Gerçek suçluluğun bilinmeyip de istatistiklere yansımayan bu bölümüne, “siyah sayılar” adı verilir. Siyah sayılar, bilinmeyen, kayıt altına alınmayan suçluluğu yani resmî istatistiklerin dışında kalan suçluluğu ifade etmektedir. Siyah sayılar gizli kalmış suç ve suçluları ifade eder.
Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.
Tanım. İstatistiklere yansıyamayan yani yetkili makamlarca ele alınmamış, gizli kalan suç ve suçlulara kriminolojide “siyah sayılar” adı verilir. Bu gibi suçlara, siyah sayılar denmesinin temel sebebi bu suçların istatistiklere geçmemesi; bir başka deyişle karanlıkta kalmasıdır.
Suç, Türk Ceza Kanununda veya ceza hükmü içeren özel kanunlarda düzenlenen hukuka aykırı ve cezai yaptırıma bağlanmış eylemlerdir.
Hukuki anlamda suç, bir toplumdaki hukuki kurumlar tarafından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir. Suçu işleyen kişiye suçlu veya fail denir. Hukukî anlamda bir kimsenin suçlu kabul edilebilmesi için suçun o kimse tarafından işlendiğinin hukukî süreçler sonucunda ispatlanması gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Şüpheli soruşturma aşamasında, yani suça konu olayın incelendiği Cumhuriyet savcılığı araştırmasında, suçu işlediği yönünde şüphe duyulan kişidir. Sanık ise şüpheli hakkında dava açıldığında, kovuşturma aşamasında, suç şüphesi altında bulunan kişidir. Yani sanık, şüphelinin devamıdır.
Örnek vermek gerekirse bir kimseye “şerefsiz”, “namussuz”, “adi herif”, “hayvan”, “köpek”, “aptal” vb. şekilde söylenen sözler hakaret suçunu oluşturur.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, riyakar, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Cürüm kelimesi daha çok kanun dışı yapılan işleri ifade etmek suretiyle kullanılan bir kelime olmaktadır. Örneğin; kişi '' Hakim Bey bu cürmün karşılı kaç yıl hapistir?'' diyen bir kişi burada cürmün derken suçu kastetmektedir.
Suçluluğun karanlık ya da bilinmeyen alanı olarak, bilinen alanın tersi, genel olarak resmen bilinmeyen, yani resmî olarak bilgi sahibi olunmamış ve kaydedilmemiş suçlar ifade edilir. Suç istatistiklerinin göstermediği; çoğu bilinmeyen fakat gerçekte var olan suçluluğa ait rakamlara “siyah sayılar” denir.
Mağdursuz suçlarda suçun mağduru olarak “toplumu oluşturan tüm bireyler” de kabul edilmektedir (IOM, 2009: 165; Artuk, Gökçen ve Yenidünya, 2010: 21). İşlenen bir suçta mağdurun bulunmaması durumu, “mağdursuz suç” terimine yapıa lacak ilk tanımdır.
Suç korkusu, suça ve suçla ilişkili sembollere yönelik korku ya da kaygıyı içeren olumsuz duygusal bir tepki olarak tanımlanır (Ferraro, 1995). Bu korku özellikle de şehir yaşamında yaygın olmakta ve kişinin yaşam biçimini etkilemektedir.
Buna göre, geçen yıl Türkiye'de en fazla suç iddiası, 2 milyon 461 bin 166 rakamıyla "malvarlığına karşı" oldu.
Verilere göre hem kadınlar hem de erkekler arasında en yüksek oranda işlenen suçlar ezici çoğunlukla yaralama (40,445) ve hırsızlık (39,279) oldu.
Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur. Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur.
“Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
artık “Çingene” demek hakaret suçu sayılmayacak.
-”salak mısın?”, “aptal mısın?”, “sen onun köpeği misin?” gibi soru eki içeren söylemler de hakaret suçunu oluşturur. Zira fail burada yine mağdurun şeref ve saygınlığını rencide etme amacı taşımaktadır. -”aq”, “amk”, “mk” gibi sosyal medya kısaltmaları da hakaret suçunu oluşturur.
Savcının yorumuna göre, suçun hakaret suçu kapsamında değerlendirilebilmesi için kişiye karşı işlenmiş olması gerekiyor. Bu durumda AKP, CHP gibi partilere 'O. Çocuğu' demek de suç kapsamında değil.
Kamu davasının açılması iddianame ile gerçekleşir. İddianamede en üstte “Davacı: K.H.” şeklinde yer alan bölümde geçen “K.H.” ibaresi “Kamu Hukuku” anlamına gelmektedir. Çünkü, şikayetçisi olsun veya olmasın her türlü ceza davası üstte belirttiğimiz üzere kamu davası niteliğindedir.
Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.
Soruşturma aşamasında “şüpheli” olan kişi, ceza davası aşamasında “sanık” olarak nitelenir. Sanık hakkında ceza mahkemesinde yargılama yapılarak beraat, mahkumiyet veya başkaca bir karar verilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri