Halı tüylenmesi, dokuma işlemi sırasında halıya yapışan gevşek liflerin bir sonucu olduğundan, uygun bir elektrikli süpürge kullanarak ve önerilen temizlik yöntemlerine uyarak bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca eski yün halıların da fazla tüy dökmesini durdurabilirsiniz.
Halınızdaki tüylenme sorununu gidermek için öncelikli olarak düzenli bir şekilde tüy toplama fırçası ile halınızı fırçalamalısınız. Düzenli bir temizlik ile tüy toplama sorununun önüne geçebilirsiniz. Halı fırçası tüyleri halıya zarar vermeden çıkartmanız için yardımcı olacaktır.
Halınızı düzenli olarak elektrik süpürgesiyle süpürmek, halınızı halı tüyleri ve tozlardan arındırdığı gibi, tüylenmenin de zaman içinden ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Fakat temizlik aşkına halınızı hırpalamamaya, mümkün olduğunca nazik bir şekilde süpürmeye dikkat etmelisiniz.
Halılarda Tüylenme Sorunu
Yani halınız tüylenmeden siz bu tüyleri toparlayın ve temizliğinizi gerçekleştirin. Bu tüyleri de çıkartmak için halınıza zarar vermeyecek fırçaları kullanabilirsiniz. Halı fırçası, kullanmadığınız bir tarak ya da cam silmek için kullandığınız cam çekici lastikli aletleri de kullanabilirsiniz.
Halıyı evcil hayvan fırçası veya kıllı fırça ile fırçala.
Halı üzerindeki evcil hayvan tüylerini almak için mükemmel olan kısa, sivri kıllara sahip bir evcil hayvan fırçası bul. Fırçayı al ve hafifçe halının üzerinde gezdir, birkaç seferde bir durarak kılları fırçadan al ve at.
İlgili 22 soru bulundu
Yeni bir halı alındığı zaman bu sorunun yaşanacağını bilmiyorlar. Aslında halı tüylenmesi oldukça doğaldır. Halı tüyleri belli bir dönemden sonra, kendini atarak yüzey üzerinde kendini gösterir. Ondan sonra sizin bir jilet yada fırça yardımıyla tüyleri toplamanız gerekiyor.
Günümüzde tüylerden kurtulmak adına en yaygın kullanılan yöntemler, ağda ve epilasyondur. Ağda, tüyleri yapışkan malzemelerle almayı hedeflerken epilasyon ise epilatör yardımıyla kökünden çekmeyi hedefler.
Buhar makinesi, halının tüylerini yumuşatır ve doğal pozisyonuna geri dönmesine yardımcı olur. Buhar makinesini, tüyleri doğal yönüne paralel olarak hareket ettirerek kullanın. Bu işlemi haftada bir kez tekrarlayabilirsiniz.
Sırtında atkı olarak jüt ya da pamuk kullanılırken çözgü olarak ta pamuk ya da polyester kullanılmaktadır. Halı yüzeyini oluşturan ve gözle gördüğümüz kısma hav denir. Havda kullanılan her türlü iplik halıya farklı bir yapı ve renk zenginliği katar.
Dokuma halılar, ister elde ister fabrikada dokunmuş olsun, ister sentetik isterse yün olsun, ev tozu akarları için önemli bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Ev tozu akarları insan atıkları ile beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülmeyen mikroskopik canlılardır.
Halı temizlemek için mikrofiber temizlik bezi kullanabilirsiniz. Mikrofiber bezler, kirli yüzeyleri çizmeden temizleyebilme özelliği sayesinde halılarınıza zarar vermez. Bu bezlerle halılarınızı fırçalayarak temizliyormuş gibi kirlerinden arındırabilirsiniz.
Bebek şampuanı ve bebek pudrası kullanarak temizlemek kirlerin çıkmasında oldukça faydalı olacaktır. Halı püskülleriniz de inatçı lekeler varsa bulaşık deterjanı ile iyice çitileyip daha sonra duru suyla yıkadığınız bezle temizleyin.
Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin.
Lekeli bölgeye biraz halı leke çıkarıcısı uygulayarak fırçalayabilirsiniz. Leke hala temizlenmediyse lekekli bölgeyi sirke ve su karışımına batırılmış bir bulaşık bezi ya da sünger ile ovalayın. Biraz soğuk suyla durulamadan önce lekeyi yaklaşık 5-10 dakika fırçalayın.
Halı şampuanlarının yanı sıra evinizde kullandığınız doğal şampuanla da yıkayabilirsiniz. - Halıfleksin üzerindeki lekeler için leke çıkarıcı sıkınız ve 3 dakika bekletiniz. (Lekenin cinsine ve boyutuna göre daha fazla bekletebilirsiniz) Daha sonra temiz bir bezi ıslatarak halının üzerini siliniz.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Bunun için doğal bir yöntem kullanmak isterseniz karbonattan yardım alabilirsiniz. Karbonat, halılarınızı tozlardan arındırmanın yanı sıra bakterileri uzaklaştırmak ve kötü kokuları gidermek için de yararlanabileceğiniz bir çözüm.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olan halınızı kesinlikle makinede sıktırma yapmadan almalısınız. Tabanı plastik olan halılarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmayınız. Kurutma İşlemi: Çamaşır makinasında yıkadığınız halılarınızı www.halisaticisi.com direk güneşe maruz kalacak şekilde kurutmayınız.
* Halınızı 30 °de çamaşır makinesinde hassas yıkama programında sıktırma yapmadan yıkayabilirsiniz. * Halınızı yıkama sırasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri kimyasal ağırlatıcılar kullanmayınız. * Halınızı TSE ye uygun deterjan ve yumuşatıcı kullanarak yıkayınız.
Şeker + su + limon suyu
Doğal ağda olarak bilinen bu basit ama etkili yöntem için 3 malzemeyi karıştırıp kaynatın ve macun kıvamına getirin. Kılların olduğu bölgeye sürüp çekin. 1- 1,5 ayda bir tekrarlayın. Bir süre sonra artık yüzdeki kılların çıkmadığını göreceksiniz.
Sir ağdalar, yüz için kullanılan tüy alma yöntemlerinde sıklıkla tercih edilen bir seçenektir. Diğer yöntemler arasında; epilasyon, lazer, tüy dökücü krem, ip, ağartma ya da elektroliz sayılabilir. Yüzünüzde veya çevresinde bulunan istenmeyen tüylerden kurtulmak için farklı seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.
Lavanta veya çay ağacı yağı kullanın.
Yüzyıllardır güzellik için kullanılan en doğal yöntem hiç tartışmasız bitkisel yağlardır. Özellikle lavanta ve çay ağacı yağının ise istenmeye tüyleri azalttığı ve hatta önlediği görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri