Çünkü ihtiyarların beyazlaşan saçlarını siyaha boyamalarında, daha genç görünmek suretiyle başkalarını aldatma söz konusudur. Ancak gençler için böyle bir durum söz konusu değildir. Saçı siyaha boyamanın caiz olduğu bir diğer durum da düşmanla cihad halidir.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Saçı siyaha veya başka bir renge boyamak caiz midir?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Saçı siyahın dışındaki renklere boyamak âlimlerin ittifakıyla caizdir.
Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında kadınlar için herhangi bir sınırlama olmadığı hatırlatıldı. Kararda, "Kadın, kocasının izniyle saçını istediği renge boyatabilir; kına sürebilir.
Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mübârekpûrî, Tuhfetü'l-ahvezî, 5/353-361 [1752-1753]). Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması câiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.
Diyanet açıklamasına göre saç boyatmak günah mı sorusunun cevabı şu şekildedir: Saçlara yapılan bakım, temizlik, güzel kokular sürünmek, taramak ya da boyamak, İslam dini peygamberinin teşvik ettiği konulardandır. Buna göre, insanları kandırmak ya da hile amacı gütmeksizin saç, sakal boyanabilir.
İlgili 32 soru bulundu
El, ayak veya başa sürülen kınanın katı olan malzemesi temizlendikten sonra deri veya saçlarda bıraktığı renk, suyun deriye nüfûzuna engel değildir. Bu yüzden abdest veya gusle mani olmaz (Ibn Âbidin, a.g.e., I/224).
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Siyah saç deyince senin de aklına bembeyaz bir ten, renkli gözler geliyor mu? Pamuk Prenses'i andıran bu görünüm, siyah saçın yalnızca açık tenlilere yakıştığını düşündürüyor. Ancak doğru tonu tercih ettiğinde buğday veya esmer ten rengine sahip olanlar da siyah saç rengini kullanabilirler.
Ebî Vakkas, Ukbe b. Âmir, Hasan, Hüseyin ve Cerîr gibi sahabilerin bunu uyguladıkları nakledilmektedir (Şevkânî, Neylü'l-evtâr, I, 367, 373). Kadınlar için ise bir sınırlama yoktur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, kadının saçını ve vücudunun diğer mahrem yerlerini yabancı erkeklere göstermemesidir.
Eğer geçici siyah boyası ile saçlar boyandıysa 4 ya da 5 yıkamada akmaya başlar. Eğer orta ve kalıcı siyah saç boyası kullanıldıysa akma işlemi gerçekleşmez. Aynı zamanda kişinin yapacağı saç bakım işlemleri boyanın akmasını yavaşlatır ya da hızlandırır.
Çünkü ihtiyarların beyazlaşan saçlarını siyaha boyamalarında, daha genç görünmek suretiyle başkalarını aldatma söz konusudur. Ancak gençler için böyle bir durum söz konusu değildir. Saçı siyaha boyamanın caiz olduğu bir diğer durum da düşmanla cihad halidir.
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu kapsamda saç boyatmak, saç kestirmek, saç yapmak orucu bozmaz ve oruca herhangi bir zarar vermez.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun hazırladığı 2018 yılında “Fetvalar” kitabında “Saç ektirmek ve peruk kullanmak caiz midir? sorusuna, "zorunlu hâller dışında caiz değildir" cevabını verdi.
Peygamberin teşvik ettiği hususlardandır (Buhârî, Enbiyâ, 50; Müslim, Libâs, 80). Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mubârekfûrî, Tuhfetü'l-Ahfezî, V, 433-441). Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa, siyaha boyamasında da bir sakınca görülmemiştir.
Siyah saç açılırsa ne renk olur? Saç rengin ilk açıldığında turuncumsu, bakırımsı bir renk ortaya çıkar. Ancak kuaförün bu rengi kumral gibi açık kahve bir tona boyayarak bu turuncu rengin oluşmasını engeller. Sonrasında saçlarının zarar görmemesi için arada 15 gün kadar bir süre geçmesi gerekir.
Abdest veya gusülden önce bunların çıkarılması gerekir. Buna karşılık, vücutta tabaka oluşturmayan saç boyası, kına gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle mani değildir. Buna göre bayanların özel hallerinde tabaka oluşturmayan saç boyası kullanmaları gusle mani olmaz.
🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Ancak regl döneminde kaş almanın bir zararı olmadığı bilinmektedir. Bu yüzden isteyen herkes adetliyken kaş alabilir. Zaten kadınlar bu dönemde kendilerini kötü hissederler. Sancılı geçen bu sürecin en iyi şekilde atlatılması için kişisel temizlik yapılabilir.
Geçmiş yüzyıllarda siyah saç da ideal güzelliğin simgelerinden biri sayılıyordu. Ve siyah saç günümüzde yine egzotizmle birlikte anılıyor ve kadınlara gizem katmaya devam ediyor. Bu saç rengi aynı zamanda şehvet duygusunu harekete geçiriyor. Siyah saçlı kadınlar çoğu zaman başına buyruk bir karaktere sahip oluyorlar.
Siyah saçlara sahip olanlar bizce en az 5 yaş daha genç görünüyor. Sokakta, kırmızı halıda veya dergilerde siyah saç modellerini gördüğünde ne kadar genç ve enerjik göründüğünü fark etmişsindir. Eğer sen de daha enerjik, canlı bir saç rengi arıyorsan siyah saç rengini denemelisin.
İnsan ırkının ilk saç rengi olarak değerlendirilen siyahın, bugün bu kadar seyrekleşmiş olması nedendir bilmiyoruz; evrimdir, adaptasyondur, her şey mümkün. Ancak şunu biliyoruz ki; Megan Fox'un genlerinde Afrikalılık yoksa bu saçlar koyu kumral. Gerçek siyah değil.
Piyasada helal sertifikalı olarak bilinen saç boyası Malezya'dan ithal edilen Shurah saç boyasıdır.
Sual: Saça sürülen jöle, kirpiğe sürülen rimel abdeste ve gusle mani midir? Bunların altına su geçirirse, abdeste ve gusle mani olmaz. Geçirmezse veya geçirmeyenleri varsa, abdeste ve gusle mani olur. (Geçirmiyormuş diye duyduk) demekle, gusle ve abdest mani olmaz.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri