Paralellerin çevre uzunlukları Dünya'nın şekline bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe kısalır.
Dünya üzerinde bulunan toplam meridyen sayısı 360 adettir. Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane meridyen bulunur. Dünya üzerinde bütün meridyenler kutup noktalarında bir araya gelirler. Bundan dolayı ardışık meridyenler arasında yer alan mesafe Ekvatordan kutuplara doğru azalır.
Meridyenlerin tamamı kutupları birleştirdiği için boyları birbirine eşittir. İki meridyen arasındaki mesafe Ekvator üzerinde 111 kilometredir. Bu uzunluk iki paralel arasındaki mesafeye eşittir. Kutuplara doğru iki meridyen arasındaki mesafe giderek azalır.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
✓ Paraleller, Ekvator'dan kutuplara doğru birer derece aralıklarla çizilir. ✓ 90 tane Kuzey Yarım Küre'de, 90 tane Güney Yarım Küre'de olmak üzere toplam 180 tane paralel dairesi vardır. ✓ Dünya'nın şeklinden dolayı Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe paralellerin boyları kısalır ve kutuplarda nokta şeklini alır.
İlgili 32 soru bulundu
Paralellerin çevre uzunlukları Dünya'nın şekline bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe kısalır. Başlangıç paraleli Ekvatordur. Ekvator Dünyayı Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre olmak üzere iki eşit parçaya böler. Enlem(paraleller)lerin uzunlukları gittikçe kısalır.
-Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
Sıcaklık arttıkça buharlaşma artacağından, genellikle mutlak nem de artar. Örnek; Ekvatordan kutuplara doğru mutlak nem azalır.
Kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Güneye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır.
Boylamlar, doğu ve batı boylamları olmak üzere ikiye ayrılır; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilir. Dünya üzerindeki aynı boylama sahip noktaların birleşmesi ile oluşan yarım daire şeklindeki varsayımsal yaylara ise meridyen denir.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
5- Paralellerin boyları ve çapları,kutuplara doğru küçülür.Meridyenlerin ise,Ekvatordan kutuplara doğru aralarındaki mesafe azalır ve kutuplarda birleşirler. N BOYLARI BİRBİRİNE EŞİTTİR. MERİDYENİNİN ANTİ MERİDYENİ 180- 70 : 110 DERECE DOĞU MERİDYENİDİR.
Ekvatordan kutuplara gidildikçe kalıcı kar sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Kalıcı kar sınırı Ekvator'da 5000-6000 metre, orta enlemlerde 2000-3000 metre, kutuplara yakın alanlarda 2000-1000 metre iken kutuplarda ise deniz seviyesindedir.
Bundan dolayı meridyenler Ekvator kısmındayken aralarında 111 km mesafeye sahiptirler. Ancak Dünyanın şekli dolayısı ile kutuplara gittikçe meridyenler arasındaki mesafe azalmaktadır. Tüm dünya üzerinde yüzlerce olan meridyenlerin her biri birbirine eşit uzunluktadır.
Greenwich Londra'nın güneydoğusunda yer alan bir semttir. Boylamların derecelendirilmesinde 0 olarak kabul edilir. Birleşik Krallık'ın en büyük 2. gözlemevidir. 51° 28′ 44″ kuzey enlemleri ve 0º 0' 0" doğu/batı boylamlarında bulunduğu varsayılır.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısının küçülmesi nedeniyle sıcaklık azalır.
Bu nedenle çiy noktası sıcaklığı kar tahmini yapılırken mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir unsurdur. Nem oranının yüksek olduğu zamanlarda hava sıcaklığı 0 derecenin ne kadar üzerindeyse kar olasılığı da o kadar düşüktür çünkü çiy noktası da 0 derecenin üzerinde olacaktır.
Sıcaklık arttıkça nem azalmaz tersine çoğalır, yaşadığınız bölgedeki deniz, göl gibi büyük su kütleleri de sıcağa maruz kalacağından buharlaşma artar ve nem de yükselir. Nemin artması sıcaklığı daha fazla hissetmenize neden olur.
Dünya'nın Ekvator hizasındaki çapı kutuplardakinden yaklaşık 40 kilometre daha uzundur. İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator'dakinden %0,66 daha fazladır.
Dünya'nın yüzeyine yakın yerlerde, yer çekimi ivmesi yaklaşık olarak 9,81 m/s2 (32,2 ft/s2) olup, hava direnci göz ardı edildiğinde serbest düşen bir nesnenin hızı her saniye yaklaşık olarak 9,81 metre (32,2 ft) artar.
Ay ve diğer yapay uydular dünya etrafında öyle hızlı dönerler ki kütle çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetleri eşitlenir uydular ve ay dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde oldukları için düşme gerçekleşmez.
Yengeç Dönencesi (Tropic of Cancer), yeryüzünün kuzey yarım küresinde Ekvator'un 23° 27' kuzeyinden geçtiği varsayılan enlemdir. 23° 27' kuzey enlemine Yengeç Dönencesi adı verilir. Yerküre 23° 27' eksen eğikliğine sahip olduğu için oluşur.
Güneş ışınlarının düşme açısı
Kutuplar dünyanın şeklinden dolayı güneş ışınlarını eğik açıyla alır ve ısınamaz. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklık enlem etkisiyle azalır.
Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar. 21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri