Öyle ki ona "Allah'ın dostu" manasına gelen Halilullah sıfatı verilmiştir. İbrahim'in "Hanif", Allah'ın birliğine, ortağı olmadığına inananların dininden olduğu kabul edilir.
Tefsîrü's-Sa'dî: “Peygamberler, aal-İbrahim soyundan oldukları için peygamberdir, ve Muhammed de o soya aittir.”
İbrahim düşünen, insanları putların esaretinden kurtarmaya çalışan ve Allah'ın gerçek dini olan İslam'ın bayrağını yeryüzünde dalgalandıran bir peygamber olduğu için Allah onu kendisine candan dost edinmiştir.
Hazreti İbrahim (a.s) tevhid inancı konusunda örnek gösterilebilecek peygamberlerden birisi olup hayatı boyunca birçok zorlu imtihan ile karşılaşmıştır.
İbrâhim ve oğlu İsmâil'in dualarında yer alan bu peygamber onların soyundan gelen Hz. Muhammed'dir. Nitekim İsmâil'in neslinden daha başka peygamber de gelmemiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Peygamberlik vazifesi tamamen Allah'ın takdiridir. Rivayet edildiği üzere yüz yirmi dört bin peygamber gönderilmiş ve her kabile ve topluluğa kendi içinden peygamberler gönderilmiştir. Peygamberlerin bir kısmının aynı soydan gelmesi ise, esas itibariyle kader-i İlâhînin bir remzidir.
Öyle ki ona "Allah'ın dostu" manasına gelen Halilullah sıfatı verilmiştir. İbrahim'in "Hanif", Allah'ın birliğine, ortağı olmadığına inananların dininden olduğu kabul edilir.
Dinin temeli olan tevhid esasının ilk tebliğcisi, şüphesiz insanlığın atası Hz. Âdem'dir. Bu kutsal görevi, daha sonra insanlığın ikinci atası ve azim ve sebat sahibi (ulu'l-azm) peygamberlerin ilki sayılan Hz. Nuh devam et- tirmiştir.
Yanlış ta olsa ifade etmek istediğin soruya gelince, Hz Muhammed'in ataları Yahudidir. Ancak yaşadığı o dönemin toplumu ve kendi ailesi putperesttir. Hz Muhammed'in soyu İshak'ın mı, İsmail'in mi soyundan geldiği bilinmemektedir.
Yakup'un dilinin devamı İsrailoğulları'nın dilidir. Hz. İbrahim'in dili ise Kureyş Arapçasıdır.
İbrâhîm -aleyhisselâm- ateşe atılarak nefsinden, kurban emri ile de evlâdından imtihan görmüş, tevekkül ve teslîmiyeti, O'na her iki imtihanı da kazandırmıştı.
İbrahim, Kur'an'da birçok sıfat ile nitelendirilmiştir. Bunlardan bazısı diğer peygamberler için de kullanılan elçilik görevinin kapsamında bulunan sıfatlarken, diğer bazısı Hz. İbrahim'e has olan hem bir kul hem de bir elçi olarak onun alâmet-i fârikası olan sıfatlardır.
Hazreti İbrahim, Yüce Rabbimiz tarafından peygamber seçilip işte bu Babil halkına gönderildi.
Kur'ân'da açıkça Peygamberimizin Arap olduğu ifade edilir. İbrahim Sûresinin "Kendilerine apaçık anlatılabilsin diye, her peygamberi kendi milletinin diliyle gönderdik." mealindeki 4. âyeti buna delildir.
İbrahim 86 yaşında iken, cariyesi Hacer'den oğlu İsmail doğdu. Daha sonra İbrahim 100, Sare 90 yaşında iken, Yahveh'in mucizesi ile İshak doğdu. İslam kaynaklarına göre, İbrahim'in büyük oğlu İsmail'in soyu, bugünkü Arap milletini oluşturmuştur.
Tanah anlatılarına göre Yahudilerin kökeni, Kenan'da yaşayan İbrahim, eşi Sarah, oğlu İshak, torunu Yakup ve Yakup'un eşi ve Yehuda'nın annesi Leah'ın soyundan gelir ve bu atalardan birçok defa bahsedilir. On İki Kabile'nin kurucularının ise Yakup'un on iki oğlu olduğu yazılır.
Ya'nî hadis-i şerifin ma'nâsı şöyle olmaktadır: (Ey arablar, ben arabım, fakat sizler iman etmedikçe benden olamazsınız, fakat arab olmasa da iman eden her kavim, bendendir.)
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
Peygamber'in ilaç verilmeden önce veya verildiği esnada bunu istemediğini sözlü olarak veya yarı baygın olduğu için imâ yoluyla belirtmesine karşın orada bulunanların kendisini zatülcenp hastası zannettikleri için ilacı vermekte ısrarcı oldukları anlatılmıştır.
Oğlu olan Hazreti İsmail (a.s.)'in soyundan son peygamber olan Hazreti Muhammed (s.a.v.) gelmektedir. Diğer oğlu olan Hazreti İshak (a.s.)'ın soyundan İsrailoğulları peygamberleri gelir. İbrahim (a.s.) Müslüman ve hanif olarak adlandırılır.
İbrahim ismi İbraniceden dilimize geçen bir isimdir. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de yaklaşık 570.000 kişi İbrahim adını kullanmaktadır. İsmin farklı anlamları olmakla beraber bu isim ülkemizde erkek çocuklar için tercih edilen bir isimdir.
Zira İslam dini Allah'ın mülkünde ve fiillerinde bir olup ortağı olmadığına (rububiyet tevhidi), zatında ve sıfatlarında bir olup benzeri olmadığına (isim ve sıfat tevhidi) ve de ilahlığında ve kulluk noktasında bir olup eşi, dengi olmadığı (uluhiyet tevhidi) esasına dayalıdır.
Allah. İslam'daki iman esaslarının birincisi ve temeli Allah'a, onun varlığına, yaratıcı olarak ibadet edilmeyi hak eden tek Tanrı olduğuna, onun dışında tapınılan her şeyin batıl olduğuna inanmak, yani tevhiddir.
Bugün Hac ibadeti sırasında gerçekleştirilen şeytan taşlama töreni Hz. İbrahim'den kalmıştır. Allah'ın sonsuz merhameti ile birlikte gökten koç indi ve Hz. İsmail kurban edilmedi.
Hanifler adlı bir grubun içindeydi. İslamiyetten önce Allah'ın birliğine inanan ve kendilerini İbrahim peygamberin dininden olarak vasıflandıran bir zümredir hanifler. Yani, İslam Peygamberi Hz. Muhammed, İslam'ı tebliğ etmeden önce, hanifler adlı bir grubun içindeydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri