Kesinlikle vardır: 1. Her şeyden önce imza, mavi renkte tükenmez veya mavi mürekkepli kalemle atılmalıdır. Siyah tükenmez veya siyah mürekkepli kalemle imza atılması durumunda, bu imzanın fotokopi olduğu, ıslak imza olmadığı, imza sahibi tarafından sonradan iddia edilebilir.
siyah ile atilan imza fotokopide sorun yaratabileceginden, kirmizi duzeltme/uyari rengi oldugundan, baska da pek bir renk olmadigindan imzanin mavi kalemle atilmasi uygundur. mavi kalemlerin hacılanma oranı daha yüksektir. askeri birliklerde siyah kalemle imza kesinlikle yasaktır.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
İmza atılan kalemin rengi önemlidir
Evrak aslının önemli olduğu durumlarda, fotokopi ya da çeşitli kopyalama yöntemlerinden kaçınmak için mavi mürekkepli kalemle imza atmak daha iyidir. Özellikle avukatlar imza ve paraf işlerinde mavi mürekkepli kalemler tercih ederler.
İlgili 26 soru bulundu
Kesinlikle vardır: 1. Her şeyden önce imza, mavi renkte tükenmez veya mavi mürekkepli kalemle atılmalıdır. Siyah tükenmez veya siyah mürekkepli kalemle imza atılması durumunda, bu imzanın fotokopi olduğu, ıslak imza olmadığı, imza sahibi tarafından sonradan iddia edilebilir.
Mavi ya da siyah olabilir. Ama resmi yazışmaları siyah pilot kalemle yapmak daha uygundur. Yalnız evrağın fotokopi olup olmadığının daha rahat ayırt edilebilmesi için imzanın mavi kalemle atılmasında fayda var.
İmza atmak için kullanılan kalemin mutlaka mürekkepli olmasına lüzum olmayıp kurşun kalem ile atılan imza da muteberdir12.
Yalnızca ismin veya soy ismin baş harfleriyle oluşan 'paraflar' yerine ad ve soyad yazılarak imza atılması gerektiğini öneren uzmanlar, imza atılan kalem kadar kullanılan mürekkebin, kağıt üzerinde oluşturulan el baskısının ve kaligrafik harflerin, kişilere güvenlik önlemi oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Boş Kağıda veya Senede Atılan İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu ve Cezası Boş kağıda veya senede atılan imzanın kötüye kullanılması, açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunu oluşturmaktadır. Türk Ceza Kanunu'nun 209. maddesine göre bu suçun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Arasındaki hukuki ilişkiye veya anlaşmaya dayalı olarak şartlara göre doldurulacağı düşüncesiyle boş kağıda atılan imza geçerli kılınmıştır. Önemli olan imzanın kendi rızasına dayalı olarak atılması ve imzanın sahte olmamasıdır.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
İmza atmak amaçlı üretilen kalemlerin ucu 1.0 mm'dir. Sahip olduğu özel sistemler sayesinde mürekkebin akması önlenmektedir. Kalemler kağıtlarda istenmeyen lekelerin oluşmasının önüne geçeceği gibi cepte ve çantada güvenle taşınabilmektedir. İmza amaçlı kullanılan kalemler her türlü düşme ve darbeye karşı dayanıklıdır.
Oysaki hiçbir mevzuat veya talimatlarda; zaruri durumlar dışında, tutanağın siyah tükenmez kalem ile tutulmamasına dair bir emir bulunmamaktadır.
Hiçbir kanunda siyah tükenmez kalemle tutanak tutmanın cezai bir yaptırımı yoktur.
İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır. Farklı yerlerde farklı imzalar kullanılmamalıdır. Aynı zamanda imza her zaman aynı el ile atılmalıdır.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur.
Kullanılan kalemin renginin bir hukuki sözleşmenin "yazılılık" unsuru yönünden bir önemi yoktur.
Bildiğim kadarıyla sadece cumhurbaşkanı kırmızı ile imza atma yetkisine sahip.
Taslak yönetmeliğe, 'Islak imzalı belgelerde, imzanın kaybolmayacak şekilde kağıda işlenmesini sağlayan mavi renk mürekkepli kalemler kullanılır' ifadesi eklendi.
Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanmalıdır; kurşun kalem kullanmamalıdır.
Islak imza mürekkepli kalemle atılır. Islak imza orijinal metin üzerine atılır ve genellikle de mavi mürekkepli kalemler tercih edilir ve kullanılır. Kaşe ile ya da fotokopi ve karbonlu nüsha belgelerdeki imzalar ıslak imza kabul edilmez.
Gerekmedikçe tüm yazılarda siyah renk kullanılmalıdır. Satır aralıkları en fazla 1.5 satır olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri