Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek. Araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubu kanı daha "lezzetli" bulduğunu dile getiriyor.
Araştırmacılar sivrisineklerin kırmızıyı, turuncuyu ve siyahı sevdiğini, yeşil, mavi ve mor renkleri tercih etmediğini ortaya çıkardı. Ayrıca sivrisinekler sizi kokunuzdan, nefesinizden bile tanıyor… Doç. Dr.
Sivrisineklerin, hangi kan gruplarına ilgi gösterdiği ve insan davranışlarının sivrisinek tercihini nasıl etkilediği konusunda ilginç bilgiler ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre, sivrisinekler en çok 0 kan gruplarına ilgi duyuyor.
Korbondioksit salınımında da kişinin metabolik hızı etkili. Erkekler, hamileler ve fazla kiloda olan kişilerin metabolizma hızı diğerlerine göre daha fazla olduğu için karbondioksit salınımı dolayısıyla sivrisinekler tarafından ısırılma ihtimali de artabiliyor.
Çetin, özellikle vücut sıcaklığı yüksek olan çocukların, gebelerin ve bazı hormonal rahatsızlığı olan insanların sivrisinekler tarafından daha çok saldırıya uğrayabileceğini belirtti.
İlgili 35 soru bulundu
Sivrisinekler, uçucu yağlardan kaçarlar. Bu haşereleri en etkili şekilde uzaklaştıran yağlar arasında lavanta, nane, çay ağacı ve okaliptüs bulunur. Yağları suyla karıştırabilir ve ardından sprey özelliği olan bir şişeyle eve sıkabilirsiniz. Sivrisinekler, karanfil ve portakal kabuğu kokusundan hoşlanmazlar.
Sivrisineklere karşı en etkili yöntemlerden biri yakınınızda fesleğen ya da reyhan bulundurmak. Çünkü sivrisinekler bu iki bitkiden de hoşlanmıyor. Sivrisineklere karşı en etkili yöntemlerden biri de soğan ve sarımsak.
Erkek sivrisinekler yumurtlayamadığı için ısırmaz. Esas mesele dişileri. Yumurtlayıcı tür oldukları için kandaki proteinlerden beslenirler. Araştırmalara göre, 0 kan grubuna sahip kişiler A kan grubuna göre iki kat daha fazla ısırığa maruz kalırlar.
Bilim insanları sivrisineklerin, diğer hayvanların aksine insan kokusu, beden ısısı ve karbondioksit seviyesi gibi kriterlere göre ısıracakları insanları seçtiklerini duyurdu.
Lavanta, nane yağı, sardunya yağı, tarçın kabuğu yağı, limon okaliptüs yağı, sitronella yağı, catnip, biberiye ve çam yağı gibi nefret ettikleri bitkisel ve doğal ürünlerin kokularını kullanarak sivrisinekleri kovabilirsiniz.
Vücut kokusu etki ediyor
Sivrisinekler, insan derisinde ve terde bulunan terde bulunan bazı bileşikleri severler. Bu elementler amonyaktır ve laktik asittir. Isırılma riski genetik nedenlere de bağlı olabilir. Ebeveynlerinizden biri sık sık sivrisinekler tarafından ısırılıyorsa, bu sizin için de geçerli olabilir.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
0 GRUBU İNSANLAR SİNEKLERİ DAHA ÇOK ÇEKİYOR
Salih Türkoğlu, “Sinekler kan ile besleniyor. 0 grubu insanlar sivrisinekleri derilerine belirgin oranda daha çok çekiyorlar.
Karbondioksit dişi sivrisinekleri konak aramaya başlamaları için uyarır" diyor. Başka bir deyişle dişi sivrisinekler insanların başlarının etrafında da uçuşuyor çünkü en fazla karbondioksit bu bölgeden dışarı atılıyor. İşte bu esnada insanlar o rahatsız edici vızıltıları kulaklarının dibinde buluveriyor.
Ciltteki bakteriler
2011 yılına ait bir çalışmada, bilim insanları ciltteki belirli bakterilerin fazlalığının sivrsinekleri çektiğini keşfettiler. Sivrisineklerin ayak bileklerini daha fazla ısırmasının sebebi de bu. Çünkü ayak bileklerinde daha fazla bakteri bulunuyor.
Alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi görmektedir. Evde bulundurduğunuz lavanta kolonyası hem içerdiği etanol ile sivrisinek kaşıntısını alacak hem de lavanta kokusu ile sivrisineklerin en azından koku uçana kadar yaklaşmasını engelleyecektir.
Japonya'da yapılan bir araştırma, kan grubu "0" olanların, kan grubu "A" olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Kanı B grubu olanlar ise "0" ve "A" grubu arasında yer alıyor.
Çoğu dişi ergin sivrisinek türü, 4 veya 5 defa kan emebildiği ve yumurta bırakabildiği durumlarda 2-3 hafta yaşayabiliyorken, kış mevsimini geçirebilen bazı sivrisinek türleri garaj, bodrum veya tavan aralarında 6 ay boyunca yaşayabilirler.
Sivrisinekler nefes verdiğimizde çıkan karbondioksi- tin kokusunu yaklaşık 50 metrelik bir menzilden algılaya- biliyor. Karbondioksit kaynağına yaklaştıkça, 5-15 metre arası mesafede hedefini görsel ipuçlarıyla netleştiren siv- risinekler, bir metre öteden vücut ısımızı algılayarak bizi bulmuş oluyor.
Prensip ve karakter sahibi bir sivrisinek, bir insanı asla ikinci kez ısırmaz.
Ayrıca sivrisinekler gece uyurken çıkardığımız karbondioksite gelir. Akşamları çok terliyor ve vücut ısınız yükseliyorsa, sivrisinekleri bu daha fazla cezbeder. Kokusunda karbondioksit, oktenol, laktik asit ve diğer bazı maddeler bulunan insanlar sivrisineklerin ilk hedefi oluyor.
Kaşıntı, kızarıklık ve kabartının yatışmasında kısa aralıklarla buz ya da soğuk ıslak kompresler uygulanabilir. Aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su, tuzlu su kompresleri, elma sirkesi deride bir yaralanma ve tahriş yok ise kısa süreli olmak şartı ile uygulanabilir.
Geceleri sivrisinekten korunma ve uyku sırasında miniklerin rahat etmesi için ise cibinlikten yararlanabilirsiniz. Koyu renkleri sevdikleri bilinen sivrisinekleri, bebek yatağında açık renk nevresimler tercih ederek de uzak tutabilirsiniz.
Bir bardaoğın içerisine bir miktar elma sirkesi koyun. Daha sonra bardağın üzerini streç. Filmle sarın. Eviiznin veya odanızın birkaç yerine bir bardak sirke koyup, tarif ettiğimiz şekilde uygularsanız sivrisineklerin evibnizde barınamayacağını görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri