Koyu renkli araçların özellikle yaz aylarında daha fazla güneş ışığını çekmesi nedeniyle açık renkli araçlara göre daha fazla yakıt sarfiyatında bulunduğu ortaya çıktı.
Beyaz bir arabayla koyu renkte siyah bir arabanın güneş altında kaldıkları süre boyunca sahip oldukları sıcaklık farkı 5-15C arasında değişebiliyor. 0 ile 1 arasına bir yansıtma değerine sahip olan renkler 1'e ne kadar yakınsa güneş ışınlarını daha iyi yansıtarak aracın ısınmasını önler.
Siyah ve koyu renkli araçlarda daha fazla görülen güneş yanığı, aracın sadece kaportasına değil iç aksamına da zarar veriyor. Koltuk, döşeme ve plastik aksama direkt vuran güneş ışınları, bu bölgelerde renk solmasına ve eski görüntüye sebep oluyor.
Bunun haricinde aracınızda siyah, lacivert vb. koyu renklerde branda tercih ederseniz, güneş ışıklarını daha çok üzerine çekeceğinden araç üzerindeki ısınmayı arttıracaktır. Açık Renk bir branda tercih etmeli veya koyu renk branda kullanıyorsanız aracınıza daha çok pasta cila işlemi uygulamalısınız.
Opak beyaz renk, çoğunlukla baz model olarak üretildiği için ekstra ücret ödenmesi gerekmez ve güneş yanığı olma ihtimali düşüktür. Lokal boyamalarda rengi tutturması zor değildir. Trafikte fark edilmesi kolay olduğu için kaza yapma riski en düşük araçlar beyaz ve tonlarıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Siyah araçlarda güneş ışınlarını daha fazla çektiği için bu araçlarda düzenli olarak Pasta cila Boya koruma Seramik uygulaması yapılması gerekir. Önlemler alınmaz ise aracın boyasında deformeler ve güneş yanığı meydana gelir. Maddi anlamda ekonomik masraf açar.
Bunun yanında, siyah renk araçlar beyaz renk araçlara göre daha pahalı olabilir. Kırmızı, yeşil, mavi gibi canlı renklere sahip araçlar, fiyat farkına tabi olduğu için, diğer iki renge göre daha pahalı renkler olarak karşımıza çıkabilir.
Genellikle mavi, siyah gibi koyu renkler daha fazla ışını absorbe eder, daha iyi korur.
Önce ıslatın, sonra cilalı şampuanı süngerle üstten başlayarak her yere sürün en son lastiklere sürün, sonra suyla yine üstten başlayarak durulayın. Sonra mikrofiber bez ya da güderi beziyle kurulayın. Artı olarak camları ve aynaları camsil artı gazete ile silin.
Beyaz renkli, pamuklu, keten ve ipekli kumaşlar SPF-15 in altında koruma özelliğine sahiptirler. Polyester, naylon, yün, ipek ve pamuk tekstil ürünleri yazın sırası ile tercih edilmelidir.
Arabayı sık sık yıkayın ve kurulayın, çünkü güneş ve ısı, kir ve tozun çizilmesiyle daha da kötüleşecek olan boyayı soldurup çatlatabilir. Kaplama ve UV ışınları arasında bir koruma tabakası sağlamak için arabanızı cilalayın. Boya koruma gibi önlemler, aracınızın kaportasında güneş yanığı oluşmasını önleyecektir.
Özellikle sıcak bölgelerde, uzun süre açık alanda park edilen araçlarda görülen güneş yanıkları başlangıç aşamasında ise pasta ve cila uygulaması ile giderilebilir. Pasta, yüzeydeki hasarlı katmanı aşındırarak alttaki sağlam boya katmanını ortaya çıkarır.
Bu da ışığın %100'ünün yansıtıldığı anlamına gelir. Tersi olarak da siyah renk tüm ışığı emer, dolayısıyla yansıtma değeri sıfırdır. Böylece emilen güneş ışığı, yüzeyde ısı üretir. Isı yalıtımı yapıyı korur ve böylece ısı dışarı transfer olmaz.
Siyah, Daha Çok Isı Emer!
İşte bu görüntüye bakarak, giysilerin sıcaklıklarını ölçebiliriz.
Gölgeli ve sıcak yerlerde siyah giyinmek daha iyidir, çünkü siyah, ısıyı daha hızlı yayar. Sıcak bir yerde güneşin altındaysanız gerçekten de en iyisi içinize siyah, dışınıza da beyaz renkli giysiler giymektir.
Araç Yüzeyinin Toz Tutması
Siyah arabanın toz tutmaması için sürücüler türlü türlü yollara başvuruyor. Aracınızı kapalı alanlara park etmek, oto branda kullanmak ve sık sık yıkatmak bu yollar arasında yer alabilir. Ancak daha uzun ömürlü çözümler için genellikle cila ve boya koruma yöntemleri tercih ediliyor.
Araba yeni ise kesinlikle fırça ile yıkamayın, kılcal çizikler ve harelenmeler oluşur! Fırçayla yıkama kum ve taş tanecikleri haricinde fırça kıllarının boyaya sürtünmesi ile de yüzeyde kılcal çiziklere yol açar.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
Fakat siyah ve beyazın mevsimsel kullanımda çok önemli rolü var. Siyah, güneş ışığını yani ısıyı çektiği için yazın tercih edilmemeli. Tam tersi beyaz güneş ışığını geri gönderdiği için giyimde ve dekorasyonda yazın tercih edilebilir.
Kırmızı gibi koyu renkler güneş ışınlarını üzerine daha çok çeker ve bu da daha çabuk solmalarına neden olur. Dış cephe için güneşe dayanıklı duvar boyası seçerken bulunulan bölgenin coğrafi koşulları ve iklim özellikleri de dikkate alınmalıdır. Çok güneş alan bir bölge ise koyu ve canlı renkler kullanılmamalıdır.
Genel olarak yıldızların rengi sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlarsa mavi renklidir. Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır.
Buna göre; Türkiye'de en çok satılan otomobil renkleri beyaz, gri, mavi ve siyah olarak sıralanıyor. Beyaz renk araçlar %40,4 (165.948 araç), gri araçlar %28,2 (115.800 araç), mavi olanlar %11,3 (46.564 araç) ve siyah olanlar %7,4 (30.416 araç) şeklinde öne çıkıyor.
YouGov 10 ülkeye en çok ve en az sevdikleri renkleri sordu ve görünüşe göre mavi, dünyanın en sevilen rengi. Görünüşe göre Mavi, dünyanın en sevilen rengi.
Dikkat çekici ve dinamik bir yapıya sahip olan kırmızı, teknoloji ürünleri, yemek, tarım, motorlu taşıtlar ve tüm gıda sektörleri için en uygun renk olur. Enerji, finans ve giyim sektörlerinde kullanılmamalıdır. Mor tonları gizemli ve nostaljik algısı oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri