D Sınıfı Sürücü Belgesi 2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
D sınıfına özel olarak dahil eden araç türü otobüstür. Ancak D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır deyince sadece otobüsler bu kapsamda yer almamaktadır. Çünkü bu sürücü belgesi ile B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyetler de kullanılabilmektedir.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
D sınıfı ehliyet almak isteyen bir sürücü en az B grubu ehliyete sahip olmak zorundadır. Ayrıca 24 yaşını doldurup 25 yaşından gün almış olması gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
D – D1 Sınıfı Otobüs Ehliyeti (Sürücü Belgesi)
D Sürücü belgesi ile Traktör, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon. Otobüs kullanılabilmektedir. D Sınıfı ile TIR (çekici) Kullanılmaz.. B Otomobil ehliyeti olup D Sınıfına büyütmek isteyenler sadece Direksiyon sınavlarına tabi tutulurlar.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyet için Römork takılmamış bir çekici ile eğitim alarak sınava girmeniz gerekiyor.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Türkiye'de her araç için belirlenmiş bir ehliyet grubu bulunmaktadır. Kamyon ve çekici kullanmak isteyenler için oluşturulan ehliyet türü ise C sınıfı sürücü belgesidir.
C Sınıfı ehliyet kamyon kullanımı için alınmaktadır. Her çeşit kamyon kullanıcıları için geçerli ehliyet türüdür. 2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler.
E SINIFI EHLİYET NEDİR? E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
22 yaş ve üzeri herkes için gerekli şartlara uyulduğu taktirde ise verilmektedir. D1 Sınıfı Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir? - M, A1, A2, A, B1 ehliyet almak için B sınıfı olması gereklidir. - Ancak B, BE, C1, C1E, C, CE sınıfı ehliyete sahip olanlar sınava direkt olarak girebilirler.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
Kalan diğer tüm sınıfların ücreti ise aynıdır. B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı İçin Harç Ücreti: 4.154,70 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL, Vakıf Payı: 145 TL, Toplam: 4.923,70 TL.
OTOBÜS EHLİYETİ (D Sınıfı Ehliyet)
Kamyon veya çekici kullanmak için alınması gereken ehliyet sınıfı C sınıfı ehliyet, ağır yük taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken ehliyet sınıfıdır. C sınıfı ehliyet sahipleri kamyon ve çekici yanı sıra B sınıfına giren, kamyonet, arazi taşıtlar, otomobil ile C1 sınıfına giren araçları kullanabilmektedirler.
C sınıfına ait olan ehliyetle kamyon ve çekiciler kullanılmaktadır. C1 sınıfına ait olan ehliyetle ise 7,5 tona kadar olan kamyon ve çekiciler kullanılabilmektedir. C1E sınıfına ait olan ehliyetlerle ise 12 tona kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır.
G Sınıfı Çöp Kamyonu Ehliyet ve Operatörlük Belgesi; Çöp Kamyonu İş Makinasını kullanacaklara verilir.
Herhangi bir nüfus müdürlüğüne gitmek suretiyle başvuru ile D1 ehliyet süresi uzatılabilir. Tabii bu konuda yeniden gerekli fiziksel ve zihinsel sınav ile belgelerin tamamlanması gerekir. Zamanda bu konuda randevular internetten ya da Alo 199 üzerinden de alınabilir.
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlik eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, sürücülerin 63 yaşını doldurmaları halinde mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek.
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon. Asgari yaş sınırı 21 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. C sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
M sınıfı ehliyet sahipleri moped gibi 2 – 3 – 4 tekerlekli motorlu bisikletleri kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri