Özellikle sentetik kumaşlar daha fazla pamuklanma ve tüylenme eğilimindedir. Bunun yanı sıra, yıkama sırasında kullanılan deterjanın kalitesi ve miktarı da bu sorunların oluşumuna etki eder. Ayrıca, yıkama sırasında fazla sıcaklık veya süre de pamuklanma ve tüylenmeyi artırır.
Çamaşır kurutma makinesinin kedi tüyü temizliği için etkili olduğu bilinir. Cihaz, kurutma esnasında kıyafetlerin üzerindeki tüyleri toplar. Evde kedi besliyorsanız güçlü filtre özelliğine sahip bir kurutma makinesi edinebilirsiniz. Fırçalama da tüy temizliği için kullanılabilecek bir yöntemdir.
Nemli bir bulaşık süngeri de tüylenen kıyafetlerin temizlenmesini sağlayabilir. Yeni ya da temiz bir bulaşık süngerini ıslatın ve fazla suyundan kurtulmak için iyice sıkın. Daha sonra süngerin sert tarafını tüylenen giysinizin üzerinde yavaşça sürterek tüyleri temizleyin.
Tüketici Kaynaklı Pamuklanma ve Tüylenme Sebepleri
Yıkama esnasında çamaşır makinesini çok doldurmak sürtünmeyi arttırır. Tüy çeken giysiler ile tüy bırakan giysileri bir arada yıkamak etkileşime girmelerine neden olur. Kuru temizleme gerektiren giysileri yıkamak pamuklanmaya neden olur.
Kumaşları çamaşır makinesinde ve yanlış programda yıkamak en çok yapılan hatalar arasında yer alır. Deterjan ya da temizleyiciyi çok veya az kullanmak da pamuklanma ve tüylenmeye neden olur. Yüksek devirde yıkama ve kurutma işlemi yapılmamalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Çamaşırları makineye atarken makinenin içerisine 3-4 tane ıslak mendil koyup çalıştırın. Yoğun emici gücü sayesinde ıslak mendil kıyafetlerinize yapışabilecek bütün tüyleri toplayacak. Bir de ıslak mendilin dağılma riski var ki, bunu da ortadan kaldırmak için kaliteli ıslak mendil kullanmalısınız.
Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
KURUTMA MAKİNESİ
Çamaşır kurutma makinelerinin tamamı tüy toplama özelliğine sahiptir. Tüy toplayan kıyafetlerinizi haftada bir kere kurutma makinesine atarak tamamen temizlemeniz mümkün. Makinenizin ön yüzeyinde bulunan filtreyi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
Neden. Çamaşır makinesinde aşırı köpük oluşmasının nedeni aşırı deterjan kullanılmasıdır; Çok fazla deterjan eklemek gerçekten sebebidir (Deterjanın aşırı miktarda). Çok fazla deterjan eklenmesi ve düşük sıcaklıkta düzenli yıkama nedeniyle makinede deterjan tozu kalıntısı birikmesine neden olur.
Rulo, kedi tüyü kıyafetten nasıl temizlenir sorusuna en etkili ve basit yanıtlardan biridir. Tüy toplayıcı ruloyu kıyafetlerinizin üzerinde gezdirerek tüm tüylerden birkaç dakika içinde kurtulabilirsiniz. Bu ruloları herhangi bir markette bulmak oldukça kolay, genellikle temizlik ürünleri reyonunda bulunuyor.
Giysilerde meydana gelen tüylenmenin sebebi ise sürtünmedir. Giysilerin çeşitli yüzeylerinin birbirine veya farklı yüzeylere sürtünmesi sonucunda dokulardaki iplikler tüylenmeye başlar. Ardından bu tüyler tiftiklenirler ve birbirlerine dolanarak boncuk şeklinde yumaklar oluştururlar.
Giysinizi sert ve düz bir zemine yatırın. Elinizle giysinin temizlenecek kısımlarını gerdirerek yukarıdan aşağı doğru jiletleyin. ◾İkinci yöntem koli bandı kullanmaktır. Kaliteli ve güçlü yapışkanı olan koli bandını yapıştırıp çekerek giysinizdeki tüylerin büyük kısmını temizleyebilirsiniz.
Sık sık yıkanan kumaşlar, liflerini zamanla kaybeder. Kıyafetlerin sürekli olarak diğer yüzeylere sürtünmesi ve benzeri çevresel koşullar da tüylenmeye yol açabilir. Özellikle dar kıyafetler veya kumaşı hassas olan giysiler, bu sorunu daha çok yaşayabilir.
- Koli Bandı Kullanımı: Kazakların tüylenen kısımlarını koli bandı ile çekerek eski görünümlerine kavuşmalarını sağlayabilirsiniz. - Jilet Kullanımı: Keskin bir jilet kullanarak kazak tüylenmelerinin önüne geçebilirsiniz. Bunun için jileti, tüylerin üzerinden eğik açı ile geçirmeniz yeterli olacaktır.
Tüylenmeyi azaltmak için az deterjanla yıkayabilirsiniz. Fazla deterjan kullanmak, kumaş liflerini zayıflatabilir ve tüylenmeye neden olabilir. Kıyafetlerinizi çamaşır makinesindeki kurutma özelliğini kullanarak kurutuyorsanız, düşük sıcaklıkta ve hassas kurulama programını tercih edebilirsiniz.
Tüylenme ve/veya pamuklanma eğilimi yüksek olan kumaş türleri; ipek, yün, kaşmir ve keten olarak sıralanır. Belirtilen kumaş türlerinin doğal ve sağlıklı olmasından dolayı yapısında tüylenme ortaya çıkar. Kullanım sıklığı ve yıkama şekli, kazakların zaman içerisinde tüylenmesinin nedenleri olarak bilinir.
Beko bünyesinde satışta olan kurutma makinelerinde “tüy toplama” özelliği mevcut değildir.. Kurutma işlemi sırasında hava akışından dolayı çamaşırlardan çıkan tüy yumakları (havlar)/iplikler filtrede birikir ama bu durum makinenin üstündeki tüylerin toplandığı gibi bir özellik göstermez.
Yıkanmasına rağmen hala kıyafetlerinizde kedi, köpek tüyü kalıyorsa tek yapmanız gereken makine durulama yaparken yarım su bardağı beyaz sirke dökmek. Çamaşırlarınız makineden istediğiniz temizlikte çıkmıyorsa bunun sebeplerinden biri de kalıntıların makinenin performansını düşürmesi ve kirli kalmasına sebep olması.
Siyah renkli kıyafetlerimiz için mutlaka renklilere uygun granül deterjanlar tercih edilmelidir. Hassas siyahlar içinse siyah giysiler içinözel olarak üretilen sıvı deterjanlar tercih edildiğinde sonuçlar daha memnun edici olmaktadır. Önemli bir noktada Çamaşır suyu konusundadır.
Hal böyle olunca siyah çamaşırlar kaç derecede hangi programda yıkanır sorusunun yanıtı da otomatik olarak önem kazanıyor. Burada yıkamak istediğiniz kumaşın yıkama talimatlarından bağımsız ortalama bir değer vermek gerekirse, bu renklerdeki kıyafetlerinizi maksimum 40 derecede yıkamanız gerekiyor.
Yıkamaya başlamadan önce mutlaka ters çevirin. Siyah kumaşlar için özel üretilmiş deterjanları kullanın. Siyahlarda yumuşatıcı kullanmayın çünkü yumuşatıcıların siyahları soldurma gibi bir dezavantajı var. Siyah pantolonunuzu ilk aldığınızda bir süre tuzlu su dolu leğende bekletmeniz boyaya ekstra mukavemet kazandırır.
Yünlü giysiler ve tişört gibi bazı çamaşır tiplerinin yıkanması sırasında hav oluşur. Oluşan havlar mevcut veya takip eden yıkama programı sırasında çamaşıra yapışabilir. Bu sorun sentetik çamaşırlarda daha da belirgin hale gelir.
Pantolon, etek ya da kazak olsun, bazı kıyafetler tüylenmeye, pamuklanmaya çok müsaittir ve bu durum oldukça rahatsız edicidir. Giysilerdeki tüylerin temizlenmesi için yaygın olarak kullanılan bir yöntem “jiletleme” dir. Giysi, düz bir zemine konularak dikkatlice jiletlenir ve bu şekilde tüylenme temizlenir.
Özellikle para, cüzdan, kimlik kartı ve kişisel aksesuarlar, su ve deterjan temasında geçerliliğini veya işlevini yitirebiliyor. Firmalar da bu soruna dikkat çekerek kendi çamaşır makinesi modellerine, bu gibi eşyaların “yıkanabileceği” programları entegre ederek yeni bir pazarlama çalışması yürütme yoluna gidiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri