Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Çamaşır suyu-karbonat karışımı
Karışım macun kıvamında olmalıdır. Gerekirse biraz daha karbonat ilave edebilirsiniz. Derzleri hafif bir şekilde ıslattıktan sonra bir sünger ya da fırça yardımıyla karşımızı derz aralarına sürün. Yarım saat beklettikten sonra sünger ile ovalayarak temizleyin.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Sirke: Sirke, fayans aralarını temizlemek için etkili bir malzemedir. Sirkeyi suyla karıştırarak sprey şişesine doldurun ve fayans aralarına sıkın. Birkaç dakika bekleyin ve ardından bir fırça yardımıyla fayans aralarını temizleyin.
Saf sirke ve su eşit miktarlarda sprey özelliği bulunan bir şişenin içine dökülür. Derz ve dolgu olan kısımlardaki kir lekesi dikkate alınarak püskürtülür. Bu şekilde belli bir süre bekletilerek kir lekesi yumuşaması sağlanır. Derz temizliği için ardından diş fırçası ile fayans da dâhil olmak üzere ovalanır.
İlgili 41 soru bulundu
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
2 bardak elma sirkesi içinde 1 fincan tuzu eritin.
Daha sonra eski bir diş fırçası kullanarak bu suyu alın. Diş fırçası ile derzlere bu suyu dökün.
Fayansları ve derz dolgusunun üzerini ıslak bir mikrofiber bez yardımıyla silerek yüzeydeki kolayca temizleyebilirsiniz. Ardından dilediğiniz yüzey temizleyici kullanarak yine bir mikrofiber bez yardımıyla yüzeyi birkaç kez daha silip tüm kalıntılardan arındırabilirsiniz.
Boşlukların iyice doldurulabilmesi için, önce paralel sonra çapraz çekilmelidir. Fazla derz dolgusu, sıyrılarak yüzeyden ayrılmalıdır. Bütün derz boşlukları doldurulduktan sonra, bekleme süresi başlar. Yaklaşık 10 ila 20 dakika boyunca derz dolgusunun matlaşması beklenir.
Sirke ve Su: Eşit miktarda sirke ve suyu bir sprey şişesine koyun ve karıştırın. Karışımı derz aralarına püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Sonra bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak derz aralarını fırçalayın. Sıcak su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
KARBONAT VE SİRKE MUCİZESİ
Karbonat ve sirkeyi karıştırıp fayans aralarına dökün. Yaklaşık 10 dakika bekletin. Oluşan kabarcıklar fayans aralarındaki kirlerin sökülmesini sağlayacak.
Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin. Ardından tekrar sirke dökün ve süngerle silin. Sonrasında suyla durulayın. Aynı yüzeye karbonat döküp eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
4 tatlı kaşığı limon tuzu ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı limon tuzu eriyene kadar sprey şişesinde güzelce çalkalayın. Limon tuzlu suyunuzu cam silme deterjanları gibi kullanabilirsiniz. Son olarak duşakabini duru suyla durulayın ve kuru bezle leke kalmayacak şekilde silin.
Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın. Çünkü yoğun kimyasallar hem fayanslara zarar verir hem de zaman içerisinde derz dolgusunu eritir.
Bunun için kabartma tozu ve suyu kıvamlı bir macun haline getirin ve derz aralarına sürün. Sonra sprey şişeye doldurduğunuz sirke ve su karışımını üzerine püskürtün. Kabarcıklanma bittikten sonra diş fırçası ile ovalayın ve su ile durulayın.
Bu alanları bir diş fırçası ve çamaşır suyu ile temizlemek bir yöntem olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise tuz ruhu, yağ ve kir çözücü maddelerin banyo üzerindeki direkt kullanımı derzlerin yıpranma hızını tetikleyecektir.
Derz üstüne derz olur mu? Mermer fayans gibi yüzeylerde kullanılan derz dolgularını sökmek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü zamanla derzler, incelir, kararır kötü bir görüntüye sebebiyet verir. İncelen, deforme olan derz üzerine tekrardan yeni derz çekmek, sağlam olması açısından uygun olmayacaktır.
ELMA SİRKESİ VE TUZLA ETKİLİ TEMİZLİK
Elma sirkesinin içine bir miktar tuz dökün, karıştırın ve derz aralarına dökün. Ardından fayans aralarının temizliği için bir diş fırçası kullanın. Fırça ile boşlukları temizledikten sonra durulayarak tüm toz ve kirden arındırabilirsiniz.
Fayans boyası olarak derz boyalarıyla derzleri boyayabilirsiniz. Koridor, banyo, mutfak, tuvalet gibi ortamlarınızı yenileyebilirsiniz. Fayans, seramik ve taş gibi kaplamaların arasını doldurup Stella Bianca'nın derz dolgusuyla doldurup, akrilik boya ile boyama işlemini yapabilirsiniz.
İncelen, kararan veya deforme olan derz üzerine yeni derz çekmek, sağlam olması açısından pek uygun değildir. Zorlayıcı bir iş olan derz sökme işlemi etrafa zarar verebilir.
Derz boşaldıktan hemen sonra bol miktarda su ile durulama yapılır. 1 litre Proees Derz Sökücü ile derz kalınlığına göre ortalama 1m² ile 5m² arası derz söker. Asit karakterli bir üründür.
Gereğinden fazla kullanılan çamaşır suyu derz aralarının sararmasına neden olabilir.
Kimyasal temizleyicilerle derz temizliği: Kararmış derz aralarını beyazlatan çözümler arasında kireç çözücü, mavi su, çamaşır suyu, cif ve hatta tuz ruhu gibi kimyasal deterjanlar da bulunur.
1 fincan beyaz sirkeyi, yarım fincan içme suyu ile karıştırın. Karışımı derzlere dökerek 15 dakika kirlerin çözülmesini bekleyin. Ardından fırça ile kirleri ovalayın. Son olarak fayansları soğuk su ile durulayın.
Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri