Görünüm Özellikleri: Renkleri Siyah – Beyaz, Kırmızı – Beyaz'dır.
HOLSTEIN (FRIESIAN – SİYAH&BEYAZ ALACA)
Siyah- Beyaz alacalar sütçü yönde ıslah edilmiş kültür ırkı sığırlardır. Hollanda'da yer alan Holstein ırklarının tipleri etçi bir yapı göstermektedir. Fakat Amerika'da ki tipleri daha çok sütçü yapıya sahiptir. Boyu bütün sütçü ırklara nazaran daha uzundur.
Holstein olarak da bilinen siyah alaca, Hollanda kökenli bir süt ineği ırkı. Bu sığır ırkı Bos taurus typicus Primigenius yabani alt türünden geliştirilmiştir.
Güney sarısı- kırmızısı sığırı yerli sığırlarımız içerisinde kombine verimi olup en iyi süt veren inek ırkıdır. Bununla birlikte canlı ağırlığı en yüksek olan ırktır.
Simental sığır ırkı görünüm özellikleri
Renk sarı-beyaz veya kırmızı-beyaz alacadır. Mutlaka baş, alın ve kirpik beyaz renktir. Erkek ve dişileri boynuzludur. İklim şartlarına kolay adapte olur.
İlgili 24 soru bulundu
Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
Canlı ağ ırlığı erkeklerde 1100-1400 kg, dişilerde 600-900 kg arasında değişmektedir. Cidego yüksekliği erkeklerde 150-165 cm, dişilerde 138-150 cm arasında değişmektedir. Renkleri sarı-beyaz alaca veya kırmızı-beyaz alacadır. Baş kısmı, alın bölgesi ve kirpikleri beyaz renktedir.
* Renk tonları kırmızı-beyaz ya da sarı- beyaz alacalardır. * Kesinlikle alın, baş ve kirpikleri beyaz renkte olmaktadır. * Dişileri ve erkeklerinin boynuzları vardır.
Simental Fleckvieh'in ana vatanı İsviçredir. Bu cins ineklerden günlük 25-30 litre civarı süt elde edilebilmektedir.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Cevap 1 : Süt beyazdır. Asırlardır siyah süt sağılmamıştır.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Belçika Mavisi ırkının inekleri 800 kg'a, boğaları ise 1400 kg'a kadar çıkabilir. İneklerde süt miktarı laktasyonda 4000 kg olup, % de 3,23 protein ve %3,48 yağlıdır. Belçika Mavisi sığır ırkında Myostatin genini baskı altına alan bir gen vardır.
Amerika birleşik devletlerinde etçi sığır ırklarının çoğunluğunu angus sığırları oluşturmaktadır.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
1 LİTRE SÜT 1 KİLO YEM ALMIYOR – Tüsedad.
bu çiftliğin web sitesini ve sosyal medyasını. ben yönetiyorum. maliyetleri değişiyor. eğer yarın 10 inekle sıcağın içine girerseniz. aylık net 38,000 TL kazanıyorsunuz.
İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
Simental sığır cinsi ayrıca aşırı hava koşullarına karşı çok dayanıklıdır. Romanya'da ser kışlar boyunca -20 santigrat dereceye kadar ve Temmuz-Ağustos aylarında 40 derece kadar sıcaklıklara sahip olabiliriz.
Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir. Kombine bir sığır ırkı olması dolayısıyla bazı ülkelerde eti bazılarında da sütü için yetiştirilmektedir. Simental sığırlarının kıl renkleri sarı-beyaz veya kırmızı-beyaz alacadır.
İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir. Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gündür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir. Buzağılamadan birkaç hafta önceki yem tüketimi, buzağılamadan sonraki yem tüketimini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri