Համշենցիներ Hamşentsiner, Rusça: Амшенцы Amşentsı), yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize, Erzurum'un Tortum, İspir ve Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri Trabzon Araklı Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur.
Hemşinliler (Ermenice: Համշենցիներ Hamşentsiner), çıkış noktası Türkiye'nin Rize ve Artvin illeri olan, sayıları yüz binlerle ifade edilen Ermeni kökenli halktır. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir.
Hemşince (Ermenice: Հոմշեցի Homşetsi, ya da kendi dilinde Homşetsi lizu "Hemşin Dili"), arkaik bir Ermenice lehçesi olup Batı Ermenice (Anadolu ağzı) içerisinde değerlendirilir. Doğu Karadeniz'de kendilerini Hemşinliler olarak adlandıran kişilerce konuşulur.
İstanbul, İzmit, Tekirdağ, Sakarya ve Düzce şehirlerinden yola çıkan ziyaretçiler, E-80 Karayolu üzerinden ulaşım sağlayabilir. Bu yol ile 1250 km olan İstanbul- Çamlıhemşin arası yolculuk 16 saat civarında sürmektedir.
Pokut Yaylası'na gidilebilecek en doğru zaman Mayıs ortası-Ekim ayları arasındadır.Pokut yaylası 24 saat açık olan bir yayladır. Bundan dolayı ziyaret etmek için herhangi bir saati beklemek zorunda değilsiniz. Buraya ulaşım hem araba ile hem de yaya olarak mümkündür.
Çamlıhemşin ilçesi, Türkiye'nin coğrafi bölge sistematiği içinde Doğu Karadeniz Bölgesinin Rize-Hopa Yöresinde, Rize il sınırları içinde yer almaktadır.
Artvin balı, dut pekmezi, tereyağı, kuzine zeytini, laz böreği, lahana ezmesi, kuymak gibi birçok lezzetli yiyecek ürünleri ile meşhur olmuştur.
Genel bir kural olarak Hemşinli Ermeniler, Türk veya Türk soyundan gelmiş insanlar olarak tanımlanıyor.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Hayır değil. Tarkan'ın aynı zamanda adını koyan kişi dedesinin kardeşi Dr. Fethi Tevetoğlu, Nihal Atsız ile birlikte Türkçülük davasından yargılanmıştır.
1924 yılında Hemşin bucak statüsünde Pazar'a bağlandı. 1990 yılında ise yeniden ilçe konumuna yükseltildi.
Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Hemşin Horonu - Artvin
Açıklama: Hemşin horonu, yörede yaşayan “hemşinliler” tarafından oynanan bir oyundur. Daha çok sahil kesmi, Hopa civarında, halka yapısı içerisinde, genellikle tulum eşliğinde oynanır.
Buna bir de kış aylarında kar eklendiğinde ulaşım daha da zorlaşır. Bu nedenle bahar ya da yaz aylarında bölgeyi ziyaret etmek, daha iyi bir tercih olur. Aynı zamanda bölgede yağış yoğunluğunun fazla olmadığı dönemlere gezinizi denk getirmeye çalışmalısınız.
O kadar yüksek bir noktaya çıkıyorsunuz ki, Ayder'e bağlı olan tüm yaylaları ve Kaçkar Dağları'nı bembeyaz bulut örtüsünün altından görebiliyorsunuz. Sizce de kulağa mühtiş gelmiyor mu? Huser Yaylası rakım ölçüsünü merak edenler için hemen söyleyelim. Bu yayla 2400 rakımı ile Karadeniz'in en yüksek yaylası!
Yayla çok güzel ama yolu çok kötü yaylaya hususi araçla çıkılması tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri